Norveç'teki katliam adası basına açıldı

Norveç'in başkenti Oslo'nun 40 km kuzeybatısında savaşlar dışında ülke tarihinin en büyük katliamının yapıldığı Ütoya adası ilk kez medya mensuplarına açıldı.

Norveç'teki katliam adası basına açıldı

Tutuklu bulunan Anders Behring Breivik'in 69 kişiyi katlettiği İşçi Partisi'nin kamp merkezi, ilk kez basına açıldı. Adaya, 100'ün üzerinde gazeteci ve fotoğrafçı geldi. Hayatta kalanlardan 21 yaşındaki Adrian Pracon, "Buranın medya mensuplarına açılması, yaşananları insanları bilmesi bakımından önemli" dedi.

Breivik 69 kişiyi katletmeden 1,5 saat önce Oslo'da hükümet merkezi önünde bombalı araç patlatarak 8 kişiyi öldürmüştü.

Breivik, yakalandıktan sonraki ilk ifadesinde, esas hedefinin iktidardaki İşçi Partisi'nin eski kıdemli başbakanı Gro Harlem Brundtland olduğunu söylemiş, ancak adadaki etkinliğe katılan Brundland, katliamdan 1 saat kadar önce adadan ayrılmıştı.

Norveç'teki katliam adası basına açıldı - 1

ÜTOYA ESKİ HALİNE GETİRİLECEK
Norveç'in başkenti Oslo'nun 40 km kuzeyinde savaş dışında ülke tarihinin en büyük katliamının yapıldığı Ütoya adasının eski durumuna getirilmesi için çalışmalar devam ediyor. 

İktidardaki İşçi Partisi'nin gençlik kampının bulunduğu ada tesisini yöneten parti gençlik teşkilatının müdürü, Eskil Perersen, adada spor tesisinin ve kamp alanının yenilenmesi için 5,5 milyon dolar yardım alındığını belirtti.

Norveç'teki katliam adası basına açıldı - 2

'KATLİAM GÜNÜ HATALARIMIZ ESEF KAYNAĞIMIZDIR'
Norveç Adalet Bakanı Knut Storberget, katliamın yapıldığı 22 Temmuz günü devletin yaptığı hataların "esef kaynağı olduğunu" vurguladı.

Storberget, katliam yerine polisin 1 saat gecikmeyle gelmesinin büyük hata olduğunu üstü kapalı belirtti. Oslo hükümet binasının önünde bombayla 8 kişi öldürdükten sonra Ütöya'da 69 kişiyi katleden ve o günden beri tutuklu olan Anders Behring Breivik'in bulunmasında polis helikopter ve tekne bulamamış ve çok geç kalımıştı.

Sayfa Yükleniyor...