Musul Barajı çökme tehlikesiyle karşı karşıya

Irak hükümeti, Musul Barajı'nın çökme tehlikesine karşı Musul ve Salahaddin kentlerindeki vatandaşların daha yüksek bölgelere taşınmasını istedi.

Musul Barajı çökme tehlikesiyle karşı karşıya

Başbakanlık ofisinden yayımlanan açıklamada, "Musul halkının muhtemel su taşkınlığına karşı Dicle Nehri'nin en az 6 kilometre uzaklığına, Tikrit (Salahaddin kent merkezi) halkının da nehrin en az 5 kilometre uzağına taşınmasını öneriyoruz" denildi.

Açıklamada, olası taşkınlık dalgasının Tikrit'e ulaşması süresinin 1 ile 2 gün arasında olabileceği ifade edilerek, bu dalgadan başkent Bağdat'ın da 3 ile 4 gün içerisinde etkilenebileceği uyarısı yapıldı. "Taşkınlık sırasında ayrıca Dicle Nehri'ndeki su yüksekliği 10 metreye kadar çıkacak" denilen açıklamada, "Musul'da su derinliği 15 metreden fazla olacak. Bu kentte acil önlemler alınması gereklidir" ifadelerine yer verildi.

Barajın çökmesi halinde alt yapının büyük oranda hasar göreceğine de dikkat çekilerek, elektrik hizmetlerinde aksaklıkların meydana geleceği ve geniş çaplı tarım arazilerinin etkileneceği vurgulandı.

Hükümet açıklamasında, barajın çökme ihtimalinin düşük olduğu belirtilerek, bu konudaki yabancı şirketlerce yürütülen teknik bakım çalışmaların devam ettiği hatırlatıldı.

Irak Meclisi Tarım ve Su Komitesi üyesi Abbud İsavi, hükümetin barajın çökme ihtimaliyle ilgili açıkladığı risk uyarısının önemli olduğuna işaret ederek, "Irak ve ABD tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamalarda farklılıklar var. Genel olarak baraj için atılan temeller açısından büyük problem arz ediyor" dedi.

İsavi, "Barajın temellerine yönelik 11 metreküp su baskısı var. Barajın inşa edildiği bölge alçısı yüksek olan bir yerdir. Burası hiçbir sarsıntıyı kaldıramaz" diyerek, Musul'u kurtarma operasyonunun başlama ihtimaliyle birlikte barajın teröristlerce patlatılması riski ve kaygısının da arttığını dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...