Obama'dan göçmenlere müjde

ABD Başkanı Obama, 'göçmenler' konusunda Kongre'yi uyardı. Kongre'nin harekete geçmemesi durumunda kendisinin harekete geçeceğini söyleyen Obama, "11 milyon kayıt dışı göçmene vatandaşlık yolu açılmalı" dedi.

Obama'dan göçmenlere müjde

ABD Başkanı Barack Obama, kapsamlı bir göçmenlik reformu için harekete geçmesini istediği Kongre'yi uyararak, ''Eğer Kongre zamanında harekete geçmezse, ben kendi tasarımı gönderip, Kongre'nin onaylamasını isteyeceğim'' dedi.

Obama, seçim döneminde söz verdiği gibi, başkanlığının ikinci döneminin hemen başında ülkedeki göçmenlik sorununu ele almak için harekete geçti. Nevada eyaletinin Las Vegas kentinde bir lisede konuşma yapan Obama, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Birçok Amerikalının sorunlu göçmenlik sisteminin düzeltilmesi yönünde görüş bildirdiğini belirten Obama, ABD'nin kendisini kanunlar ve göçmenler ülkesi olarak tanımladığına da dikkati çekti.

'TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİNİN 4'TE BİRİ GÖÇMENLERDEN'
Obama, ABD'ye gelen göçmenlerin bu ülkeye katkılarından bahsederek, bugün yüksek teknoloji alanındaki girişimlerin 4'te 1'inin ABD'ye göçmen olarak gelenler tarafından yapıldığına dikkati çekti.

'SORUN DEĞİL KATKI'
ABD'de şu an 11 milyon insanın kayıt dışı yaşadığını belirten Obama, bu insanlar ülkeye yasadışı yollardan girseler de şu anda ABD'de yaşadıklarını, çoğunluğunun topluma sorun değil, katkı sağladığını ve Amerikan hayatının bir parçası haline geldiklerini anlattı.

Obama, ABD'deki göçmenlik sorunun sadece kayıt dışı yaşayan insanların değil, ekonominin de sorunu olduğunun altını çizerek, ülkede yasal yollardan istihdam yapan şirketlerin, kayıt dışı işçi çalıştıranlarla yarışamadığını, bunun da ekonomiyi olumsuz etkilediğini ve adaleti bozduğunu kaydetti.

'EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK'
İkinci olarak, ABD'de eğitim için gelen yetenekli beyinlerin, burada yetiştikten sonra ABD'den ayrılmak zorunda kalıp, bilim ve teknoloji alanındaki fikirlerini başka ülkelere götürdüklerini belirten Obama, bunun da ABD ekonomisinin geleceğini olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Obama, Intel ve Instigram gibi şirket ve girişimlerin ABD'de okumak için gelen öğrenciler tarafından ortaya çıkarıldığına dikkati çekerek, bu öğrencileri kaçırmamak gerektiği mesajını verdi.

'KONGRE HAREKETE GEÇMEZSE BEN GEÇERİM'
Tüm bu nedenlerle kapsamlı bir göçmenlik reformuna ihtiyaç olduğunu vurgulayan Obama, başkanlığını birinci döneminde, sınırların güvenliğinin hiç olmadığı kadar artırılması, bugüne kadar hiç yapılmadığı kadar suçluların sınır dışı edilmesinin yükselmesi, ABD'ye küçük yaşta gelen çocukların saklanmadan yaşama ve işe sahip olmasının yolunun açılması gibi düzenlemeler yaptıklarını ama kalıcı çözümler için artık Kongre'nin harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

Obama, ''İyi haber, uzun yıllardan sonra ilk defa Demokrat ve Cumhuriyetçilerin bu problemi birlikte çözmeye hazır olması. İki partinin üyeleri çözüm bulmak için aktif bir şekilde çalışıyor'' dedi.

Dün Senato'da iki partili bir grubun kapsamlı bir göçmenlik reformu için ilkelerini açıkladığını hatırlatan Obama, bu ilkelerin kendisinin ortaya koyduğu ve son 4 yıldır savunduğu ilkelere çok yakın olduğunu dile getirerek, ''Görünen o ki, bu sorunu bir an önce halletmek için içten bir istek var ve bu cesaret verici'' diye konuştu.

Ancak, geçen yıllarda olduğu gibi tartışmaların eylemin önüne geçmemesi gerektiğini altını çizen Obama, Kongre'ye bu kez bu sorunu tamamen çözmesi gerektiği mesajını verdi. Obama, ''Eğer Kongre zamanında harekete geçmezse, ben kendi tasarımı gönderip, Kongre'nin onaylamasını isteyeceğim'' diyerek Kongre'ye rest çekti.

Obama, kapsamlı göçmenlik reformunun olması gereken temel üç kriterini de şöyle sıraladı:

''-Yasadışı göçü önlemek için sınırların güvenliğinin artırılmasına devam edilmeli ve şirketlerin iş alımlarında kişilerin yasal durumunu görebilmelerini sağlamayan sistem kurulmalı, böylece yasadışı istihdamın önüne geçilmeli ve bunda ısrar edenlere cezalar getirilmeli;

-11 milyon kayıt dışı göçmenin vatandaş olabilmesinin yolu açılmalı. Geçmiş araştırmasından geçme, vergilerini ödeme, İngilizce öğrenme gibi prensipleri yerine getirenler için, çabucak değil ama adil bir süreç yaratılmalı,

-Amerikan vatandaşı birinin ailesini ülkeye getirebilmek için yıllarca beklemesi gibi bugünün gereksinimlerini yerine getiremeyen mevcut göçmenlik sistemi geliştirilmeli, reforma gidilmeli''.

'GEÇMİŞTE 'ONLAR'DINIZ'
Obama, göçmenlik reformu üzerine önümüzdeki günlerde artacak tartışmaları hatırlatarak, bunun sadece politikalarla ilgili değil, insanlar, insanların hayatıyla ilgili bir tartışma olduğunun hatırlanması gerektiğini belirtti.

Tartışmalarda genellikle ''biz'' ve ''onlar'' ayrımına gitmenin kolay olduğunu belirten Obama, ABD'nin bir göçmen ülkesi olduğunu hatırlatarak, kendilerini ''biz'' olarak tanımlayanların bir çoğunun bir zamanlar ''onlar'' olduğunu, ABD'nin yerlileri ve ülkeyi ilk kuranlar hariç, diğer herkesin bu ülkeye bir yerlerden getirildiğini hatırlattı.

Birçok yasadışı göçün olduğu ABD'de, kayıt dışı göçmenlik konusu ciddi sorun oluşturuyor. Bu sorun özellikle, sayıları giderek artan ve ülkede ciddi bir nüfus oluşturan Latinleri ilgilendiriyor.

Obama, seçimlerden kısa bir önce ABD'ye küçük yaşta gelerek burada büyümüş kayıt dışı çocukların sınır dışı edilmesini önleyen bir paketi imzalamıştı. Kapsamlı göçmenlik reformunu başkanlığının ikinci döneminde geçirme sözü veren Obama'nın seçimleri kazanmasında da Latinlerin önemli bir rolü olmuştu.

Kapsamlı göçmenlik reformuna karşı çıkan Cumhuriyetçi Parti ise artık ABD nüfusunun değişen yapısı ve seçimleri Latinlerin desteği olmadan kazanabilme ihtimalinin giderek zayıflaması nedeniyle, artık bu sorunu çözmede işbirliği sinyalleri veriyor.

Bu nedenle, Obama'nın ikinci döneminde göçmenlik reformunun, önümüzdeki günlerden itibaren sıcak tartışma konularından biri olması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...