Kolombiya'da "kanser ilacı" barışı tehdit ediyor

Kanser ilacı "Glivec" Kolombiya'da hükümet ile Marksist örgüt FARC arasında yürütülen barış görüşmelerini tehdit ediyor. Kanser ilacı için zorunlu lisans talep eden Novartis, Obama yönetimi aracılığıyla Kolombiya'ya baskı yapıyor. Barış için gerekli olan 450 milyon dolar yardım tehlikede.

Kolombiya'da "kanser ilacı" barışı tehdit ediyor

Kolombiya hükümeti ile Marksist örgüt FARC arasında yürütülen barış görüşmelerinin kanser ilacı "Glivec"in tehdidi altında olduğu iddiası Kolombiya'nın Washington Büyükelçiliği belgesinin basına sızmasıyla ortaya çıktı.

Belgeye göre, Kolombiya hükümeti, İsviçreli ilaç devi Novartis'in kanser ilacı "Glivec"in fiyatını aşağı çekmek istiyor. ABD'nin ise indirim gerçekleşirse Güney Amerika ülkesindeki barış görüşmeleri için taahhüt ettiği finansal yardımı vermemekle tehdit ettiği ileri sürüldü. 

Kolombiya'da "kanser ilacı" barışı tehdit ediyor - 1 Kolombiya Sağlık Bakanlığı kanser ilacı "Glivec"e muadil ilaçları piyasaya sürerek yıllık 12.5 milyon dolar tasarruf yapmayı planlıyor. 

450 MİLYON DOLARLIK TEHDİT

Geçtiğimiz şubatta ABD Başkanı Barack Obama, Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçler FARC arasında yürütülen barış görüşmelerinin başarıya ulaşması amacıyla 450 milyon dolarlık bir yardıma onay verdi. Söz konusu para, Kolombiya hükümetine yasadışı uyuşturucu satışıyla mücadele ve FARC militanlarının normal yaşama alışmalarına yardımcı olmaları için kullanılacaktı.

Ancak Kolombiyalı diplomat Andres Florez'in 27 Nisan tarihli bilgi notu, kanser ilacı "Glivec"in fiyatının düşürülmesi planının ABD'nin 450 milyon dolarlık yardımı dondurmasına neden olabileceğini ortaya koydu.

Kolombiya'da "kanser ilacı" barışı tehdit ediyor - 2 Obama yönetimi, kanser ilacı "Glivec"e "zorunlu lisans" verilmediği taktirde 450 milyon dolarlık yardımı dondurmakla tehdit ediyor. 

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri – Halk Ordusu (İspanyolca: Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), yani FARC, Marksist-Leninist devrimci gerilla örgütüdür. 1960'lardan beri hükümete karşı silahlı mücadele sürdürüyor.

KOLOMBİYA'DAN "ZORUNLU LİSANS" TALEBİ

ABD hükümeti ve İsviçreli ilaç devi Novartis, Kolombiya hükümetinin kanser ilacı "Glivec" için "zorunlu lisans" vermesini talep ediyor. Kolombiya Sağlık Bakanlığı ise, kanser ilacı satışlarından yıllık 12.5 milyon dolar tasarruf sağlamak amacıyla "Glivec" ile "muadil ilaç"ların satışına onay vermeyi planlıyor.

"Muadil ilaç"ların satışıyla kanser ilacı "Glivec"in fiyatının düşmesini engellemeye çalışan İsviçreli ilaç devi Novartis'in, Obama yönetimi ve ABD'li senatörler aracılığıyla lobi faaliyetlerine başladığı iddia edildi.

BÜYÜKELÇİ'DEN DIŞİŞLERİ BAKANI'NA MEKTUP

Kolombiya'nın Washington Büyükelçisi Andres Florez, Kolombiya Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin'e gönderdiği mektupta, Beyaz Saray'a bağlı ABD Ticaret Odası ile Novartis'le bağlantısı bulunan ABD Kongresi'nin "zorunlu lisans" için kendisine baskı yaptığını yazdı.

ABD Senatosu Bütçe Komisyonu Başkanı Orrin Hatch'in seçim kampanyalarını yürütmek için ilaç şirketlerinden milyonlarca dolar aldığı iddia ediliyor. İlaç şirketlerinin lobi faaliyetlerini yürütmek için yüz binlerce dolarlık yardımlarda bulunduğu da belirtiliyor.

Senatör Orrin Hatch'in oğlu Scott Hatch, ABD'deki ilaç şirketlerinin çatı kuruluşu olan ABD İlaç Araştırma ve Üreticileri Derneği adına faaliyetler yürütüyor. ABD Senatosu'ndaki Bütçe Komisyonu, ABD'nin ticaret politikalarına yasal zemin hazırlayan kuruluş olarak öne çıkıyor.

Kolombiya'da "kanser ilacı" barışı tehdit ediyor - 3 Kolombiya'nın Washington Büyükelçisi Andres Florez, Kolombiya Dışişleri Bakanı Maria Angela Holguin'e gönderdiği mektupta ülkesini "Novartis" konusunda uyardı. 

ABD'NİN BASKI UNSURU: SPECIAL 301 RAPORU

Oysa Kolombiya'nın "muadil ilaç" kullanma talebi Ticaret Örgütü ve ABD ile yaptığı ticaret anlaşmalarına aykırı değil. Yasal bir zemine oturmuş durumda.

Ancak ABD Ticaret Odası tarafından yıllık olarak hazırlanan "Special 301" raporu, diğer ülkelerle telif hakları, patent, ticaret markası ve fikir mülkiyeti gibi hakları düzenliyor. ABD'nin "Special 301" raporunu özellikle gelişmekte olan ülkeler üzerinde baskı yapmak amacıyla kullandığı ileri sürüldü.  

"FİKİR MÜLKİYETİNİ" İHLAL İDDİASI

İsviçreli ilaç devi Novartis de, Kolombiya'nın kanser vakalarında "muadil ilaç" uygulamasıyla "fikir mülkiyeti hakkı"nı ihlal ettiğini savunuyor. Dünyadaki ilaç devlerinin, "fikir mülkiyeti" bahanesiyle ilaç sektöründeki tekellerini garanti altına almayı amaçladığı da iddia ediliyor.

Kolombiyali diplomat Florez mektubunda ülkesine başka bir uyarıda daha bulunuyor. Eğer Kolombiya hükümeti "Glivec"in fiyatının düşmesini engellemezse Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'ndan da faydalanamayabilir. Obama geçtiğimiz ay Asya ve Güney Amerika ülkeleriyle söz konusu ticaret anlaşmasını imzalamıştı.

Kolombiya'da "kanser ilacı" barışı tehdit ediyor - 4 Dünyanın en büyük ilaç üreticisi olan Novartis sadece kanser ilacı "Imatinib"den 2012 yılında 4.7 milyar dolar ciro elde etti. 

ABD SİYASETİNDE ÇOK ETKİLİLER

ABD siyasetinde etkin olan ilaç şirketleri hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler tarafından destek görüyor. Dünyaca ünlü ilaç şirketlerinin, lobi faaliyetleri için Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörlere doğrudan ya da dolaylı olarak milyonlarca dolar yardımda bulunduğu biliniyor.  

ABD'nin, Hindistan'ın "muadil ilaç" kullanmasını engellemek için benzer yöntemlere başvurduğu da iddialar arasında. 

TEK İLAÇTAN 4.7 MİLYAR DOLAR KAZANÇ

İsviçreli ilaç devi Novartis, lösemi başta olmak üzere değişik kanser türlerini tedavide kullandığı "Imatinib" ilacını Kolombiya'da "Glivec" ismiyle pazara sundu.

"Glivec" kanser ilacı ABD'de 2001 yılında piyasa sürüldüğünde 30 bin dolara satılıyordu. Bir kanser hastasının bu ilacı kullanmak için şu anda yıllık 90 bin doları gözden çıkarmak zorunda olduğu ifade ediliyor. 

Dünyanın en büyük ilaç şirketi olan Novartis, 2012 yılında kanser ilacı "Imatinib"den 4.7 milyar dolar ciro elde etmişti. 

Sayfa Yükleniyor...