Papa: Türkiye Katoliklerin statüsünü tanımadı

Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benedikt, Türkiye'deki Katolik azınlığın hukuki statüsünün halen tanınmamış olduğunu savundu.

Papa: Türkiye Katoliklerin statüsünü tanımadı

Roma Katolik Kilisesi'nin lideri 16. Benediktus, Türkiye'de anayasada din özgürlüğünün güvence altına alınmış olmasına karşın, Katolik azınlığın hukuki statüsünün halen tanınmamış olduğunu söyledi.

Alman Papa 16. Benediktus, bugün Türkiye'nin yeni Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy'un güven mektubunu kabulü sırasında konuyu tekrar gündeme getirerek, "Türkiye'de Katolik Kilisesi halen kendisine hukuki statünün tanınmasını bekliyor. Bu, kilisenin, din özgürlüğünden tam anlamıyla yararlanmasını ve topluma daha fazla katkıda bulunmasını sağlayacaktır" dedi.

Papa 16. Benediktus, Vatikan-Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasında, İstanbul'da papalık temsilcisi olarak da görev yapmış Papa 23. Jean'ın önemli bir rol oynadığına işaret ettiği konuşmada, "Bu nazikane ilişkilerin giderek daha da güçleneceğine inanıyorum" diye konuştu.

Alman Papa 16. Benediktus, konuşmasında, 2006'da Türkiye'ye yapmış olduğu ziyarete de atıfta bulundu. "Fener'de Patrik Bartholomeos'la biraraya gelmem ziyaretimin en önemli aşamalarından biriydi" diyen Papa 16. Benediktus, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O, Papa olarak, çoğunluğu Müslümanlardan oluşan bir ülkeye yapmış olduğum ilk ziyaretti. Orada, Katolik Kilisesi'nin, karşılıklı saygı ve dostluk atmosferi içinde dinlerarası diyaloğu geliştirmekte kararlı olduğunu belirtmekten, Müslümanlara takdirlerimi dile getirmekten mutluluk duydum. Bu sürecin, özellikle Ortadoğu'nun en çalkantılı bölgeleri açısından, bireyler, cemaatler ve halklar arasında karşılıklı güveni güçlendirmesi için sürekli duacıyım."

Papa 16. Benediktus, Türkiye'nin laik bir ülke olduğuna işaret ettiği konuşmasında, "İslam ile Batı arasında bir köprü vazifesi görebilecek olan Türkiye, Ortadoğu'da barış ve istikrarın sağlanmasına da ciddi bir katkı sunabilir" diye konuştu.

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Gürsoy ise, Papa'ya hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiği yolda ilerleyerek modern dünyanın parçası olma çabalarının sürdüğünü söyledi.

Gürsoy, "Türkiye bu çerçevede, Avrupa Birliği'ne tam üye olmayı hedeflemektedir. Anayasamız, din, dil, ırk, cinsiyet, etnisite ve inanç ayrımı yapmaksızın, herkesin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına almış bulunmaktadır" dedi.

Sayfa Yükleniyor...