Müdahalenin gerekçelerini anlattılar

Obama'nın Suriye'ye müdahale planı Senato'nun Dış İlişkiler Komitesi'nde tartışıldı. Toplantıda konuşma yapan Savunma Bakanı Hagel, senatörlere 'müdahalenin neden yapılması gerektiği'ni anlattı. Toplantının başında ise hükümet, "Suriye'yi bombalamayın" pankartlarıyla protesto edildi.

Müdahalenin gerekçelerini anlattılar

ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'ye müdahale konusunda destek arayışı sürüyor.

Obama'nın Suriye müdahale planı, Amerikan Senatosu'nun Dış İlişkiler Komitesi'nde tartışıldı.

Toplantıda, yönetim kanadını ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey temsil etti.

Kerry ve Hagel, toplantıda Suriye'ye yapılması planlanan müdahalenin gerekçelerini anlattı.

'MÜTTEFİKLER İÇİN RİSK'
Suriye rejimine askeri güç kullanma kararına nasıl vardıklarını anlatan Hagel, müdahalenin birinci nedeni olarak Esad yönetiminin Suriye'nin kimyasal silah kullanmasının, İsrail, Ürdün, Türkiye, Lübnan ve Irak gibi Suriye ile sınırı olan ABD'nin partner ve dostlarına büyük risk oluşturduğuna dikkati çekti.

Hagel, ikinci nedeni de "ABD'nin askeri amaçları" şeklinde tanımlayarak, ulusal güvenliğine tehdit olması dolayısıyla ABD'nin, eylemleri yoluyla kimyasal silah kullanımının kabul edilemez olduğunu göstermesi gerektiğini söyledi.

'ORDU HAZIR'
Ordunun ABD Başkanı Barack Obama ne zaman talimat verirse versin hazır olduğunu belirten Hagel, bunun yanında kilit partnerler olan Fransa, Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve bölgedeki diğer dostlarının ABD'ye güçlü desteklerini dile getirdiklerini iletti.

'DAHA FAZLA KİMYASAL SİLAH KULLANABİLİR'
Hagel, diğer nedenin ise "eylemde bulunmamanın riski" olduğunu anlatarak, askeri eylemin sonuç ve risklerinin yanı sıra böylesine bir konuda eylemde bulunmamanın da sonuç ve risklerine bakmak gerektiğine dikkati çekerek, eylemsizliğin, rejimin daha da fazla kimyasal silah kullanmasına neden olabileceğine işaret etti.

'İRAN İÇİN ÖNLEM'
Bunun yanında eylemsizliğin, İran'ın nükleer silah edinmesini önlemek de dahil ABD'nin diğer güvenlik taahhütlerine yönelik kredibilitesinin de altını kazıyacacağını bildiren Hagel, "ABD'nin sözlerinin anlamı olmalı. Bu, dış ilişkilerde, uluslararası ve müttefiklik taahhütlerinde hayati bir değerdir" ifadesini kullandı.

KERRY: İNSANLIĞIN KIRMIZI ÇİZGİLERİ
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise konuşmasında Esad rejiminin kimyasal silah kullandığına yönelik istihbarat örgütünün bulgularını tekrar anlattı.

Müdahalenin Obama'nın kırmızı çizgileriyle alakalı olmadığını söyleyen Kerry, "Bazıları burada Başkan Obama'nın kırmızı çizgilerinin konuşulduğunu iddia ediyor. Bu yanlış. Bu tartışma, dünyanın, insanlığın kırmızı çizgileriyle ilgili. Vicdanı olan herkesin kırmızı çizgisi. Bu aynı zamanda bu Kongre'nin kırmızı çizgisi. Kongre olarak sizler Kimyasal Silahlar Konvansiyonu'nu imzaladınız, Kongre olarak siz, Suriye'nin kimyasal silahlarının Ortadoğu ve ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına tehdit oluşturduğu ifadesini içeren Suriye'nin Sorumlu Tutulması Tasarısı'nı onayladınız" diye konuştu.

'TÜRKİYE BİR RÜZGAR UZAKTA'
Suriye'den sadece şiddetli bir rüzgar uzaklıkta olan Türkiye, İsrail ve Ürdün'ün hala ABD'ye güvendiğini dile getiren Kerry, bu ülkelerin kendilerinin güvencesini beklediğini belirtti.

Kerry, dolayısıyla bu konunun kesinlikle ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla alakalı olduğunu vurguladı.

Müdahalenin gerekçelerini anlattılar - 1

PROTESTO
Toplanının başında Kerry ve Hagel'in içeri girmesinin ardından pembe renkte tişört ve pankartlar açan bir Amerikalı, "Suriye'de daha fazla savaş istemiyoruz", "Suriye'yi bombalamayın", "Amerikalıların sağlık hizmetlerine ihtiyacı var" diye bağırdı.

Sayfa Yükleniyor...