Pompeo Yunanistan'a destek verdi mi? 3 günlük ziyaretin perde arkası

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Yunanistan'a pazartesi Selanik'te başlayan üç günlük bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin perde arkasını NTV Atina Muhabiri Derya Özcan kaleme aldı.

Pompeo Yunanistan'a destek verdi mi? 3 günlük ziyaretin perde arkası

Derya Özcan/Atina

Pompeo, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis ile yaptığı görüşmelerin yanısıra, Yunan Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos, Yunan Genel Kurmay Başkanı Konstandinos Floros gibi kilit isimlerle de görüşme imkanı buldu.

Hem Pompeo, hem de Miçotakis iki ülke arasındaki ilişkilerin hiç olmadığı kadar iyi olduğunu savundu.

Pompeo, ilk kez bir Dışişleri Bakanı'nın bir sene içerisinde ikinci kez Yunanistan'ı ziyaret ettiğini vurguladı. Miçotakis de Ocak ayında 'de Başkan Trump ile yaptığı görüşmeyi hatırlatarak ikili ilişkilerde son dönemde işbirliğine yönelik atılan adımlara dikkat çekti.

Yapılan açıklamalarda turizmden güvenliğe, enerjiden ekonomiye bir çok alanda iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılacağı söylendi.

MİÇOTAKİS'İN BABA EVİNDE KALDI

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun, Miçotakis'in Girit'teki babaevinde kalması ilişkilerin kişisel düzeyde de iyi bir seviyede olduğunun işareti olarak yorumlandı.

Pompeo ve Miçotakis'in Girit'te dün birlikte ziyaret ettikleri Suda Üssü ziyaretin odak noktası oldu. Buradan yapılan açıklamalarda ABD askeri varlığının bölgede daha yoğun bir şekilde görüleceği mesajı verildi.

Girit'ten seslenen Miçotakis “Doğu Akdeniz'in de, ABD-Yunanistan işbirliğinin de kalbi burada atıyor” diyerek bölgedeki yeni planlara işaret etti.

Pompeo Yunanistan'a destek verdi mi? 3 günlük ziyaretin perde arkası - 1

ABD donanmasının en büyük gemilerinden biri olan USS Hershel Williams isimli savaş gemisinin bundan sonra daimi olarak Suda Üssü'nde kalacağı da duyuruldu.

İki ülke arasındaki savunma işbirliği anlaşmasının güncellenmesi, Yunan F-16'larının modernizasyonu, Yunan tersanelerinde ortak yatırımlar gibi bir çok alanda işbirliği yapılacağı ifade edildi.

Dedeağaç ve Kavala limanlarının özelleştirileceği haberini de veren Yunan Başbakan Dedeağaç'ın ABD doğalgazının Avrupa'ya ulaştırılmasında kilit bir nokta olacağını duyurdu.

Pompeo Yunanistan'dan yaptığı açıklamalarda Avrupa'nın enerji çeşitliliğinin önemine değindi, Rusya'yı bölgede istikrarı bozmakla suçlarken, AB'nin Rusya'dan gelen doğalgaza bağımlı olmaması, enerji çeşitliliğinin sağlanması için Yunanistan'a önemli bir rol düştüğünü savundu.

Doğu Akdeniz'de ise Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan arasında bir çok alanda var olan işbirliğine ABD'nin de güçlü bir şekilde dahil olacağı vurgulandı.

DİYALOG ÇAĞRISI YİNELENDİ 

Pompeo, Yunanistan'ın bir NATO ve AB üyesi olarak Batı Balkan ülkelerine de öncü olabileceğini kaydetti.

Ziyaret süresince Doğu Akdeniz'deki sorunların çözülmesi için Türkiye'ye yönelik diyalog çağrısı da yinelendi.


Pompeo Yunanistan'a destek verdi mi? 3 günlük ziyaretin perde arkası - 2

MEMNUN OLMAYANLAR DA VAR

Ancak hükümetin sevinçle karşıladığı, kendisine büyük destek olarak gördüğü bu ziyaretten memnun olmayanlar da vardı.

Çipras iktidarında Ekonomi Bakanı olarak tanınan ancak SYRIZA'nın memorandumu kabul etmesi nedeniyle istifa eden Varufakis'in muhalefetteki partisi Mera 25, Pompeo'nun Girit'te yaptığı “Türkiye ve Yunanistan arasındaki diyaloğu destekliyoruz” açıklamasını yetersiz buldu. Miçotakis ikili ilişkilerin çok iyi seviyede olduğunu savunurken, Pompeo'nun bu açıklaması Mera 25 tarafından eşit mesafede bir yaklaşım olarak değerlendirildi. ABD'nin doğalgaz konusunda Rusya ile, 5G teknolojisi konusunda ise Çin ile yaşadığı rekabete işaret ederek, hükümeti ABD'nin tüm taleplerine evet demekle suçladı ve “her şeye evet demenin” değer kaybettirdiğini savundu.

Muhalefetteki bir diğer parti olan Komünist Parti de Yunanistan'ın ABD ve NATO'nun “barut fıçısına” dönen bölgedeki tehlikeli planlarına karıştığını ileri sürdü. Pompeo'nun Türkiye'ye karşı sert bir açıklamama yapmamış olması da hükümetin başarısızlığı olarak değerlendirildi.

Yunan basını da Pompeo'nun Türk-Yunan uzlaşmazlığına ilişkin açıklamalarının Yunanistan lehine net bir tavrı ortaya koymadığı yorumunu yaptı.

Öte yandan, ülkedeki sol gruplar da Atina, Selanik ve Girit'te Pompeo ve ABD dış politikasına karşı eylemler düzenledi. Eylemlerde “paralar silahlanmaya değil, halklara” sloganı dikkat çekerken Yunanistan'ın “bölgedeki tehlikeli oyunlara” dahil olmasından duyulan endişe dile getirildi.

Rusya'nın Atina Büyükelçiliği de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Amerikalı yetkililerin Yunanistan'ı Rusya karşıtı cepheye çekmeye yönelik ilk çabası değil” derken bu çabanın Yunan halkında karşılık bulmayacağını savundu.

Sayfa Yükleniyor...