Obama'ya bir sürpriz de Çin'den

İran'a yaptırımlar konusunda Türkiye ile görüş ayrılığı resmi olarak açıklanan ABD liderine bir sürpriz de Çin'den geldi. Çin'in İran'a doğrudan petrol satışlarını artırırken, yaptırımların Washington'un iddia ettiği kadar acil olmadığını savunuyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Washington'da Nükleer Güvenlik Zirvesi sona ererken Pekin'i İran'a yönelik yaptırımların sıkılaştırılmasına ikna etme yolundaki çabalardan bahsetmişti.

Guardian gazetesi, Çin hükümeti Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde İran'a yönelik yeni yaptırımları tartışırken, İran'a doğrudan petrol satışlarını artırdığına dikkat çekiyor.

Gazetenin aktardığına göre, İran New York'taki Birleşmiş Milletler oturumlarında 5 kilogramlık yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum ürettiğini ilan ederken, konseyin zenginleştirmeye son vermesi yolundaki çağrılarına meydan okudu.

İran, zenginleştirilmiş uranyumu tıp alanında kullanacağını söylerken Batılı hükümetler bunun nükleer silah üretiminde kullanılmasından kaygılı.

Çin, bu meselenin Washington'un iddia ettiği kadar acil olmadığını ve diplomasi için hala zaman olduğunu savunuyor. İran ile Çin arasındaki ticaret son on yılda ikiye katlanarak 30 milyar Amerikan dolarına ulaştı ki bu Çin'in Tahran'a yönelik yaptırımları kabul etmekteki isteksizliğini de körüklüyor.

Çin devletine bağlı petrol şirketi Chinaoil, geçen Ocak ayından bu yana, İran'a aracı şirketler yerine ilk kez doğrudan rafine petrol satan şirket oldu. Başka bir Çin şirketi Sinopec de İran'a altı yıldır ilk kez petrol satarak Washington'un cezalandırıcı tutumundan korkarak İran pazarından çekilen Avrupalı ve Rus şirketlerin açığını kapatmaya hazırlanıyor.

Bu arada Independent gazetesine yazan İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, Birleşmiş Milletler yaptırımlarına karşı İsrail'in nükleer silah cephanesini ve İngiltere’nin Trident denizaltı sisteminin meşruiyetini tartışmaya açtı.

Muttaki, İran'ın nükleer emellerine ilişkin tartışmayı stratejik bir hamleyle nükleer silahları olan ABD ve İngiltere gibi devletlerin silahsızlanmakta başarısız olmalarına çevirdi.

New York'ta gelecek ay Nükleer Silahlardan Arındırma Anlaşması'nın beş yıllık değerlendirmesi yapılacak.

Anlaşmada imzası bulunduğu için bu toplantıya katılma hakkı bulunan İran, bu hakkını kalkınmakta olan ülkelerden görüşlerine destek aramakta kullanacak.

İran, ABD, İngiltere ve diğer Batılı hükümetlerin, Tahran'ın uranyum zenginleştirme hakkını hukuka aykırı olarak bloke etmek istedikleri ancak ikiyüzlü şekilde anlaşma yükümlülüklerine karşı davrandıklarını savunacak.

Sayfa Yükleniyor...