Pakistan Başbakanı Navaz Şerif görevden uzaklaştırıldı

Pakistan Anayasa Mahkemesi, aile üyelerinden bazılarının Panama belgeleriyle ortaya çıkan yolsuzluk iddialarına karıştığı gerekçesiyle Başbakan Navaz Şerif'in görevden uzaklaştırılmasına karar verdi. Başbakan Şerif ömür boyu siyasetten men edildi. Şerif kararın ardından istifa ettiğini açıkladı.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif görevden uzaklaştırıldı

Pakistan Anayasa Mahkemesi, Başbakan Navaz Şerif'in ömür boyu siyasetten men edilmesine de karar verdi. 

MALİYE BAKANI DA AZLEDİLDİ

Pakistan Anayasa Mahkemesi, Maliye Bakanı Muhammed İshak Dar'ı da görevinden azletti.

nayasa Mahkemesi Hakimi Ejaz Afzal Han, düzenlediği basın toplantısında, 5 kişilik hakim heyetinin oy birliğiyle Şerif'in görevden uzaklaştırılmasına karar verdiğini duyurdu. Han, Maliye Bakanı Muhammed İshak Dar'ın da görevden uzaklaştırıldığını belirtti.

Han, "Pakistan Başbakanının parlamento ve mahkemeye karşı dürüst davranmadığını" belirterek, Şerif'in artık başbakanlık koltuğuna "layık olmadığını" söyledi. Mahkeme kararına göre, Şerif ömür boyu siyasetten men edildi.

Anayasa Mahkemesi ayrıca Şerif'in bazı aile üyeleri hakkındaki yolsuzluk iddialarını soruşturmak üzere kurulan Ortak Soruşturma Komisyonu (JIT) tarafından toplanan tüm materyallerin, 6 hafta içerisinde "yolsuzluk mahkemesine" gönderilmesine karar verdi.

ŞERİF İSTİFA ETTİĞİNİ DUYURDU

Anayasa Mahkemesi'nin görevden azledilmesi yönünde karar almasından sonra Başbakan Şerif istifa ettiğini açıkladı.

ŞERİF VE AİLESİ HAKKINDA YOLSUZLUK DAVASI AÇILABİLİR

Bunun yanı sıra Anayasa Mahkemesi, Başbakan Şerif, Şerif'in çocukları Meryem, Hasan, Hüseyin Şerif ve milletvekili Muhammed Safdar aleyhinde söz konusu mahkemede yolsuzluk davası açılacağını bildirdi.

Yüksek Mahkeme, yolsuzluk mahkemesinin kararının 30 gün içinde açıklanması gerektiğini kaydetti.

Pakistan Anayasa Mahkemesi, Panama belgeleri ve Şerif ailesi hakkındaki yolsuzluk iddialarını soruşturmak üzere 6 kişiden oluşan bir komisyon kurulması kararı almıştı.

Ülkenin 2 istihbarat kuruluşunun temsilcilerinin de bulunduğu JIT, daha önce Şerif'in iki oğlu, kardeşi ve iki yakın çalışma arkadaşını sorgulamıştı. JIT, raporunda, "Davalıların deklare ettiği mal varlığı ile bilinen gelir kaynaklarından elde edilen arasında kayda değer fark bulunmaktadır." ifadesine yer verilmişti.

BAŞBAKAN ŞERİF VE AİLESİ NE İLE SUÇLANIYOR?

Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait 11,5 milyon sayfalık belgelerin sızdırılmasının ardından, Başbakan Şerif'in 4 çocuğundan 3'ünün off-shore şirketleri aracılığıyla Londra'da gayrimenkuller satın aldıkları ileri sürülmüştü.

Her ne kadar Pakistan yasalarında off-shore şirketine sahip olmak yasaklanmasa da PTİ lideri Han, bu paranın "rüşvet ve yolsuzluk" ile elde edildiğini öne sürüyor

NAVAZ ŞERİF KİMDİR?

Navaz Şerif ülkenin en önde gelen sanayici ailelerinden birinin oğlu olarak 1949 yılında Lahor’da dünyaya geldi. Bugün Pakistan’ın en büyük ikinci holdingi olarak kabul edilen İttifak Holding Şerif ailesine aittir. Şerif, Government College of Lahore’dan lisans eğitimini almış ve yine Lahor’da bulunan Pencap Üniversitesi’nde hukuk
alanında yüksek lisans yapmıştır.

Pakistanlı siyasetçi, daha önce iki kez Pakistan başbakanı seçilmiş, başbakanlığının ilk dönemini 1 Kasım 1990 -18 Temmuz 1993 arasında, ikinci dönemini 17 Şubat 1997 ile 12 Ekim 1999 arasında yapmıştı. Navaz Şerif 5 Haziran 2013 tarihinde üçüncü kez Pakistan'ın başbakanı olmuştu.

PML-N lideri Şerif, siyasi kariyerindeki önemli olaylardan bazıları, 1998'de Hindistan'ın nükleer testlerine tepki olarak gerçekleştirdiği nükleer denemeler, Kargil Savaşı sırasında Hindistan'a karşı tutumu ve General Pervez Müşerref tarafından yapılan darbeyle görev süresi bitmeden önce başbakanlıktan düşürülüşüdür.

Sayfa Yükleniyor...