Musul harekatı öncesi pazarlıklar devam ediyor

Musul'u DAEŞ'ten kurtarmak için operasyon hazırlıkları devam ederken, bir taraftan da pazarlıklar sürüyor. Operasyon, aslında Musul'u kurtarmaya dönük, ama pazarlıklar Türkmenlerin ağırlıkta olduğu Telafer kenti üzerinde düğümleniyor.

Musul harekatı öncesi pazarlıklar devam ediyor

Musul'u Kurtarma Operasyonu için Irak içinde pazarlıklar sürüyor.  Müzakereleri kilitleyen, Şii yoğunluklu ve İran etkisindeki grupların yer aldığı Haşdi Şabi örgütünün talepleri.
Irak içindeki pazarlıkların ve ABD'nin tutumunun ardından Haşdi Şabi'nin Musul şehir merkezine girmemesi konusunda uzlaşıldı, Haşdi Şabi de bunu kabul etti.  Ancak asıl pazarlık, Haşdi Şabi'nin "Telafere gireriz" baskısında yaşanıyor.

DAEŞ saldırıları öncesinde yani 2014 yılında Telafer'in yüzde 60'ı Sünni yüzde 40'ı Şii Türkmendi. Irak'ın 600 bin nüfuslu en büyük ilçesinde, DAEŞ saldırıları sonrası 100 bin civarında Telaferli kaldı. 200 bin civarı Şii Türkmen de yerlerinden edildi.

Haşdi Şabi'nin hedefi, oradaki Sünni Türkmenlerin çıkarılması ve Şii Türkmenlerin yerleştirilmesi. ABD ise Haşdi Şabi'nin Musul'a girmesini istemiyor ama Telafer konusunda sessiz kalıyor.  Irak'taki Sünni grupların rahatsızlığı da bu. ABD'nin Telafer konusunda 'umursamaz' davranmasını kabul etmiyorlar.

Başika kampında eğitilen grupların, Irak ordusu içinde yer almak istememesinin temel sebebi de bu.

TÜRKİYE OPERASYONA KATILACAK MI?

Türkiye'nin Musul'u Kurtarma Operasyonu'nda yer almasına ilişkin farklı seçenekler bulunuyor.  Bunlardan biri Türkiye'nin Başika Kampı'ndan top atışlarıyla operasyona destek vermesi. Karşılığında da kampta eğitilen 3 bin civarında Iraklının yani Haşdi Vatani grubunun operasyona destek vermesi. Ayrıca operasyon tamamlandıktan sonra Başika kampının kapatılması da isteniyor.

ABD ve Irak güçlerinin Musul'u Kurtarma Operasyonu'na başlaması, Türkiye'nin sonradan ihtiyaç olması halinde dahil olması bir başka seçenek.

MÜZAKERELER SÜRÜYOR

Operasyon için süren pazarlıkların bir boyutu da, operasyon sonrası Musul'un da içinde yeraldığı Ninova'nın geleceğinin ne olacağı; ABD ve Bağdat yönetimi Irak'ın 18 vilayetinden biri olsun istiyor.

Sünni gruplar, 'Musulu kurtarmamızın anlamı olmalı, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi gibi Irak'ın ayrı bir bölgesi olsun' diyor. Kürtler ise Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ne katılsın istiyor.

Sayfa Yükleniyor...