Nükleer santralde korkulan oldu

Fukuşima'daki nükleer santralde patlama meydana geldi, Japonya Başbakanı radyasyon sızıntısı olduğunu duyurdu. Nükleer santralin 30 km çevresi boşaltıldı.

Nükleer santralde korkulan oldu

Tarihinin en büyük depremini ve ardından gelen tsunamiyi yaşayan Japonya'da nükleer tehlike artarak devam ediyor, Fukuşima'daki nükleer santralde önce patlama oldu ardından yangın çıktı.


Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali'nin 2 numaralı reaktöründe meydana gelen patlamanın ardından 4 numaralı reaktörde de başlayan yangın saatler süren çalışma sonucu söndürülebildi. Alevlerin söndürülmesinde Japonya'da konuşlandırılmış ABD askerleri de yer aldı.

Japonya Başbakanı Naoto Kan, televizyondan halka seslendi ve radyasyon oranının tehlikeli bir şekilde arttığını duyurdu. Naoto Kan, "Santrale 20-30 kilometre yakın mesafede bulanan vatandaşlarımızdan bulundukları ev veya işyerinden dışarıya çıkmamalarını rica ediyorum" diye konuştu.

'KORUMA KABI PARÇALANMIŞ OLABİLİR'
Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano, meydana gelen patlama sırasında reaktörün koruma kabının zarar gördüğünü ancak delinmediğini açıkladı. Kaza anında meydana gelebilecek radyoaktif sızıntıları önlemek amacıyla reaktörü hapseden koruma kabının ilk defa zarar gördüğü duyuruldu.

Merkezi Viyana'da bulunan Atom Enerjisi Kurumu da, 2 numaralı reaktörde meydana gelen patlamanın, reaktörün koruma kabını parçalamış olabileceğini açıkladı.

Bölgedeki güvenlik çemberi 20 kilometreden 30 kilometreye çıkarılırken, radyasyon seviyesinin insan sağlığını olumsuz etkileyecek derecede olduğu belirtildi. Reaktörü soğutmak için gerekli suyu pompalamakla görevli çalışanların dışındaki personel santralden tahliye edildi.

450 BİN KİŞİ SIĞINAKLARDA
Yangın sonrasında ilk etapta 80 bin kişi bölgeden tahliye edildi. Deprem bölgesinde sığınaklara yerleştirilenlerin sayısı ise 450 bine ulaştı.  Ayrıca nükleer krizin yaşandığı ülkede su ve yiyecek kıtlığı da yaşanıyor. Ülkede 2 milyon eve elektrik, 1.4 milyon eve de temiz su verilemiyor.  

'RADYOAKTİF BULUT TOKYO'YA İLERLİYOR'
Fransa'nın Japonya büyükelçiliği de radyoaktif sızıntının 10 saat içinde Tokyo'ya ulaşabileceğini açıkladı. Ancak saatler sonra radyoaktif yüklü bulutun rüzgarın dönmesiyle Tokyo'ya doğru gelmediği anlaşıldı.

Japon haber ajansı Kyodo, ülkenin orta kesiminde bulunan başkent Tokyo ile kuzeydoğuda yer alan Fukuşima arasında bulunan İbaraki kentinde normal seviyenin üzerinde radyoaktivite tespit edildiğini aktardı.

Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali'nde hafta sonu 1 ve 3 numaralı reaktörlerde de patlamalar olmuştu. Patlamalarda 11 kişi yaralanmış, 7 kişi kaybolmuş ve 20'den fazla kişi radyasyona maruz kalmıştı.

JAPONYA'DAKİ TÜRKLERE UYARI
Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği, Japonya'da yaşayan Türk vatandaşlarına Kanto bölgesi dışına çıkmaları çağrısı yaptı.

Tokyo Büyükelçiliği, Türk vatandaşlarına yönelik ''acil ve önemli'' duyuru yayımladı. Duyuruda, ''Kanto bölgesi sınırları içerisinde kalmalarını gerektiren önemli bir sebep bulunmayanların bölge dışına çıkmaları, deprem ve nükleer santral ile ilgili gelişmeler hakkında Japon makamlarının yaptığı açıklamaları takip etmeleri ve Japon makamlarının tavsiye ve talimatlarına titizlikle uymaları, Büyükelçilik tarafından yapılacak duyuruları izlemeleri'' denildi.

ÖLÜ SAYISI 2 BİN 400'Ü GEÇTİ
Japonya'yı vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide ölü sayısı da giderek artıyor. Felakette 2 bin 400'den fazla kişi öldü, 3 binden fazla kişi kayıp ve 2 bine yakın kişi de yaralandı.

Depremden en fazla zarar gören Miyagi eyaletinin polis şefi ise ölü sayısının 10 bin'i aşacağından emin olduğunu ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...