Ortadoğu'nun bölünmüş bayramları

Türkiye ve Suriye arasında her bayram yaşanan sınır bayramlaşması görüntüleri, iki ülke arasında vizelerin kalkması ile tarihe karıştı. Ancak Suriye'nin bir başka sınırında kavuşmak için, hala bayramlar bekleniyor.

Ortadoğu'nun bölünmüş bayramları

Yıllardır her bayramda gazetecilerin yaptığı klasik haberlerden biriydi. Her Kurban ve Ramazan bayramında neredeyse aynı metinler, aynı görüntüler üzerine döşendi durdu. Bu seneye kadar.

Türkiye ve Suriye arasında serbestçe geçiş ancak bayramlarda mümkün olur, sınırın ayrı taraflarında kalmış olanlar bayram sayesinde özgürce buluşurdu. Ama artık o görüntüler, sadece geçmişin yad edildiği zamanlarda hafızalara gelecek. Çünkü 13 Ekim 2009'da Suriye ve Türkiye arasında vize uygulaması kalktı, yani artık o sınırdakiler bayramları beklemek zorunda değil 'serbestçe' buluşmak için.

Fakat Suriye'nin sadece Türkiye değil, başka sınırlarında da bayramları bekleyenler var buluşmak için.

Suriye 17 Nisan'da Fransa hakimiyetinden koparak bağımsızlığını kazanmasının 64. yılını kutladı. Ülkenin birçok şehrinde kutlamalar düzenlendi. Ancak Majdel Şems'deki kutlamalar biraz faklıydı, çünkü 9 bin nüfuslu bu dev köy Golan Tepeleri'nde ve İsrail'in hakimiyeti altındaki bölgede bulunuyor.

Ortadoğu'nun bölünmüş bayramları - 1 Sınırın Suriye tarafından bir kız, Majdel Şems'e el sallıyor.

İsrail'in 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda işgal ettiği bölgelerin içindeki Majdel Şems Golan Tepeleri'nin en önemli Dürzi köylerinden biri. Bölge neredeyse 40 yıldır İsrail kontrolünde. Ama bu sürenin uzunluğu halkın bağlılığını kazanmaya yetmiyor. Bu yüzden 17 Nisan günü Majdel Şems'teki yüzlerce kişi ellerine Suriye bayraklarını ve Beşar Esad prosterlerini aldı ve Suriye'nin bağımsızlığını kutlamak ve belki de kendilerinin o bağımsızlığın dışında kalmış olmalarına isyan etmek için sokaklara döküldü. O gün ellerde Suriye kadar Filistin bayraklarının da dalgalanması, bunun İsrail egemenliğine karşı bir tepki olduğunu da gösteriyordu.

BAYRAM KAVUŞMA İLE BULUŞUNCA...
Tabii kutlamanın bu kadar coşkulu olmasının bir başka nedeni de, bayramın kavuşma ile buluşmasıydı.

Golan Tepeleri'nin Suriye kontrolünde kalan kısmı normalede sivillerin rahatça girebildiği bir bölge değil. Yılda sadece bir gün, bağımsızlık gününün hatırına bu sınır açılıyor. Her 17 Nisan'da Suriye hükümeti güvenlik gerekçesiyle var olan kısıtlamaları kaldırıyor ve böylece İsrail'in kontrolündeki bölgede kalanlar Suriye'ye geçebiliyor.

Otobüsler her 17 Nisan'da yüzlerce kişiyi sınırın öte yanına taşıyor. Golan Tepeleri'nin Suriye tarafına geçenler hem sevdikleriyle kavuşuyor, hem de 1967'deki savaştan kalma harabelerin arasında dolaşarak hafızalarını tazeliyorlar, nasıl başka bir devletin parçası haline geldiklerini hatırlıyorlar.

İSRAİL KAYBETTİĞİ ASKERLERİNİ ANIYOR
Ve o günün akşamı tekrar evlerine geri dönüyorlar, hafızalar tazelenmiş olarak.

Ancak dönüşlerinin hemen ardından hafızalar yeniden tazelenmeye başlıyor. Bu kez tam tersi istikamette. Çünkü 19 Nisan İsrail'de Ulusal Anma Günü.

İsrail 62. kuruluş yıldönümünü kutlamadan önce, savaş ve terör olaylarında kaybettiği 22 bin 684 askerini 19 Nisan'da anıyor.

Ortadoğu'nun bölünmüş bayramları - 2 İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Anma Günü'nde yaptığı konuşma ise Ortadoğu'da bayramların bile birbirine karışı olduğunu gösteriyor:

"Terör kurbanlarının tek günahı İsrail'de yaşamak. Onlar sadece kimlikleri yüzünden öldüler. Biz barış için dua eden ve barış isteyen bir milletiz. Bir elimiz barışa niyetli komşularımıza uzanırken, diğer elimiz, bize zarar vermek isteyenlere karşı kendimizi savunabilmek için Davut'un kılıcını tutuyor. Barış isteyen herkese elimiz uzanmış durumda, ancak bize zarar vermek isteyenler nefret ve suçlarının bedelini öder."

Sayfa Yükleniyor...