Lübnan’da başbakan Hizbullah'ın adayı oldu

Lübnan'da Hizbullah liderliğindeki muhalefetin desteklediği Mikati, Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman tarafından başbakanlığa atandı.

Lübnan’da başbakan Hizbullah'ın adayı oldu

Lübnan'da iki gündür yeni hükümeti kurmak için milletvekilleriyle temaslarda bulunan Lübnan Cumhurbaşkanı Süleyman, 68 milletvekilinin Hizbullah adayı Mikati'yi desteklediğini, 60 milletvekilinin de eski başbakan Saad Hariri'yi desteklediğini açıklaması üzerine, saat 14.00'de Mikati'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayına çağırdı.

Cumhurbaşkanı Süleyman, yaklaşık yarım saat süren görüşmeden sonra, Mikati'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiğini resmi bir duyuruyla açıkladı.

Başbakan olarak atandıktan sonraki ilk konuşmasında Mikati bütün Lübnanlıları kucaklayacak bir hükümet kuracağını belirtti. Mikati, "Beni destekleyen bütün milletvekillerine teşekkür ederim. Hükümeti kurmak için perşembe gününden itibaren parlamentoda bulunan bütün taraflarla görüşmelere başlayacağım" dedi.

Lübnan'da Saad Hariri hükümeti, 12 Ocak tarihinde Hizbullah'ı destekleyen 11 bakanın istifa etmesiyle düşmüştü. Lübnan Cumhurbaşkanı'nın milletvekilleriyle yaptığı iki günlük görüşmelerin ardından yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği Mikati, 128 üyeli parlamentoda bulunan, Hizbullah önderliğindeki muhalefette yeralan 68 milletvekilinin desteğiyle başbakan adayıydı.

Daha önce de başbakanlık yapan Sünni Müslüman Mikati, Lübnan'da ve bölgede çeşitli yatırımları olan milyarder bir işadamı.

MİKATİ: HİZBULLAH'LA BAĞIM YOK
Eski başbakan Saad Hariri ise, daha önce yaptığı bir açıklamada Mikati'nin üzerinde uzlaşılacak bir aday olmadığını söylemişti. Hariri, Mikati'yi Hizbullah ve müttefiklerini içeren 8 Mart hareketinin adayı olarak nitelemişti.

Başbakanlığı kesinleşmeden önce BBC'ye konuşan Mikati ise, Hizbullah ile herhangi bir bağı olmadığını söyledi ve tek kaygısının Lübnan'ın bütünlüğü olduğunu vurguladı.




Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Saad Hariri cephesini Necip Mikati'nin kuracağı kabineye katılmaya çağırdı.

Nasrallah, dini bir tören dolayısıyla Baalbeck'te dev ekranda gösterilen, binlerce Şiiye hitaben konuşmasında, "Lübnanlılar, ne kazanan ne kaybeden temelinde gerçekten birleşme şansı elde ettiler. Aynı hükümete katılalım" diyerek, Mikati'nin hükümeti kurmakla görevlendirilmesini reddeden ve Hizbullah tarafından desteklenen bir adayın başında olacağı her kabineyi boykot edeceğini açıklayan Hariri cephesini hükümete katılmaya çağırdı.

"Yeni kurulacak hükümet Hizbullah'ın hükümeti olmayacak, Hizbullah tarafından idare edilmeyecek. Ne iktidarı, ne hükümeti istiyoruz" diyen Nasrallah, Mikati'nin merkezde bir isim olduğunu, muhalefette olmadığını söyledi.

Hizbullah lideri, kurulacak hükümete katılmak istemeyenlerin, yargılamadan önce Mikati hükümetine bir yıl süreyle şans vermelerini istedi. Hizbullah hareketi, Saad Hariri aleyhine Necip Mikati'yi aday olarak zorla kabul ettirmekle suçlanıyor. Lübnan'da iktidarı paylaşmaya dair inanç sistemine göre, başbakanlık makamı Hariri'nin en popüler lider olduğu Sünni cemaatine ayrılmış bulunuyor.

Hariri yanlısı binlerce kişi bugün Lübnan'ın birçok kentinde, Hariri'nin eski müttefiki Mikati'nin hükümeti kurmakla görevlendirilmesini protesto için gösteriler yaptı.

Lübnan'da Saad Hariri hükümeti, 12 Ocak tarihinde Hizbullah'ı destekleyen 11 bakanın istifa etmesiyle düşmüştü.

Lübnan Cumhurbaşkanının milletvekilleriyle yaptığı iki günlük görüşmelerin ardından yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği Mikati, 128 üyeli parlamentoda bulunan, Hizbullah önderliğindeki muhalefette yer alan 68 milletvekilinin desteğiyle başbakan adayı oldu.

Daha önce de başbakanlık yapan Sünni Müslüman Mikati, Lübnan'da ve bölgede çeşitli yatırımları olan milyarder bir işadamı.

Sayfa Yükleniyor...