NTV Mahmur Kampı'nda

11 yıl sonra Mahmur Kampı'na giren ilk medya kuruluşu olan NTV, geleceğini arayan Mahmurlurla görüştü.

NTV Mahmur Kampı'nda

Mahmur sakinleri göç ettikleri Kuzey Irak’ta, 4 yılda 8 kamp değiştirdiler. Şimdi ise kendi kaderlerinin nasıl şekilleneceğini merak ediyor. Mahmur sakinleri geçtimiz ay Birleşmiş Milletlere Türkiye ile ve Türk yetkililerle görüşmek istediklerini resmi olarak iletmişlerdi. Şimdilerde Ankara’dan gelecek haberleri dikkatle bekliyor. Mahmurlular, kendilerininde dinlenmesini, muhattap alınmasını istiyor.

Kuzey Irak sınırında bulunan Şırnak ve Hakkari bölgesinden 1994 yılında köylerinin güvenlik gerekçesiyle boşaltılmasından sonra kaçak yollardan Kuzey Irak’a göç eden yaklaşık 12 bin Türk vatandaşı Kürt, Kuzey Irak’ta 4 yılda 8 kamp değiştirdi.

Türkiye-Irak-ABD üçlü mekanizmasının ise PKK’ya eleman sağlandığı iddiasıyla Mahmur’u Bağdat eliyle tasviye etmeyi planladığı iddia ediliyor.

11 YIL ARADAN SONRA İLK NTV GİRDİ
Kampın ne zaman kapatılacağı henüz belli değil, ama konuyla yakından ilgili çevreler bir anlaşma taslağı üzerinde çalışıldığını ve önümüzdeki ay yapılması düşünülen üst düzey bir toplantıda bir sonuca varılabileceğini söylüyorlar. Tartişmaların merkezindeki Mahmur kampına 11 yıl aradan sonra NTV ekibi girdi. Mahmur halkı ile görüştü;

Mahmurlular, BM’ye bir ay önce Türkiye ile görüşme talebinde bulunduklarını ilettiklerini ancak henüz bir cevap gelmediğini bildirdiler. Bu isteklerini bir kez de medya ile ilettiler ve Türkiye’deki siyasi koşulların iyileştirilmesi durumunda dönebileceklerini belirttiler.

12 BİNE YAKIN İNSAN KAMPTA YAŞIYOR
Türkiye kampın PKK tarafından kullanıldığı gerekçesiyle bir an önce kapatılmasını istiyor. Ancak Mahmur Kampı, bugün çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 11bin 352 nüfuslu bir kasabaya dönüşmüş durumda. Kapmta yaşayanların yüzde 65’i ise kadın ve çocuklardan oluşuyor. Dolayısıyla, kampın kapatılmasından sonra, ‘mülteci’ statüsündeki bu insanların nereye gideceği meselesi ortaya çıkıyor.

Konu üzerinde çalışılması gereken çok ayrıntı var. Örneğin mülteciler arasında şimdi askerlik çağına gelmiş evli, çocuk sahibi insanlar ne yapacak? Kampta doğmuş ve vatandaş olarak kaydı bulunmayan bin kadar çocuk var. Onların hukuki durumu ne olacak?.. BMMYK'nin koruması altında bulunan (ve 1998'de bu örgüt tarafından kurulan) Mahmur Kampı'nın kapatılması, güvenlikten lojistiğe kadar pek çok ayrıntıyı kapsayan çalışmaların tamamlanmasıyla mümkün

2003 yılına kadar BM’nin desteği ile yaşama tutunan Mahmurlular, şimdilerde Irak yönetiminin kaderine terk edilmiş durumda.

KAMPIN 60 KİŞİLİK YÖNETİMİ VAR
Erbil’e 100 kilometre mesafede bulunan BM denetimindeki Mahmur Kampı, Irak’ın Musul kentine bağlı. Irak Merkezi Hükümetine bağlı bölgede yer almasına rağmen Mahmur kampında görev yapan bütün merkezi hükümete bağlı güvenlik güçleri ise Kürtlerden oluşuyor. Kamp siyasi olarak Bağdat’a bağlı olmasına rağmen Mahmur’un kaymakamını Kürt yönetimi atıyor. Ama kaymakam kampın içişlerine pekte müdahale etmiyor. Kamp sakinleri sende bir kez 60 kişilik halk meclisini ve belediye başkanını seçiyor. Mahmur kampında oluşturulan ve 60 kişiden oluşan yönetim kadrosunun aldığı bütün kararlara 12 bin kişilik nüfus harfiyen uyuyor. Yönetimin izni olmadan kampa hiçbir gazeteci alınmıyor.

Mahmur kampında ihtiyaçları 2003 yılına kadar BM tarafından karşılanan mültecilerden bir çoğu ise geçen yıllarla birlikte Erbil, Süleymaniye, Musul ve Duhok’ta çeşitli alanlarda iş yapmaya başladı.

Kamp’ta kendi belediyelerini oluşturan, yönetim kadrosu oluşturan Türkiyeli Kürt mülteciler, kampta kurdukları okullarla çocuklara Kürtçe eğitim verilirken, Mahmurlu 350 öğrencinin ise Erbil ve Süleymaniye Üniversitelerine gittikleri, 300’ünün ise bu yıl üniversiteden mezun olduğu kaydedildi.

Mahmurlu kadınlar, dikiş nakış kursları ile kadınları yetiştimeye çalışyor. Bunun için kadınlar kendi aralarında birde kurs binası yapmışlar.

TASVİYE BAĞDAT’A HAVALE EDİLİYOR
Türkiye’de Kürt sorununn çözülmesi için başlatılan süreç devam ederken, yıllardır PKK’ya eleman sağladığıyla suçlanan Mahmur kampınında tasfiyesinin gündeme getirildiği, ABD-Irak ve Türkiye üçlü mekanizmasının, Mahmur’un tasfiyesine yönelik çalışmalar yaptıkları kaydediliyor. Üçlü mekanizma’da yer alan Bölgesel Kürt Hükümeti yetkililerinin ise, kendilerini Mahmur kampının tasfiyesinden uzak tutmaya çalıştıkları, bu nedenle ABD ve Türkiye’nin Mahmur’un tasfiye işini Bağdat’a havale etmeyi planladıkları belirtiliyor.

MAHMUR’UN HİKAYESİ
Türkiye’nin Kuzey Irak sınırında bulunan Hakkari ve Şırnak illerinin özellikle sınır şeridi üzerinde bulunan onlarca köyü 1994’lü yıllarda güvenlik gerekçesiyle boşaltılınca, binlerce kişi sınırı kaçak geçerek Kuzey Irak’ta ilk olarak dağlık alanlarda oluşturdukları, Bihere, Seraniş, Besive, Geliye Kıymete ve BM gözetiminde oluşturulan Duhok yakınlarındaki Etruş, Ninova, Nehdare ve son olarak 2003 yılında kadar 36 paralelin üzerinde bulunan Saddam Hüsesin denetimindeki Mahmur kampına yerleştiler.

SİYASİ KOŞULLAR OLGUNLAŞIRSA DÖNECEKLER
Mahmur’la ilgili planlardan ise BM’nin haberdar olmadığı, böylesi bir plan olması halinde bile BM’nin buna izin vermeyeceğini kaydeden kamp sakinleri gelişmeleri yakından takip ediyor.

Kamp sakinleri “Türkiye’de Kürt sorununun çözümüne yönelik bazı adımlar atılıyor. Görüşmeler yapılıyor. Bizde BM’ye başvurduk Türkiye ile diyalok kurmak istiyoruz dedik. Türkiye-Irak ve ABD, PKK’nın dağdan indirilmesinden önce Mahmur’u tasfiye etmeye çalışıyorlar. Türkiye direkt bu işe giremediği için bu işte önce Kürt yönetimini kullanmak istedi. Ancak, Kürt yönetimi bu işe yanaşmayınca oluşturulan bu üçlü ittifak bu kez Mahmur’u BM denetiminden çıkarıp Irak Merkezi Hükümetin kontrolüne vermeyi planlıyor. Irak Merkezi hükümeti ise, yavaş yavaş zor da kullanarak Mahmur’daki Türkiyeli Kürt mültcileri bir şekilde tasfiye etmeye başlayacak. Bu işin en makül çözüm yolu bu kamptakilerin tekrar ülkelerine dönebilmeleri için uygun koşulların yaratılmasıdır” diyorlar.

Sayfa Yükleniyor...