Parasızlık Yunan savunmasını da vurdu

Elefterotipiya gazetesi, Yunan hükümetinin güvenlik harcamalarını azaltmak için 25. meridyenden sonrasının, Türk-Yunan savaş uçaklarına kapanmasını düşündüğünü yazdı. Yunan hükümeti iddiayı yalanladı.

Parasızlık Yunan savunmasını da vurdu

Yunan hükümetinin "Ege'de 25. meridyenin doğusunun askeri faaliyetlere kapatılması" olasılığı üzerinde durduğu iddia edildi.

Atina'da yayımlanan Elefterotipiya gazetesi, "25. meridyen uçuş sınırı" başlıklı haberinde, Atina'nın, 25. meridyenin doğusunda kalan, Atina FIR hattı içinde yer alan tüm doğu Ege bölgesinde Türk ve Yunan savaş uçaklarının uçmasının yasaklanmasını öngören bir düzenleme üzerinde durduğunu" öne sürdü.

Bu çerçevede bu alanın "gerginliğe karşı tampon bölgeye" dönüştürülmesi olasılığının incelendiğini belirten gazete, NATO ve 3. ülke uçaklarının ise bu bölgede uçuş yapabileceğini, hava savunmasıyla ilgili tatbikatların da yürütülebileceğini yazdı.

"Edinilen bilgilere göre" Atina'nın Ankara ile "Ege'nin yarısının silahsızlandırılmasını" öngören bir anlaşmayı şekillendirmeye yönelik hareket içinde bulunduğunu kaydeden gazete, bu şekilde iki ülke arasında, "Ankara'nın Ege'deki ihlallerinden, Yunan uçaklarının önleme çalışmaları ve 'it dalaşlarından' kaynaklanan gerginliğin azaltılmasının" hedeflendiğini ileri sürdü.

YILDA 2 MİLYAR EURO GETİRİSİ VAR
Gazete, Yunan hükümetinin beklentisinin, Atina FIR hattı içinde gerginliğin olmaması, önlemelere harcanan paranın azaltılması ve Atina FIR'ı içinde hava trafiğinin yüzde 30 oranında artması olduğunu, bunun da yılda 2 milyar Euro tutarında kazanım getireceğini yazdı.

Ankara'nın böyle bir anlaşmaya muhtemelen karşı çıkmayacağı değerlendirmesinde bulunan gazete, anlaşmanın Ege'de 25. meridyene kadar, yani tüm Doğu Ege üzerinde kontrolü olmasını isteyen Ankara'nın arzusuyla da uyuştuğunu kaydetti.

Elefterotipiya ayrıca, "böyle bir anlaşmayla devlet harcamalarını ve Ege'de askeri gerilimi azaltmayı hedefleyen Atina'nın, Yunan savaş uçaklarının milli egemenlik sınırları içindeki topraklar üzerinde uçuşlarını durdurma zorunluluğuyla karşı karşıya kalacağını" savundu.

Şekillendirilme aşamasında bulunan anlaşmanın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayında yapması planlanan Atina ziyareti öncesinde, Türkiye-Yunanistan arasındaki çok yönlü temaslarda incelenebileceğini yazan gazete, geçen gün İspanya'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Druças arasındaki görüşme, Druças'ın ay sonundaki Ankara ziyaretine zemin hazırlayacak 15. Yunanistan-Türkiye Yönlendirme Komitesi Toplantısı ve tüm bu hareketlilikte hedefin, Erdoğan'ın iyi sonuçlar vermesi gereken Atina ziyaretinin çok iyi hazırlanması olduğunu yazdı.

Elefterotipiya, böyle bir anlaşmanın, iyi sonuç vermesi halinde, 1988 yılında dönemin dışişleri bakanları Karolos Papulyas ile Mesut Yılmaz arasında sağlanan memorandumunun yerine geçebileceği değerlendirmesinde de bulundu.

SAVUNMA BAKANI: HABER GERÇEK DEĞİL
Öte yandan Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Venizelos, gazetede çıkan haberin gerçekle ilgisi bulunmadığını söyledi.

Ege ve Doğu Akdeniz'deki konunun uluslararası anlaşmalar ve uluslararası organizasyonlar tarafından tanınan, yönetim yetkisi ve milli egemenlik haklarına saygı gösterilmesi olduğunu belirten Venizelos, Yunanistan'ın temel hedefinin, bölgede istikrar ve barışın güvence altına alınması olduğunu ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...