Kuzey Iraklılar sandığa koştu

Bölgesel parlamentonun yeni üyelerini seçen Kuzey Iraklılar seçimde oy kullandı. Özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği seçime katılımın yüzde 74 olduğu açıklandı.

Kuzey Iraklılar sandığa koştu

Kuzey Irak, seçim gününe gece yarısından itibaren alınan olağanüstü güvenlik önlemleriyle girdi.


Araçların trafiğe çıkması yasaklandı, Süleymaniye ve Erbil'e yapılan uçak seferleri durduruldu.

Oy kullanılacak merkezlerde de kontrol noktaları oluşturuldu.

Oy verme işlemi saat 18.00'de sona erecekti ancak süre 19.00'a kadar uzatıldı. Seçimde herhangi bir olumsuzluk yaşanmazken, yoğun katılım dikkat çekti. Özellikle Kuzey Iraklı kadınlar sandığa koştu. Bölgesel yönetimin başkenti Erbil’den yapılan açıklamaya göre, seçime katılım yüzde 74.

Seçim sonuçları üç gün sonra Bağdat'ta düzenlenecek bir toplantı ile duyurulacak.

Seçimlerde parlamentonun 111 sandalyesinin yanı sıra bölgenin başkanı da ilk kez halk oyuyla seçilmiş olacak.

5 adaydan şimdiki başkan Mesut Barzani yine favori gösteriliyor. Parlamento seçimlerinde Talabani'den kopan Değişim Grubu Süleymaniye'de iddialı.

İkinci muhalif grup da dikkat çekiyor, sosyalistler ve İslamcılar ittifak yaptı. Ancak Talabani ve Barzani'nin yine seçimden önde çıkması bekleniyor.

Seçimleri izlemek üzere 15'i Türk 410 yabancı gözlemci de Kuzey Irak'ta bulunuyor.

YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA
Seçimin ardından Erbil International Otel'de düzenlenen basın toplantısında ilk olarak, bölgesel yönetimin içişleri yetkilisi Kerim Sincari, gösterdikleri yoğun çabadan dolayı bütün güvenlik birimlerine ve bu birimlere yardımcı olan halka teşekkür etti.

Sincari, seçimler sırasında kayda değer bir olay olmadığını belirterek, ''Bu bizim için çok büyük bir mutluluk. Gurur verici bir olaydı'' dedi.

Ardından söz alan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Fereç Haydari, seçimin şeffaf ve sorunsuz bir biçimde geçtiğini ve toplam katılım oranının çok yüksek olduğunu söyledi. Haydari, ''Bugün 2.5 milyon seçmen vardı. Ufak tefek aksaklıklar yaşadık, bunlar da sistematik aksaklıklardı. Örneğin kimi yerlerde seçim 15 dakika gecikmeyle başladı, bu da doğaldır'' dedi.

Kayda değer büyük ihlaller olmadığını vurgulayan Haydari, katılım oranlarının Erbil'de yüzde 97, Süleymaniye'de yüzde 94.5, Duhak'ta yüzde 84, Bağdat'ta ise yüzde 15 civarında olduğunu açıkladı. Genel katılımın yüzde 74 dolayında olduğunu belirten Haydari, ''Bu çok büyük bir rakamdır'' diye konuştu.

Haydari, seçimde oy kullanma süresinin neden 1 saat uzatıldığıyla ilgili soruya ise, ''Seçim, zamanlaması itibariyle çok sıcak bir döneme rast geldi. Öğle saatlerinde özellikle yaşlıların oy kullanma oranı zayıftı. Saat 16.00'dan sonra seçime katılımın arttığı görülünce, insanlar rahat oy kullansın diye süreyi uzatmayı uygun gördük'' yanıtını verdi.

Değişim listesi ve muhalif listelerden yakınmalar geldiği biçimindeki soru karşılık ise Haydari, şu ana dek kendilerine resmi hiçbir şikayet ulaşmadığını, resmi bir şikayet gelmesi durumunda bunu değerlendireceklerini ve gereğini yapacaklarını kaydetti.

Haydari, seçime müdahale eden bir seçim görevlisinin ise sandık başından uzaklaştırıldığını söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

DEĞİŞİM GRUBU: BARZANİ VE TALABANİ ARTIK ETKİLİ DEĞİL
Seçimleri NTV haber müdürü Mete Çubukçu da yerinde izliyor. Mete Çubukçu, önde gelen muhalif hareketlerden Değişim Grubu'nun  başkan yardımcısı Muhammed Tevfik Rahim ile görüştü ve Kuzey Irak'a nasıl bir değişim getirmeyi planladıklarını sordu.

Kuzey Irak'ta yıllardır siyasi dengeler Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYP) lideri Celal Talabani üzerine kuruluydu.

Bölgede yıllardır değişmeyen politikalar, bu yıl iki liderin karşısına başka bir rakip çıkardı: Değişim Grubu.

Değişim grubunun lideri, bir zamanlar KYB'nin iki numaralı ismi, yani Celal Talabani'nin sağ kolu olan Nuşirvan Mustafa.

Parti başkan yardımcısı Muhammed Tevfik Rahim, Kuzey Irak'ın ihtiyaç duyduğu değişimi anlattı.

Mustafa, "Son 18 yıldır bölge KDP ve KYB'nin kontrolü altında. İnsanlar bundan yoruldu, artık değişim istiyorlar. Parlamento aktif değil, rüşvet var, şeffaflık yok, sosyal hizmetlerde eksiklik var, sosyal adalet yok. İnsanlar okul istiyor, hastane istiyor, altyapı, elektrik istiyor. İnsanların talepleri var."

Tevfik Rahim, parlamentonun bağımsız olmadığı görüşünü dile getirdi:

"Aktif güçlü bir hükümet, bağımsız bir yargı sitemi lazım. Parlamento bağımsız değil, çünkü siyasi partilerin yönlendirmesi altında. Siyasi parti üyelerinin parlamentoya seçilmelerinin nedeni güçlü ya da uzman kişiler olmaları değil. Kolay yönlendirilebilmeleri ve itaatkar olmaları."

Barzani ve Talabani'nin bölge siyasetinde güçlü isimler olmaları ise Muhammed Tevfik Rahim'e göre artık çok da etkili değil:

"İnsanların önceden yaptıklarının önemi yok, bugün yaptıkları ve gelecekte yapacakları artık Kuzey Iraklılar için daha önemli. Bu konuda da artık güçlü değiller."

Sayfa Yükleniyor...