Nükleer facia an meselesi

Fukuşima nükleer santralinin 3 nolu reaktöründe soğutma çalışmaları su eksikliği nedeniyle kritik bir duruma girdi. Reaktördeki vaka sayısının 4’ten 5’e çıkaran Japon hükümeti, ABD’den yardım istedi.

Nükleer facia an meselesi

9 büyüklüğündeki deprem sonrasında patlama ve yangınların yaşandığı Fukuşima nükleer santralinde olası bir felaketi önlemek için zaman karşı yarış veriliyor. Japon yetkililer özellikle 3 numaralı reaktördeki sorunun öncelikli olduğunu belirtti. Reaktörde su eksikliği nedeniyle durumun çok ciddi olduğu, yeterince su olmazsa yakıt çubuklarının daha da fazla ısınacağı ve radyasyon yayacağı bildiriliyor.


Reaktörlerdeki nükleer yakıt çubuklarının aşırı derecede ısınarak radyasyon yaymasını önlemek için reaktöre denizden su boşaltıyor. Bir taraftan da santrale elektrik hattı çekilerek reaktörlere su pompalayan sistem yeniden devreye sokulmaya çalışılıyor.

Helikopterlerin de katıldığı su boşaltma çalışmalarından beklenen başarı elde edilemeyince yangın söndürme araçlarıyla da reaktörlere karadan müdahale etmeye başladı. Son çare olarak tıpkı Çernobil'deki gibi santralin üzerinin kum ve çimentoyla kapatılabileceği belirtiliyor.

JAPONYA ABD’DEN YARDIM İSTEDİ
Tehlikenin büyüklüğü karşısında Japonya ABD’den yardım istedi. Kompleksin tehlikeli biçimde aşırı derecede ısınması üzerine Washington yönetiminden yardım istediklerini söyleyen Japonya hükümetinin sözcüsü Yukio Edano, ABD ile konuyu ayrıntılı olarak görüştüklerini kaydetti.

Dün, Fransız uzmanlar Fukuşima’da Çernobil benzeri bir felaketin 48 saat içinde yaşanabileceğini söylemişlerdi.

‘JAPONYA TEK BAŞINA BAŞARAMAZ’
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) Başkanı Yukiya Amano ise Tokyo'da gazetecilere yaptığı açıklamada, çok ciddi bir kazayla karşı karşıya olduklarını belirterek, bunun sadece Japonya'nın üstesinden gelebileceği birşey olmadığını, tüm halklarının ve felaket bölgelerindeki halkların Japonya ile işbirliği yapması gerektiğini ifade etti.

'BİR NUMARA ARTTI'
Bu arada Japonya, Fukuşima nükleer reaktöründeki vaka seviyesini 4'ten 5'e yükseltti. Bu seviyenin, ABD'de Three Mile Island'da 1979'da meydana gelen nükleer kazayla aynı seviye olduğu belirtildi.

En yüksek seviyesi 7 olarak kabul edilen Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre, Çernobil'deki patlamanın büyüklüğü de 7 olarak kabul ediliyor. Fransız uzmanlar Fukuşima’daki seviyenin 6 olduğunu iddia etmiş ancak Japon yetkililer seviyeyi 4’te tutmuştu.

Sayfa Yükleniyor...