Maymunların kasıtlı olarak turistlerin değerli eşyalarını çaldığı ve karşılığında daha fazla yiyecek istediği ortaya çıktı

Endonezya'daki Uluwatu Tapınağı'nda yaşayan makak maymunlarının kasıtlı olarak turistlerin değerli eşyaları çaldığını ortaya konuldu. Kanada'daki Lethbridge Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada, daha yaşlı maymunların, telefon gibi daha pahalı eşyaları hedeflediği ve bunların karşılığında diğer eşyalara göre daha fazla yiyecek talep ettiği görüldü. Bilim insanları bu durumun, doğada serbest bir şekilde yaşayan hayvanların, insanların ekonomik tutumlarını bilinçli bir şekilde anlamlandırmasının ilk örneği olduğunu söyledi.

Maymunların kasıtlı olarak turistlerin değerli eşyalarını çaldığı ve karşılığında daha fazla yiyecek istediği ortaya çıktı

Yeni bir  araştırmaya göre, Endonezya'daki Uluwatu Tapınağı'nda yaşayan makak maymunları kasıtlı olarak turistlerden değerli eşyalar çalıp bunları yiyecek almak için pazarlık fişi olarak kullanıyor. Daha önce kanıtlanmayan davranış, Kanada'daki Lethbridge Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından gözlemlendi.

BİLGİSAYAR VE TELEFON GİBİ DEĞERLİ EŞYALARA ODAKLANIYORLAR

Bilim insanları, ayrıca daha yaşlı ve daha deneyimli maymunların telefon ve bilgisayar gibi yüksek değere sahip olan eşyaları hedeflediklerini ve bunların karşılığında  daha fazla yiyecek talep ettiklerini fark etti.

EŞYANIN DEĞERİNE GÖRE YİYECEK İSTİYORLAR

Philosophical Transactions of the Royal Society B dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında araştırmacılar, Hindular için kutsal olarak kabul edilen alanda yaşayan maymunların 2015-2016 yılları arasında çekilen video video kayıtlarını inceledi. Maymunların, çalınan eşyayı insanlara geri vermek için yiyecek istediği görüldü. Ancak, maymunların eşyayı herhangi bir yiyecek karşılığında değil, yeterli ve adil bir değişim olduğunu düşündüğü teklifleri aldıktan sonra geri verdiği keşfedildi. 

Maymunların kasıtlı olarak turistlerin değerli eşyalarını çaldığı ve karşılığında daha fazla yiyecek istediği ortaya çıktı - 1

Bununla birlikte, bilim insanları maymunların insanların ekonomik davranışlarına ilişkin sanıldığından daha fazla şey bildiğini ve başarılı bir ticaretin onlar için üç aşamadan oluştuğunu ifade etti. 

Buna göre ilk aşama, çalınan nesneyi saklamayı ve potansiyel bir takas anlaşması için bölgede kalmayı içeriyor. Maymunlar, genelde süreci anlayan tapınak personeline giderek kendisini koruma altına alıyor. 

İkinci aşamada ise maymunlar, eşyasını çaldığı kişinin yanına gidip gelerek ondan aldığı yiyecekleri biriktiriyor. Bu süreç, çalınan eşya ne kadar değerliyse o kadar uzuyor. 

DOĞADA SERBEST DOLAŞAN HAYVANLARDA BİR İLK

Bilim insanlarına göre, üçüncü aşama ise maymunların çalınan eşyayı sahibine hasarsız olarak tespit etmesiyle tamamlanıyor. Araştırmacılar, maymunların eşyanın zarar görmesi halinde takasın gerçekleşmeyebileceğinin ya da kesintiye uğrayabileceğinin farkında olduğunu belirtti.

Çalışmanın yazarları 'Hırsızlık  ve ödül takası, Uluwatu makakları için benzeri görülmemiş ekonomik karar alma süreçlerini ortaya çıkaran bilişsel olarak zorlayıcı görevlerdir. Bu kendiliğinden ortaya çıkan ve  popülasyona özgü uygulama, serbest dolaşan hayvanlarda görülen ekonomik davranışların ilk örneği" ifadelerini kullandı.

İNGİLİZ MÜZİSYEN MAYMUNLARA KONSER VERDİ

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bilim
  • Dünya
  • Hayvanlar
  • Ekonomi
  • Endonezya

Sayfa Yükleniyor...