Kosova'nın bağımsızlığı Adalet Divanı'nda

Sırbistan'ın, Kosova'nın bağımsızlık ilanının yasadışı olduğu yolundaki başvurusu, bugün Lahey Adalet Divanı'nda görüşülüyor.

Uluslararası Adalet Divanı, Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık ilanıyla ilgili Sırbistan'ın başvurusunu görüşmeye başladı.

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanında görülen davada, Sırbistan'ın Paris Büyükelçisi Dusan Batakoviç, Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık ilanının yasa dışı olduğunu söyledi ve Kosova'yı, "Sırbistan'ın tarihi beşiği" olarak niteledi.

Batakoviç, Kosova'nın Şubat 2008'deki bağımsızlık ilanını, Sırbistan'ın egemenliğine karşı koyma ve Kosova'da BM desteğinde geçici yönetimin kurulmasını sağlayan BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak değerlendirdi.

Uluslararası Adalet Divanı'nda 9 gün sürecek davanın bugünkü ilk duruşmasında, Kosova'nın hiçbir zaman Sırbistan'ın bir parçası olmadığı görüşünü savunması bekleniyor.

29 ÜLKE DAHA GÖRÜŞ AKTARACAK
Bugünkü duruşmanın ardından, 11 Aralık'ta sona erecek oturumlarda, aralarında ABD, Rusya, Fransa ve İngiltere'nin bulunduğu 29 ülkenin daha görüşünü anlatmak üzere 45'er dakikalık sunumlar yapması planlanıyor.

Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlık kararıyla ilgili olarak Uluslararası Adalet Divanında tavsiye kararı alınması yönündeki talebiyle ilgili geçen yıl BM Genel Kuruluna yasa tasarısı sunmuştu. Tasarı, 192 üyeli BM Genel Kurulunda, 6 ''hayır'' oyuna karşı 77 ''evet'' oyuyla kabul etmişti. BM Genel Kurulunda 77 ülke de çekimser oy kullanmıştı. Türkiye ise oylamaya katılmamıştı.

Oylamada ABD ''hayır'' oy kullanırken, AB üyesi ülkelerin çoğu ise çekimser oy kullanmıştı. Kıbrıs Rum kesimi, Romanya, Yunanistan ve İspanya ise Sırbistan'a doğrudan destek vererek ''evet'' oyu kulanmıştı.

ABD gibi ''hayır'' oyu veren diğer 5 ülkeler ise Arnavutluk ve Pasifik'teki küçük ada ülkeleri Marşal Adaları, Mikronezya, Nauru ve Palau olmuştu.

Belgrad, BM'nin temel yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı'nın Kosova'nın bağımsızlık ilanının yasallığıyla ilgili görüş bildirmesini istiyor. Tavsiye kararlarının bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak ayrılıkçı bölgeler sorunu olan ülkelerin davayı yakından izlediğine dikkat çekiliyor.

KARAR AYLAR ALABİLİR
Kosova'nın 17 Şubat 2008 tarihinde ilan ettiği tek yanlı bağımsızlığı, ABD ve çoğu AB ülkesi ile Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 63 ülke tanırken, BM Güvenlik Konseyi tarafından tanınmadı. Rusya, tek yanlı bağımsızlık ilanının Sırbistan'ın egemenliğinin ihlali olduğunu kaydediyor.

Uluslararası Adalet Divanında 15 yargıcın karara varmasının aylar sürebileceği belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...