NSA'in fotoğraf skandalı

ABD istihbarat servisi NSA'in, sosyal medya ve mesaj aracılığıyla paylaşılan fotoğrafları topladığı ortaya çıktı. Her gün milyonlarca fotoğrafın toplandığı belirtiliyor. Amaç kimlik tespiti için veritabanı oluşturmak.

NSA'in fotoğraf skandalı

Amerikan New York Times gazetesine göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA, sadece telefon konuşmalarını ve elektronik postaları izlemekle yetinmiyor, her gün milyonlarca fotoğraf da topluyor.

New York Times gazetesi, Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelere dayanarak NSA'in gözetleme faaliyetlerinin bir başka boyutunu daha ortaya çıkardı.

Buna göre NSA, sosyal medya, e-mail, mesaj ve diğer dijital iletişim kanallarıyla her gün milyonlarca fotoğraf elde ediyor.

Her gün toplanan fotoğraflardan 55 bininin yüz tarama programlarında kullanılmaya uygun kalitede olduğu belirtiliyor.

Bu yılda 20 milyon kişinin fotoğraflarla fişlenmesi anlamına geliyor. Taranan fotoğraflardan kimlik tespitinde kullanılmak üzere bir veritabanı oluşturuluyor.

Uydudan çekilen fotoğraflarla veritabanındaki fotoğraflar karşılaştırılarak kimlik tespiti yapılabilmesi hedefleniyor.

NSA'in kullandığı yüz tanıma programları kişiyi saçı sakalı kesilmiş olsa dahi tanıyabiliyor. Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerde NSA'in parmak izi topladığı da ifade ediliyor.

NSA'in olası terör eylemlerini engellemek için 11 Eylül saldırısından sonra başlattığı gözetleme programı, kişisel hayatın gizliliği hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Sayfa Yükleniyor...