Netanyahu dönmeye karar verdi

İsrail'in saldırısı tüm dünyadan tepkiler çekiyor. Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ dış ziyaretlerini yarıda kesti. İsrail Başbakanı Netanyahu ise önce ABD gezisini önce iptal etmeyeceğini duyursa da, sonra bu kararından vazgeçti.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı kanlı baskın gündemi alt üst etti.


İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 'Yardım filosuna yönelik operasyonların arkasındayız' diyerek saldırıya destek verdi.

NETANYAHU OBAMA İLE GÖRÜŞECEK
İsrailli kabine üyeleri de saldırıdan yardım gemisini sorumlu tutarken, Netanyahu önce kanlı baskına rağmen Kanada ve ABD'yi kapsayan gezisini sürdüreceğini duyurdu. Hatta Netanyahu'nun Washington'da ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceği bildirildi. Ancak sonrasında Netanyahu bu kararından vazgeçti ve ABD gezisini iptal ettiğini, Kanada gezisini de sonuna kadar sürdürmeyerek İsrail'e döneceğini bildirdi.

BM GÜVELİK KONSEYİ TOPLANIYOR
BM Güvenlik Konseyi de saldırıyla ilgili olarak bugün toplanacağını duyurdu.

BM'deki diplomatik kaynaklar, Güvenlik Konseyinin konuyu görüşmek üzere ilerleyen saatlerde toplanacağını söylediler.

TÜRKİYE İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNİ ÇEKTİ
Türkiye ise saldırıya tepkisini, İsrail büyükelçisini çekerek gösterdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, Dışişleri Bakanlığı'ndan diğer bakanlara kadar kanlı baskın çok sert ifadelerle kınandı.

Güney Amerika gezisini sürdüren Başbakan Tayyip Erdoğan, Şili'deki programını yarıda kesip Türkiye'ye dönme kararı aldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da Mısır gezisini yarıda kesti. Türkiye, BM Güvenlik Konseyini olağanüstü toplantıya çağırdı.

BEYAZ SARAY: DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ
ABD, kanlı baskının ardından ilk açıklamasını yaptı. Beyaz Saray, can kayıplarından derin üzüntü duyduğunu dile getirirken, olayın araştırıldığı belirtildi.

BM: ŞOKE OLDUK
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, saldırı üzerine "şoke olduğunu" söyledi. Ban, İsrail'in bu kanlı saldırının nasıl olduğuna dair araştırma yaptıktan sonra acil olarak kamuoyuna açıklama yapacağını duyurdu.

AB SORUŞTURMA İSTEDİ
Avrupa Birliği (AB) saldırıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi. Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi ise İsrail'in saldırısına tepki vermemeyi tercih etti. Avrupa Konseyi genel sekreterliği NTV'nin "Konu hakkında tepkiniz olacak mı?" sorusuna olumsuz yanıt verdi.

Arap Birliği, saldırı üzerine yarın olağanüstü toplanma kararı aldı.

LÜBNAN DEV TÜRK BAYRAĞI AÇILDI
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yüzlerce kişi, saldırıyı protesto etti. Lübnanlı, Filistinli ve Türklerden oluşan grup, BM binası önünde düzenlediği gösteride İsrail'i lanetledi, Türkiye'yi öven sloganlar attı.

Yaklaşık bir saat süren protesto gösterinde dev Türk bayrağı açıldı. Bu arada konvoydaki Lübnan sorumlusunun yaralılar arasında olduğu belirtiliyor.

İSVEÇ İSRAİL ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI
Yardım gemilerinde Türk milletvekili Mehmet Kaplan'la birlikte 11 vatandaşı bulunan İsveç, protesto için İsrail elçisini çağırdı. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, saldırıyı ''çok ciddi ve kabul edilemez'' olarak nitelendirdi.

YUNANİSTAN TATBİKATI İPTAL ETTİ
Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatına son verdi. Yunan Hava Kuvvetleri, 25 Mayısta başlayan ve 3 Haziranda sona ermesi öngörülen ''Minoas 2010'' adlı tatbikatın bugün sona erdirildiğini duyurdu.

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Druças ise, askeri operasyon için, ''Bu derecede şiddet haklı gösterilemez'' açıklamasını yaptı.

İsrail'in Atina Büyükelçisi ise Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. İsrail'in Atina Büyükelçiği önünde de bu akşam protesto gösterisi düzenlenecek, polisin elçilik binası ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözleniyor.

Yunan medyası, ilk belirlemelere göre bir Yunanlının da ağır yaralandığını duyurdu. Haberlerde, Yunan vatandaşının durumunun ciddi olduğu belirtildi.

ALMANYA: DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, operasyondan derin endişe duyduğunu söyledi.

Guido Westerwelle, Alman hükümeti olarak saldırıyı şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade ederek İsrail'den saldırının kapsamlı şekilde araştırılmasını talep etti.

Almanya, İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukayı kaldırması çağrısında da bulundu. Yardım gemilerinde 2'si Federal milletvekili 5 Alman bulunuyor.

İNGİLTERE'DEN İTİDAL ÇAĞRISI
İngiltere, ilk resmi tepkisini Dışişleri Bakanı William Hague aracılığıyla verdi. William Hague, İsrail'in itidalli davranması ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Hague şu ifadeleri kullandı:

"Büyükelçiliğimiz, İsrail hükümetiyle acil irtibat halinde. Daha fazla bilgi ve İngiliz vatandaşlarına acil olarak ulaşmayı talep ediyoruz. Gazze'ye bu yolla girilmemesi gerektiğini çeşitli riskler nedeniyle sürekli tavsiye ediyoruz. Ancak aynı zamanda, İsrail'in itidal içinde ve uluslararası yükümlülükleri doğrultusunda hareket etmesine açık bir ihtiyaç var. Bu olay, Gazze'ye girişe yönelik kısıtlamaların kaldırılmasının gerekliliğini göstermiştir. Gazze'nin yardımlara kapatılması kabul edilemezdir ve amaca zararı dokunmaktadır. Uluslararası toplumun bu trajediye, Gazze krizine acil bir şekilde kalıcı bir çözüm getirmekten daha iyi bir tepkisi olamaz."

Gemilerde İngiliz vatandaşlarının da bulunduğu belirtiliyor. Konvoyda İngiliz vatandaşlarının yanı sıra İngiltere'de oturma izni bulunan İranlı, Iraklı ve Filistinlilerin de bulunduğu yaklaşık 30 kişinin  gemilerde olduğu öğrenildi. İngiltere Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, bugün Londra'da Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı'nın önünde protesto gösterilerinin yapılması bekleniyor.

SARKOZY SALDIRIYI KINADI
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, saldırıyı kınadı. Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail'in orantısız güç kullanmasını kınadı" ifadesi kullanıldı. Sarkozy, trajediye neyin yol açtığının derhal açığa çıkmasını istedi.

İTALYA: ŞOKA UĞRADIK
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, "Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı" diye konuştu.

İSPANYA SERT DİLLE KINADI
AB Dönem Başkanı İspanya da saldırıyı sert dille kınadı. İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido, "Gerek İspanya, gerekse dönem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail'in Madrid büyükelçisini izahat için acil Dışişleri Bakanlığına çağırdık" dedi. Yardım gemilerinde bulunan 3 İspanyol vatandaşından haber alınamıyor.

HOLLANDA ŞAŞKINLIK İÇİNDE
Hollanda, uluslararası yardım filosuna yapılan saldırı için İsrail büyükelçisinden "açıklama" yapmasını ve bir soruşturma açılmasını istedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, "Bu kadar kişinin ölmesinden büyük şaşkınlık duydum. Hollanda, bunun nasıl meydana geldiğini belirleyecek açık bir soruşturma başlatılmasını istiyor" dedi.

EN SERT TEPKİ İRAN'DAN
İran, kanlı baskını "vahşice ve insanlık dışı" olarak nitelendirdi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "Bu saldırı gücün değil, zaafın göstergesidir" sözleriyle kınadı.

"Siyonist İsrail rejimi daha ne yapmalı ki, insan hakları savunucuları rahatsız olsun" diyen Ahmedinejad, İsrail yanlılarına hitaben, "Geleceğin dünyasında saygın yer edinmek istiyorsanız bu rejimi desteklemekten vazgeçin. Bu profesyonel katilleri desteklemeye devam edecek olursanız emin olunuz ki bölge halkları gününüzü karartmakla kalmayacak, tüm kapıları ebedi olarak yüzünüze  kapatacak" ifadesini kullandı.

NORVEÇ: KABUL EDİLEMEZ
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ise, saldırıyı kabul edilemez bulduklarını açıkladı. Stoltenberg, İsrail'in Oslo büyükelçisinin dışişleri bakanlığına çağrıldığını duyurdu.

Stoltenberg, "Koşulları ne olursa olsun sivil yardım görevlilerine karşı askeri saldırı düzenlemek kabul edilemez, filoda 3 Norveçli bulunuyordu, akıbetleri bilinmiyor" dedi.

PAKİSTAN ŞİDDETLE KINADI
Saldırıyı şiddetle kınayan Pakistan, "Vahşice yapılan bu saldırı insan halklarının ihlali" açıklamasını yaptı.

MISIR İSRAİL ELÇİSİNİ ÇAĞIRDI
1979 yılında İsrail ile barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi olan Mısır, saldırı üzerine İsrail'in Kahire'deki büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

BELÇİKA: ÜZÜNTÜ VERİCİ
Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vaneckere, İsrail'in gemilere "oldukça orantısız" saldırıda bulunduğunu vurgulayarak bu ölçüde ağır güçle müdahalenin son derece üzüntü verici olduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...