KKTC'de mesai saatleri değişti

KKTC'de mesai saatleri yeniden belirlendi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yaz-kış kamuda tek mesai sistemini öngören ve 1 Aralıkta uygulamaya giren mesai saatleri, sendikaların karşı çıkması üzerine, bir hafta sonra yeniden belirlendi.

KKTC Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanan kamudaki yeni mesai saatleri bugün yürürlüğe girdi.

Buna göre haftanın 4 günü (pazartesi, salı, çarşamba, cuma) 08.00-15.30 saatleri arasında çalışılacak ve perşembe günleri çift mesai yapılacak. 1 Aralıkta yürürlüğe giren uygulamada ise, haftanın aynı günlerinde 08.30-16.00 saatleri arasında çalışma öngörülüyordu.

Perşembe günleri çalışma saatleri aralık-ocak-şubat ayları için 08.00-13.00 ile 14.00-17.00, yılın geriye kalan ayları için 08.00-13.00 ile 14.00-18.00 saatleri arasında olacak. 1 Aralıktaki uygulamada ise, perşembe günleri 08.30 - 13.30, 14.00.18.00 saatleri arasında mesai yapılması öngörülüyordu.

Adada, 08.00-15.30 saatleri arasında çalışılacak günlerde çalışanlara 30 dakikalık ara ve dinlenme molası verilecek.

Yemek yemeye yönelik 30 dakikalık ara ve dinlenme molası, hizmetlerin aksatılmadan yürütülmesi kaydıyla ilgili birim amirleri tarafından düzenlenecek.

KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Türkay Tokel, yeni mesai saatlerinin, daha önceki çalışma saatlerine karşı çıkan sendikalara yapılan öneri sonucu belirlendiğini söyledi.

Tokel, yeni mesai saatlerinin sendikalar tarafından da kabul edildiğini ifade ederek, kamuda mesai sorunun çözülmüş olduğunu belirtti.

DİYETİSYENLER BİRLİĞİ'NİN UYARISI
Bu arada, Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği, mesai saatlerinin değişmesiyle öğlen yemeğini atlayan ya da yağ ve kalori açısından zengin hazır yemek yiyecek kişi sayısında artış olacağına dikkat çekerek, ev dışında tüketilen yiyecekler konusunda doğru tercih yapılması uyarısında bulundu.

Yeni mesai saatlerinde nasıl beslenileceği konusunda açıklama yapan Birlik, yiyecek tercihi yaparken kızartmalardan, aşırı yağlı, kremalı, soslu yemeklerden ve yemeklerle kola ve benzeri şekerli içecek tüketiminden kaçınılmasını, mutlaka sebze yemeği veya salata tüketilmesini önerdi.

Diyetisyenler Birliği, öğlen yemeklerinde doğru seçimler yapılmaması nedeniyle günlük kalori ve yağ alımındaki artışın obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları ve benzeri pek çok hastalığın ortaya çıkma riskini artıracağını kaydetti.

Açıklamada, yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra yeterli sayıda öğün tüketiminin de çok önemli olduğu belirtilerek, ana öğünlerin atlanmaması ve öğün aralarında mutlaka ara öğünler tüketilmesi gerektiği belirtildi.

Sayfa Yükleniyor...