Libyalı muhalifler resmen silah istedi

Kaddafi güçlerine karşı başarılı olabilmek için daha önce de silah talebini dillendiren muhaliflerden, Ulusal Konseyi tanıyan ülkelere silah listeleri gitti.

Libyalı muhalifler, kurdukları Ulusal Konseyi Libya'nın tek temsilcisi olarak tanıdıklarını açıklayan ülkelerden silah yardımı istedi.

Konseyin resmi sözcüsü Abdülhafuz Goga, muhaliflerin kalesi Bingazi'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "ihtiyaçları olan askeri ve teknik teçhizatların listesini gönderdiklerini" belirtti.

Goga, hangi ülkelerden silah istedikleri sorusuna, "ulusal geçiş konseyini Libya'nın tek temsilcisi olarak tanımış olan ülkelerden istedikleri" yanıtını verdi.

Fransa, Katar ve İtalya, Libya'nın doğusunun kontrolünü ele geçiren muhalefet güçlerini Libya'nın tek temsilcisi olarak tanıdığını açıklamıştı.

Paris, Libya'nın doğusundaki halk ayaklanmasının bir savaşa dönüşmesinin ardından askeri müdahale çağrılarına öncülük etmişti.

''KADDAFİ 10 BİN KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ''
Bu arada muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Konsey, Kaddafi'nin kuvvetlerinin bugüne kadar 10 bin kişiyi öldürdüğünü söyledi.

Konsey sözcüsü Ali El İsavi, Lüksemburg'da Avrupalı dışişleri bakanlarıyla görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, ''Kaddafi kuvvetleri 10 bin kişiyi öldürdü, 30 bin kişiyi yaraladı, 20 bin kişi de kayıp'' dedi.

El İsavi, ülkelerinin BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı Libya ile ilgili kararına tam destek vermesini beklediklerini de belirttiği açıklamasında, özellikle de sivillerin korunması talebinde bulundu.




Libya'daki muhalefet güçleri, hükümete bağlı kuvvetlerin kuşatma altındaki Misrata kentini topçu bombardımanına tuttuğunu ve askerlerin kente yönelik iki saldırısını püskürttüklerini açıkladı.

Muhalefet sözcülerinden Muhammed Ebu Şara, telefonla uluslararası ajanslara yaptığı açıklamada, kentin Trablus sokağında şiddetli çatışmalar olduğunu, muhaliflerin mevzilerini savunduğunu, kentin doğu yakasında Nakel Tekel yolunda da şiddetli çatışmalar meydana geldiğini ve muhalefet güçlerinin bu saldırıları püskürttüğünü söyledi.

Çatışmalarda yaralananlar ve ölenler olduğunu anlatan Şara, bir sayı belirtmedi.

Libya'nın batısında, muhalefetin tek kalesi durumundaki Misrata kentinde Şubat ayı ortasında, diğer kentlerle birlikte 40 yıllık Muammer Kaddafi yönetimine karşı ayaklanma başlamıştı.

MUHALİFLERİN PETROL SATIŞI
Öte yandan Katar, Libya'da muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden elde edilen petrolü sattığını ve gemiyle muhalefetin kalesi Bingazi'ye yakıt sevkiyatı yaptığını doğruladı.

Körfez ülkesi Katar, Bingazi'ye benzin, mazot ve likit petrol gazı (propan) dahil 4 kez yakıt sevkiyatı yaptığını, ayrıca Libya'nın Tobruk kentinden geçen hafta yüklenen bir milyon varil petrolü pazarladığını açıkladı.

Katar'ın Libyalı muhaliflerle petrol satışı anlaşması olduğuna inanılıyordu; ancak Katar, petrol satışında oynadığı rolü daha önce doğrulamamıştı.

ABD'DEN DESTEK
Bu arada ABD, Libya ham petrolünün, Muammer Kaddafi'ye karşı savaşan muhalif güçler adına Katar tarafından pazarlanmasını desteklediğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, petrol satışına yetki verilmesi konusunda Libya temas grubu adına konuşamayacağını; ancak Libya muhalefetinin faaliyette bulunmak için para kaynağına ihtiyacı olduğunu ifade ederek, ''Biz kesinlikle bu çabaları destekliyoruz'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...