Nobel ödüllü rahip Erdoğan'a mektup yazdı

Nobel Barış ödüllü rahip Desmond Tutu’nun Kürt sorunu hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektup, Türk Elçiliği tarafından kabul edilmedi.

Nobel ödüllü rahip Erdoğan'a mektup yazdı

Güney Afrika'nın efsanevi din adamlarından, Nobel Barış ödülü sahibi Başpiskopos Desmond Tutu Kürt sorunun çözümü konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben bir mektup yazdı. Ancak mektup, Londra'daki Türk Büyükelçiliği tarafından kabul edilmedi.

Desmon Tutu'nun başdanışmanı Matthew Esau, mektubu bizzat iletmek üzere dün elçilik önüne İngiliz milletvekili Jeremy Corbyn, Londra eski Belediye Başkanı Ken Livingstone, Liberal Demokrat Parti üyesi Jonathan Fryer ile birlikte geldi. Ancak elçilik görevlileri, mektubu kabul edemeyeceklerini, elçilik binasındaki güvenlik görevlisi aracılığıyla aktardı.

KABUL EDİLMEMESİ TUHAF
Tutu'nun mektubunun kabul edilmemesini tuhaf bulduklarını söyleyen Esau, mektubu posta yoluyla Başbakan Erdoğan'a ulaştırabileceklerini dile getirdi.

İÇERİĞİNİ BİLE BİLMEDEN REDDETTİLER
Esau, "Buradaki Türk elçiliği tarafından maruz kaldığımız muameleyi de Başbakan Erdoğan'a yazacağım. Büyükelçi ya da buradaki görevliler bu mektubun içeriğini bile bilmiyorlar. Buna rağmen mektubu kabul edemeyecek olmaları çok ilginç. Biz Türkiye'deki problemlerin karşılıklı diyalogla çözülmesi taraftarıyız. Ayrıca biz de Güney Afrika'da benzer sorunlar yaşadık ve bu konuda tecrübeliyiz. Bugün buraya, biz Türkiye'ye, Türkiye'deki Kürt sorununu çözümü için tecrübelerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu söylemeye geldik." dedi.

FİLİSTİN KONUSUNDA ÖVDÜ
Mektubunda Başbakan Erdoğan'ı ve partisini Filistin konusundaki duruşundan dolayı öven Başpiskopos Desmond Tutu, "Bu yöndeki duruşunu ve beyanlarınızı biz de doğru buluyor ve bir sorunun çözümünün ancak ve ancak karşılıklı diyalogla çözüleceğine inanıyoruz." dedi.

Türkiye'de Kürt sorunun da aynı şeklide barışçıl ve demokratik yollarla çözüleceğine inandıklarını yazan Tutu, "Türkiye'de masum Türk ve Kürtler hayatlarını kaybediyor. Biz kendi tecrübelerimizden biliyoruz ki, bu tür çatışmaların kazananı olmaz. Bu ancak diyalogla çözülebilir." ifadelerini kullandı.

Tutu da İsrail'in 2009 yılındaki Gazze saldırısını 'savaş suçu' olarak nitelemişti.

TERÖR ŞÜPHESİ YÜZÜNDEN KABUL EDİLMEDİ
Mektupta terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması için imza toplayan 'Kürt İnsan Hakları Eylem Grubu' adlı örgütün Türkiye'ye Kürt sorunun çözümünde yardımcı olabileceği ifadeleri de yer alıyor. Edinilen bilgiye göre Büyükelçilik, terör örgütünün propagandasına alet olmamak için mektubu kabul etmedi.

Sayfa Yükleniyor...