Obama'ya barış ödülü erken mi, teşvik mi?

ABD Başkanı Barack Obama'ya Nobel Barış Ödülü verilmesi olumlu tepkilerin yanı sıra bazı sert eleştirileri beraberinde getirdi.

Eleştiriler, göreve başlayalı henüz 9 ay olan Obama'nın dikkate değer bir dış politika başarısı göstermediği yönünde.

Nobel Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland gazetecilerin, Obama'ya ödülün ''vaktinden önce verilip verilmediği'' yönündeki sorularına, ''Obama'nın şu ana kadar yaptıklarıyla ödülü hak ettiğini ve bu ödülün onun yapmaya çalıştıklarına katkıda bulunmasını umdukları'' cevabını verdi.

Nobel Komitesinin kararı, Nobel Barış Ödülü sahibi Nelson Mandela ve Mihail Gorbaçov tarafından olumlu karşılanırken, Filistinli Hamas örgütü ödülün ''zamanından önce verilmiş'' olduğunu ileri sürdü. Hamas yetkilisi Sami Ebu Zühri, ''Obama'nın ödül hak etmesi için daha çok yolu var. Obama sadece sözler verdi, barışına gerçek bir katkıda bulunmadı. Arap ve İslam dünyasındaki sorunların adil şekilde çözüm sağlanması için hiçbir şey yapmadı'' dedi.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid'in tepkisi ise, ''Nobel Barış Ödülü mü? Obama'ya şiddeti artırma ve sivilleri öldürme ödülü verilmeli'' şeklinde oldu.

Bağdat'taki bir işçi ise, ''Obama bu ödülü hak etmiyor. Irak ve Afganistan'daki sorunlar çözülmedi. 'Değişim adamı' henüz hiçbir şeyi değiştirmedi'' diyerek ödülün Obama'ya verilmesine tepki gösterdi.

Pakistan'daki İslam Cemaati grubunun liderlerinden Liyakat Baluh da, ödülün ''utandırıcı bir şaka'' olduğunu söyledi.

SAİD OBAMA: BARACK'IN ONURUNU PAYLAŞIYORUZ
Filistin barış müzakereleri Başmüzakerecisi Saib Erekat, ödülün Obama'ya verilmesini memnuniyetle karşıladığını ve Obama'nın Orta Doğu'ya barış getirebileceğine inandığını söyledi.

Ödülün en güçlü adaylarından biri olarak gösterilen Zimbabve Başbakanı Morgan Tsvangirai, Obama'nın ödülü hak eden bir aday ve ''sıra dışı bir örnek'' olduğunu belirtti.

Obama'nın Kenya'daki amcası Said Obama da, ''Barack'ın onurunu paylaşıyor ve tebrik ediyoruz'' dedi.

OBAMA'DAN GELECEK YILLARDA BÜYÜK İŞLER BEKLENİYOR
Nobel Barış Ödülü sahibi isimlerden de farklı tepkiler geldi. Güney Afrikalı rahip Desmond Tutu, ödülün, Obama'dan gelecek yıllarda çok büyük işler beklendiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Tutu ödülün, ''Obama'nın, yıllarca devam eden düşmanlığın ardından Arap dünyasına ulaşma çabalarının anlaşılması'' olduğunu belirtirken, Atom Enerjisi Kurumu Başkanı ve Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed El Baradei, ''Obama bir yıldan az bir sürede kendimize ve yaşadığımız dünyaya bakışımızı değiştirdi ve barış içinde bir dünya umudumuzu yeniden yeşertti'' diye konuştu.

Lech Walesa ise ödülün erken verildiğini düşünenlerden.

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, ''Bu ödülün önemi, barışa katkıda bulunabilecek güce sahip birisine verilmesidir'' yorumunu yaptı.

OBAMA'NIN YARDIMCISI: "BAŞKANIN, OSLO'YA GİDECEĞİNİ VARSAYIYORUM"
Öte yandan Obama'nın, ödülü almak için Oslo'ya gitmesinin beklendiği bildirildi.

Obama'nın yardımcılarından David Axelrod, MSNBC'ye yaptığı açıklamada, ödülün, Başkan için beklenmeyen bir şeref ve Obama'nın nükleer silahsızlanma ve iklim değişikliği gibi dünyanın karşılaştığı sorunlar konusundaki çalışmasının teyidi olduğunu söyledi.

Axelrod, Obama'nın ödül töreni için Oslo'ya gidip gitmeyeceği yönündeki soruya da, "Gideceğini varsayıyorum, ancak bilmiyorum" yanıtını verdi.

Obama, Theodore Roosevelt ve Woodrow Wilson'un ardından bu ödülü kazanan 3. ABD Başkanı oldu.

Sayfa Yükleniyor...