Kiprianu’dan Türkiye’ye suçlama

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, Kıbrıs açıklarında petrol arama çalışmalarıyla ilgili tartışmaların Türkiye’nin AB üyelik sürecine zarar verdiğini savundu.

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, Kıbrıs açıklarında petrol arama çalışmalarıyla ilgili tartışmaların Türkiye’nin AB üyelik sürecine zarar verdiğini savundu. Kiprianu, Türkiye’nin tepkisini haksız ve yasadışı olarak niteledi.

Türkiye’nin arama yapan gemileri engellemeye çalıştığını iddia eden Kiprianu, bu taktiğin AB’ye üye olmak isteyen modern bir ülkeye yakışmadığını da öne sürdü.

Rum bakan, sorun çözülene kadar enerji alanında müzakerelerin başlamasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Markos Kiprianu, petrol bulunursa bunun tüm ada nüfusuna yararı olacağını çünkü bu zamana kadar Kıbrıs sorununun çözüleceğini ümit ettiklerini söyledi.

HRİSTOFYAS İKİNCİ KEZ ŞİKAYET MEKTUBU GÖNDERDİ
Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Güney Kıbrıs’ın sözde “münhasır ekonomik bölgesi” içerisinde petrol yatakları arayan araştırma gemilerinin, Türk savaş gemilerince engellenmesinin devam ettiği iddiasıyla, BM Genel Sekreteri’ne bir şikayet mektubu daha gönderdi.

Hristofyas, mektubunda, Türk gemilerinin müdahalesinin, “Kıbrıs sorununa müzakereler aracılığıyla çözüm bulma çabalarını kaçınılmaz olarak olumsuz etkilediğini” iddia etti.

Hristofyas, şikayet mektubunda, 14 kasım tarihli birinci şikayet mektubundan sonra, Türk savaş gemilerinin, “sözde münhasır ekonomik bölge” içerisinde araştırma gemilerine yönelik engellemelerinin devam ettiğini öne sürdü.

Bundan duyduğu endişeyi dile getiren Hristofyas, 19 eylülde “Harrier Explorer” ve “Marja” isimli oşinografi gemilerinin, Kıbrıs’ın güney kıyıları karşısındaki “münhasır ekonomik bölge içerisinde” çalışma yaptığı sırada, Bandırma isimli Türk korveti tarafından engellenerek, konum değiştirmeye zorlandığını iddialarına ekledi.

Hristofyas, 21 kasımda iki Türk savaş gemisinin, araştırmalara katılan “Aquarius G” isimli gemiyi Rum kara sularına geri dönmeye zorlamak amacıyla yolunu kestiğini ve 24 kasımda Gemlik isimli Türk destroyerinin “Harrier Explorer” ve “Aquarius 6”ya yaklaşıp araştırma gemilerinin seyrini engelleyerek, “çok tehlikeli manevralar yapmaya zorladığını” öne sürdü.

Mektubunda, Türk gemilerinin sürekli olarak araştırma gemilerine çok yakın mesafede durduğunu ve hareketlerini izlediğini yazan Hristofyas şunları kaydetti:

“Bu olayların, Kıbrıs sorununa müzakereler aracılığıyla çözüm bulma çabalarımızı kaçınılmaz olarak olumsuz etkilemeye devam ettiğini görmekten üzgünüm. Ben, müzakere prosedürünü korumak ve olumlu bir sonuca başlamak için imkanlarım ölçüsünde her şeyi yapıyorum. Aynı zamanda, BM’nin ve uluslararası camianın bu çabaları sonuç getirici şekilde desteklemesi de önemlidir.”

Güney Kıbrıs Rum yönetminin, BM’deki daimi temsilcisi Minas Hacimihail tarafından 26 kasımda BM Genel Sekreterliğine iletilen mektup, 25 kasım tarihini taşıyor.

Sayfa Yükleniyor...