Kore yarımadası gergin

Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapmasının ardından, Güney Kore ordusu alarm seviyesini yükseltti.

Kore yarımadası gergin

Kuzey Kore'nin, Kore Savaşı'nı sona erdiren ateşkese bağlı olmadığını açıklamasının ardından, Güney Kore ve bu ülkedeki Amerikan askerlerinin alarm düzeyi artırıldı.


Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Won Tae-jae, Güney Kore-ABD ortak güçler komutanlığının izleme alarm düzeyini 2'den 3'e çıkardıklarını söyledi. Sözcü, son olarak 2006'da, Kuzey Kore ilk nükleer denemesini yaptığı zaman alarmın bu düzeye çıkarıldığını hatırlattı.

Güney Kore Genelkurmay başkanlığından bir yetkili de, kara ve deniz sınırlarının asker ve ekipmanla güçlendirildiğini, bununla birlikte sınırda Kuzey Kore askerlerinin herhangi bir hareketliliği olmadığını söyledi.

Kuzey Kore, Güney Kore'nin ABD liderliğindeki kitle imha silahlarının yayılmasıyla mücadele için güvenlik girişimine (PSI) katılmasının kendisine karşı savaş ilanı olduğunu, Güney Kore'nin PSI'ya katılması nedeniyle Kore Savaşı'nı sona erdiren ateşkese bundan sonra bağlı olmadığını açıklamıştı.

Güney Kore, Kuzey'in nükleer deneme yapmasından bir gün sonra, PSI'ya katıldığını açıklamıştı.

BU DENEME BEŞ KAT DAHA GÜÇLÜ
Amerikalı uzmanlara göre, Kuzey Kore'nin hafta başında yaptığı nükleer denemedeki patlama, 3 yıl önce yaptığı denemedeki patlamadan yaklaşık 5 kat güçlü.

ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesinin açıklamasına göre, Lamont-Doherty gözlemevindeki sismologlar, birisi Çin'de bulunan bazı gözlemevlerinden aldıkları verileri inceleyerek geçen pazartesi günü yapılan denemede meydana gelen patlamanın şiddetini değerlendirdi.

Nükleer denemelerde meydana gelen sismik faaliyetler konusunda uzman olan sismolog Paul Richards, "son deneme, Pyongyang yönetiminin 2006'da yaptığı denemeye göre daha büyük" dedi.

Kuzey Kore'nin 3 yıl önce yaptığı denemeyi Richards ile birlikte inceleyen Columbia Üniversitesi uzmanlarından Won-Young Kim de, bu haftaki patlamanın 2,2 ila 4 kiloton şiddetinde olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Amerikalı uzmanlar, aralarında ABD'nin bulunduğu nükleer güce sahip ülkelerin elinde çok daha güçlü bombalar olduğunu, bu bombaların bazılarının 50 megaton (50 bin kiloton) gücünde olduğuna dikkat çekiyor.

Sayfa Yükleniyor...