Müslüman Kardeşler'e göre 'model ülke'

Müslüman Kardeşler’in liderinden Abdulgaffar, “biz demokratik, sivil bir devlet istiyoruz. Demokratik ve halkın halkin seçmiş olduğu tüm modelleri kendimize örnek alabiliriz'' dedi.

Mısır'da en önemli muhalif güçlerden Müslüman Kardeşler'in liderlerinden Eşref Abdulgaffar, Mısır'da demokratik ve sivil bir devlet istediklerini belirterek, demokratik olan ve halkın seçmiş olduğu tüm modelleri kendilerine örnek alabileceklerini söyledi.

Topkapı Eresin Otel'de düzenlediği basın toplantısında, Mısır halkının 30 yıldır Hüsnü Mübarek ve onun sisteminin getirdiği fakirlik ve adaletsizliğe karşı sabrettiğini belirten Abdulgaffar, halkın sabrı taştıktan sonra geri dönüşünün olmadığını ifade etti.

Bu nedenle halk hareketini ''güzellik devrimi'' olarak nitelendirdiklerini kaydeden Abdulgaffar, halkın yüzde 40'ının fakirlik sınırının altında yaşadığını, hükümetin ülke kaynaklarını kendi halkına sattığından daha ucuz fiyata yurt dışına sattığını öne sürdü.

Daha önce bölgesinde lider bir güç olan Mısır'ın, giderek bu özelliğini yitirdiğini savunan Abdulgaffar, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ailesi ve çevresinin halkın iyiliği için çalışmadığını, zulmettiğini ileri sürdü.

Abdulgaffar, geçen aylarda bir kiliseye düzenlenen baskını organize ettiği iddiasıyla Içişleri Bakanı hakkında dün suç duyurusunda bulunulduğunu belirterek, ''Öyle bir devlet ki kendi insanları arasında sorun çıkartıyor. İç ve dış tehlikelere karşı gerekli ihtimamı göstermiyor'' diye konuştu.

Mısır'da 25 Ocakta başlayan hareketin gizli olmadığını, tüm grupların meydanlarda olacağını daha önceden duyurduğunu anlatan Abdulgaffar, halkın kararlı bir şekilde bu hareketi devam ettirdiğini söyledi.

HALKIN SEÇTIĞI MODELLER
Eşref Abdulgaffar, daha sonra basın mensuplarını sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Basında Türkiye ve AK Parti'nin örnek alındığına dair haberler yer aldığını'' hatırlatması üzerine Abdulgaffar, şunları kaydetti:

''Bizler demokratik olan bir devlet istiyoruz. Bunu önümüzdeki günlerde insanlar daha iyi anlayacaktır. Demokratik olan ve halkın seçmiş olduğu tüm modelleri kendimize örnek alabiliriz. Sadece bir yeri değil. Türkiye'de hakim olan parti, halkın iktidarı olarak gelmiş ve Türkiye'yi belli bir noktadan alıp belli bir noktaya getirmiş ise biz bunu başarılı bir hükümet olarak görürüz. Biz Türkiye'yi uzun zamandan beri demokratik bir ülke olarak, halkın seçimlerinin ortada olduğu bir ülke olarak görüyoruz. Sonuçta Türkiye'deki hükümet zorla gelmiş bir şey değil, halkın seçmiş olduğu bir hükümettir. Eğer isterseniz onu

bırakabilirsiniz. Bizde başkanlık öyle değil, ölene kadar devam eder. Hayatımızda bir kere olsun ölmeden önce koltuğunu bırakan bir başkan görmek istiyoruz.''

''Mısır'ın mevcut anayasasında 'kanunların Kur'an'a aykırı olamayacağı' şeklinde bir madde bulunduğu, yeni hazırlanacak anayasada böyle bir maddenin yer almaması halinde tavırlarının ne olacağı'' sorulan Abdulgaffar, Mısır halkının Müslümanı ve Hristiyanı ile dindar bir halk olduğunu ve din eğitimine önem verdiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Tekrar söylemek istiyorum. Sivil, demokratik bir ülke istiyoruz. Sonuçta bir anayasa ortaya çıkarıldığında bu halk oylamasına gidecektir. Kabul edilip edilmeyeceğine halk karar verecektir. Bizim anayasanın eski hali ile aslında hiçbir sıkıntımız yoktu ama Hüsnü Mübarek içerisinde öyle değişiklikler yaptı ki çok daralttı ve yetki tek bir insanda toplandı. Bizim itirazımız olan konu budur.''

Abdulgaffar, bir soru üzerine de Mısır'da hayatın normale dönmesinin şu an için söz konusu olmadığını ve halkın hiçbir şekilde sisteme ve verilen sözlere güvenmediğini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...