Libya'da muhalefet askeri konsey kurdu

Libya'daki isyan hareketi Bingazi'de gelecekteki silahlı kuvvetlerin nüvesini oluşturacak bir askeri konsey kurdu.

Başkent Trablus'a 1000 kilometre mesafedeki Bingazi merkezli muhalefetin yetkililerinden Salva Bughaighi, dün gece bir askeri konsey kurulduğunu belirtti.


Bu konseyin üyelerinin listesi henüz tam olarak belirlenmedi, ancak muhalefete katılan Albay Kaddafi'nin eski bakanı General Abdülfetih Yunus'un konseyde yer almadığı kaydedildi.

Konseyin, ülkenin "istiklalini ilan eden" diğer kentlerindeki benzer kuruluşlarla kısa sürede temasa geçmesi öngörülüyor.

Muhalefet üyesi ve saygın avukat Fethi Tirbil, konsey listesindeki bazı isimler konusunda çekinceler bulunduğunu belirterek, "En başından devrimi başlatan subayları öne çıkarmak istiyoruz" dedi.

Kaddafi karşıtı dava etrafında birleşen askerler günlerdir Trablus'taki muhaliflere destek için yürüyüş veya destek operasyonu yapılmasını gündeme getirirken, Bingazi'deki silahlı güçlerin sorumlusu General Ahmed Katrani, böyle bir fikri reddediyor.

İsmi henüz askeri konsey listesinde yer almayan General Katrani, "Trablus rehin. Oradaki muhaliflerle temas halindeyiz, ama bizden bir şey yapmamamızı istediler. Ayaklanmayı bizzat kendilerinin yürütebileceğini söylediler" dedi.

Bingazi'deki askerler batıdaki isyancılara, Kaddafi yanlısı güçlere karşı mücadele yöntemi konusunda danışmanlık yapmaya gayret ediyorlar.

Düzenli ordu Albay Kaddafi tarafından darbe yapılabileceği endişesiyle zayıf bırakılmış, silahlı milisler güçlendirilmişti.

Libya'da 15 gündür süren isyanın ardından muhalefet tüm doğunun ve batıdaki birçok kentin kontrolünü elinde bulunduruyor, başkente Trablus ve çevresi Kaddafi yanlılarının denetiminde bulunuyor.

KADDAFİ'NİN ASKERLERİ TUNUS SINIRINDA
Bu arada Kaddafi'ye sadık askerler, önceki gün güvenlik güçlerinin bırakıp gittiği Tunus sınırına gönderildi.

Görgü tanıkları, pazar günü polis ve askerlerin bırakıp gittiği Vasen sınır noktasına (Tunus tarafı Dahiba) Kaddafi yanlısı askerlerin gönderildiğini belirtti.

Tanıklar, dün kimsenin olmadığı sınır noktasında bugün düzenli ordu mensubu 20 kadar askerin bulunduğunu, bazılarının boyunlarına yeşil fular taktıklarını ve kalaşnikof tüfek taşıdıklarını söyledi. Görgü tanıkları, iç kısımlarda çöle doğru, iki arazi aracında sınır noktasına doğru ilerleyen 40 asker daha gördüklerini anlattılar.




Libya'nın Bingazi kentinde toplanan muhalif yöneticiler, Muammer Kaddafi rejiminin halk isyanıyla devrilmesi umudunu kaybetmekte olduklarını ve yabancı ülkelerin hava harekatı düzenlemelerini istemeyi düşündüklerini açıkladılar.

Ayaklanmanın merkezi durumundaki Bingazi'deki karargahlarında toplanan muhalif liderler, askeri konsey kurduklarını açıkladılar.

Ülkenin batısındaki hükümet kuvvetlerinin kendileri için büyük tehdit oluşturduğunu belirten muhalif liderler, kendi güçleriyle Kaddafi'nin kuvvetleri arasında güç farkı bulunduğunu ve uluslararası bir çözüm talep edilmesi veya bunun karşısındaki görüşün tartışılmakta olduğunu kaydettiler.

Muhalifler, bu akşamki toplantılarında, Kaddafi'nin Trablus ve Sirte'deki güçlerini takviye etmesinin engellenmesi için uçuş yasağı oluşturulması ve yabancı hava müdahalesi seçeneklerini görüştüler.

Libya'nın muhaliflerin safına katılan BM daimi temsilci yardımcısı İbrahim Dabbaşi de, muhalefet tarafından kurulan geçiş hükümetinin Muammer Kaddafi Trablus'u terketmeyi reddetse bile çalışmalarına başlayacağını söyledi. Dabbaşi, Kaddafi'nin iktidarı bırakmaya zorlamak için haftalar gerekebileceğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan, Malili yetkililer, aralarında eski isyancıların da bulunduğu Mali ve Nijer'deki yüzlerce Tuareg gencinin Libya'da halk ayaklanmasıyla mücadele etmek için Kaddafi'nin saflarına katıldıklarını bildirdiler.

Kidal bölge parlamentosunun başkanı Abdüsselam Ag Assalat, bu nedenle çok endişeli olduklarını belirterek, ''Bu gençler yoğun biçimde Libya'ya gidiyorlar. Bu bizim için çok tehlikeli çünkü Kaddafi dirensin veya düşsün bizim bölgemiz için bunun etkisi olacaktır'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...