Kirby: Rusya ile aramızda bir sürü fikir ayrılığı var

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Bizim Rusya ile Suriye’nin geleceğine yönelik planlarımızın aynı olmadığı kimseyi şoke etmemeli. Aramızda bir sürü fikir ayrılığı var ve Suriye’deki siyasal çözüme nasıl ulaşacağımız noktasında hala uzlaşmamız gereken meseleler var” dedi.

Kirby: Rusya ile aramızda bir sürü fikir ayrılığı var
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby

Kirby, günlük basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Rus mevkitaşı Sergey Lavrov ile yarın İsviçre'nin Zürih kentinde yapacağı görüşmede Suriye ile alakalı birçok konunun yanı sıra, 25 Ocak'ta Cenevre'de Suriyeli muhaliflerle yapılacak görüşmelere hangi grupların katılacağını konuşacaklarını bildirdi.

Kirby, Suriye’de siyasal çözüm arayışlarına yönelik yapılacak görüşmelerde hangi muhalif grupların katılıp katılmayacağına dair net bir listenin henüz oluşturulmadığını söyleyerek, “Bu konuda hala halledilmesi gereken meseleler var” dedi.

Kirby, ABD ve Rusya arasında, Suriye’deki hangi muhalif grupların terör listesinde olması gerektiği yönündeki ortak anlayışın Cenevre görüşmelerinden önce halledilmesini umduklarını belirtti.

Suriye’de Esed rejimine karşı daha ılımlı olan muhaliflerin Rusya tarafından Cenevre görüşmelerinde masada olması yönünde çalışmaların yürütüldüğüne ilişkin bir soru üzerine Kirby, şunları kaydetti:

“Bizim Rusya ile Suriye’nin geleceğine yönelik planlarımızın aynı olmadığı kimseyi şoke etmemeli. Aramızda bir sürü fikir ayrılığı var ve Suriye’deki siyasal çözüme nasıl ulaşacağımız noktasında hala uzlaşmamız gereken meseleler var.”

ABD, Rusya’nın Suriye’de yaptığı hava saldırılarında çok büyük oranda Beşşar Esed rejimine karşı savaşan muhalif grupları hedef aldığını belirtiyor.

ABD Geçtiğimiz ay da Suriye'de rejime muhalif İslam Ordusu (Ceyşul İslam) örgütünün genel komutanı Zehran Alluş'un Rusya hava saldırısı sonrası öldürülmesine ilişkin olarak, bu durumun Suriye'de oluşturulmaya çalışılan ateşkes ve siyasal çözüm arayışlarını daha da karmaşık hale getirdiğini bildirmişti.

SURİYE’DE KUŞATMA ALTINDAKİ BÖLGELERE İNSANİ YARDIMLARIN ULAŞMASI

Kirby ayrıca bir soru üzerine, Suriye’de Madaya da dahil olmak üzere bazı şehirlerin Esed rejimi ve Hizbullah tarafından abluka altına tutulmasına ilişkin konuştu.

Suriye’de Madaya, Fua ve Kafarya’ya insani yardımların ulaştığını belirten Kirby, “Hala kuşatma altında olan bölgeler hakkında kaygı duymaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Samantha Power da Suriye hükümetine çağrıda bulunarak kuşatma altındaki 15 bölgeden sadece 3’üne yardımların ulaştığını söyledi.

Power, aralık ayından beri kuşatma altındaki bölgelerde 35 insanın açlıktan dolayı hayatını kaybettiğine vurgu yaparak, Suriye halkının umuda dair bir işarete ihtiyacı olduğunu belirtti. Power, “Suriye halkı, hayatta kalabileceğine dair her zamankinden daha fazla umuda ihtiyacı var” dedi.

Suriye'de rejim ve Hizbullah güçlerinin, ılımlı muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivil halka yönelik ablukaları sürüyor.

Suriye'de halihazırda 13 bölge daha Madaya ile aynı kaderi yaşıyor. Rejim güçleri ve Hizbullah milislerinin ablukası Şam çevresinde yoğunlaşıyor. Cayrud, Ruhaybah, Dumayr, Doğu Guta, el Tal, Yermük Kampı, Darayya, Mudamiya, Kanakir, Humus'ta Hola, Telbise, Rastan ve Vaer bölgelerinde halk abluka altında yaşam mücadelesi veriyor.

Sayfa Yükleniyor...