Mısır'da Hristiyanlar katilleri istiyor

Hristiyan Kıptiler, en az 24 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların ardından yürüdü.

Mısır'da Hristiyanlar katilleri istiyor

Hristiyanların bir kilisenin saldırıya uğramasını protesto için sokaklara çıktığı Mısır’da tansiyon düşmüyor.

Güvenlik güçleri ile Hristiyanların karşı karşıya geldiği ve ‘baltacı’ olarak tabir edilen suç gruplarının da karıştığı Başkent Kahire’deki olaylarda en az 24 kişi hayatını kaybetti, 300'e yakın kişi yaralandı.

Hristiyanlar olayların ardından bugün Kahire'deki Ramses meydanında toplandı ve televizyon binasına doğru yürüdü. Yüksek Askeri Konsey aleyhine sloganlar atan Hristiyanlar, öldürülen 24 kişinin katillerinin bulunmasını istedi. Askeri savcılığın, olaylar ile ilgisi olduğu iddiası ile gözaltına alınan 25 kişi hakkında soruşturmaya başladığı kaydedildi.

Mısır devlet televizyonu binası önünde güvenlik önlemleri artırıldı. Belediye ekipleri bölgede temizliğe başlarken, polis göstericilerin bina önünde toplanmasını engelledi. Dün akşam gösteriler sırasında yakılan onlarca araç, polis tarafından kaldırıldı.

Yaşanan olaylar nedeniyle ülke genelinde güvenlik tedbirleri artırılırken, Mısırlı yetkililer tansiyonun düşürülmesi için yoğun çaba harcıyor. Başbakan İsam Şeref, ülkede iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey üyeleri ile ülkedeki son durumu görüştü ve Mısır halkına çağrıda bulunarak, söylentileri dikkate almamalarını istedi.

İktidardaki Yüksek Askeri Konsey olayların araştırmasını yapmak üzere hükümeti komisyon kurmakla görevlendirdi. Mısır kiliselerinin temsilcileri ile El Ezher Kurumu'nun Müslüman din adamları, El Ezher Şeyhi Ahmet El Tayyip'in başkanlığında toplanarak halkı sükunete davet etti.

BAŞBAKAN İSTİFAYA ÇAĞRILDI
Bu arada, El Savi Kültür Merkezi'nde cumhurbaşkanlığı adayları, siyasiler ve toplum önderleri konuyu ele almak üzere bir araya geldiler.

Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa, El Ghad Partisi Lideri Eymen Nur, Liberal Parti Lideri İşadamı Necip Saviris, İnsan Hakları Derneği Başkanı Necip Gabriel gibi isimlerin katıldığı toplantıda katılımcılar Mısır'da geçiş döneminde askeri yönetim yerine sivil bir konseyin ülkeyi yönetmesi gerektiği görüşünü savundular. Bir çok katılımcı, İsam Şeref hükümetinin göstericileri koruyamadığı gerekçesi ile istifaya davet etti.

AŞIRI DİNCİ PARTİYE ONAY
Öte yandan geçen yıl 6 Hristiyan ve bir Müslümanı öldüren kişinin idam edildiği ülkede, yargı da, bir aşırı dinci örgütün lideri ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması beklenen Eymen Nur'un parti kurmasına izin verilmemesi kararlarını bozdu.

Hem Nur'un hem de İslam Cemaati örgütünün "partiler yasasında öngörülen koşulları karşıladığını" bildirilirken, Siyasi Partiler Komitesi, İslam Cemaati'nin, "Kuruluş ve Kalkınma" partisi adı altındaki başvurusunu Siyasi Partiler Yasası'nı ihlal ettiği gerekçesiyle kabul etmemişti.

Komite, ret kararıyla ilgili olarak Siyasi Partiler Yasası'nın "partiler dini temeller üzerine kurulamaz" maddesine işaret etmişti.

Mahkeme ise partinin kurulmasına izin verilmesi gerektiğine, çünkü kurucu üyeleri arasında gayrimüslimlerin de bulunduğu partinin, üyeleri arasında ayrım yapmadığına hükmetti.

Sayfa Yükleniyor...