Protestoların gölgesinde 11 Eylül

New York'ta 11 Eylül terör kurbanlarının anıldığı törenin ardından önce Kültür Merkezi'ni destekleyenler, ardından da projeye karşı çıkanlar iki ayrı miting düzenledi.

Protestoların gölgesinde 11 Eylül

ABD'nin başkenti Washington'da, 11 Eylül terör saldırılarının yıldönümünde düzenlenen anma etkinliklerine, New York'taki Ticaret Merkezi yakınına İslam Kültür Merkezi kurulması projesine yönelik eleştiriler damgasını vurdu.

Washington'da, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenleri anmaya yönelik çeşitli etkinlikler düzenlendi. Washington Anıtı'nın yanında düzenlenen etkinliğe ellerinde bayrak ve pankartlarla gelen Amerikalılar, saldırılarda hayatlarını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu, Amerikan Marşı'nı okudu.

Etkinlikte, daha çok, Başkan Barack Obama yönetimi ile "sıfır noktası"na İslam Kültür Merkezi kurulması projesi eleştirildi. Bazı Amerikalılar, Müslümanların ülkelerinin bir parçası olduğunu, ancak o bölgede cami istemediklerini söyledi.

İLK GÖSTERİ DESTEKÇİLERDEN
New York'ta 11 Eylül terör kurbanlarının anıldığı törenin ardından önce Kültür Merkezi'ni destekleyenler, ardından da projeye karşı çıkanlar iki ayrı miting düzenledi.

11 Eylül terör saldırılarında yıkılan İkiz Kuleler'e 2 blok ötede yapılması planlanan "İslami Kültür Merkezi"nin inşa edilmesini destekleyen gruplar, Dünya Ticaret Merkezi bölgesinde büyük bir miting düzenledi.

Aralarında Müslüman Amerikalılar kadar diğer dinlere mensup Amerikalıların da bulunduğu kalabalık grup, 2 saat boyunca İslami Kültür Merkezi'ne karşı çıkan Hristiyan grupları protesto etti.

Mitinge katılan konuşmacılar, "Müslüman Amerikalılar Saldırı Altında, Buna Karşı Koyalım, Dayanışma Gösterelim", "Müslüman Kardeşlerimizin Yanındayız", "Irkçılığa ve İslam Fobisine Son", "İslam New York'ta 400 Senedir Yaşıyor", "11 Eylül Teröründen Duyduğumuz Üzüntü Irkçılığa Mazaret Olamaz" şeklinde sloganlar attılar.

Aralarında New York sendikaları, rahipler, başka ülkelerden gelen Müslümanlar ve Amerikalı Müslüman grupların temsilcileri bulunan konuşmacılar, İslamiyet ve Müslümanlığın ABD'nin düşmanı olmadığını, "fanatik düşüncelere sahip kişilerin asıl düşman olduğunu" belirttiler.

İslami Kültür Merkezi'ne karşı çıkmanın altında İslamiyete karşı düşmanlık olduğunu savunan gruplar, Hollandalı ırkçı bir siyasetçinin birazdan başlayacak karşı gösteriye katılmasından da utanç duyduklarını belirttiler.

WILDERS DA KATILDI
Kültür Merkezi'ne karşı çıkanların protesto gösterisine katılan Hollandalı siyasetçi Wilders, Kültür Merkezi'nin kesinlikle İkiz Kulelerin yıkıldığı ve "Sıfır Noktası" olarak bilinen yerde yapılmaması gerektiğini savundu. Sözlerine "Buraya Cami Yok" sözleriyle başlayan Wilders'ı dinlemeye gelen Amerikalılar da aynı sloganı birkaç kez tekrarladılar.

ABD'nin ve New York'un 11 Eylül'deki terör saldırılarını hak etmediğini belirten Wilders, şöyle konuştu:

"Atlantik'in öbür tarafından burada 9 yıl önce ölenleri anmak ve acınızı paylaşmak için yanınıza geldim. Cihatçılar New York'a saldırdıkları zaman tüm dünyaya saldırdılar. Onlar İslamiyetin yasal düzenini bize dayatmak istiyorlar. Ama New York ve şeriat hiçbir zaman bağdaşamaz. New York, özgürlük, açıklık ve hoşgörü demek. Zaten böyle olmasaydı, özgür olmayan Mekke kenti gibi olurdu. Mekke'de dininiz İslam değilse, hoş görülmezsiniz. İmam Faysal Rauf da bu kutsal yerde, bir şeriat evi, cami inşa etmek istiyor."

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in İslami Kültür Merkezi'ni inşa etmek isteyenlere hoşgörülü davrandığını, ancak açıklığın ve hoşgörünün bir sınırı olduğunu savunan Wilders, "ABD kendini karanlık güçlere, nefretin gücüne karşı savunmalı, ABD'yi zaptetmek isteyenlere elini uzatmamalıdır. Amerika ve Müslüman dünyanın dışındaki ülkelerdeki çoğunluk caminin inşasına karşı çıkıyor, çünkü bunun bir kışkırtmaca ve aşağılama olduğunu biliyor. İmam Rauf, terörizmi kınamıyor, Usame Bin Ladin'in ABD tarafından yaratıldığını, terörizmin ancak Batının Müslümanlara verdiği zararı anlamasının ardından biteceğini söylüyor. Oysa Batı olarak biz İslam bize zarar vermeden ona zarar vermedik" dedi.

Wilders, New York'ta pek çok cami ve namaz kılınacak mescit bulunduğunu, ancak bu caminin Müslümanlar için sembolik önemi olduğunu da savundu. 11 Eylül 2001'de Avrupa'da Müslüman gençlerin sokaklarda dans ettiğini ileri süren Wilders, Hollanda'daki Müslüman göçmenlerin üçte ikisinin saldırıları düzenleyen teröristleri kısmen ya da tamamen anladıklarını belirttiklerini de iddia etti.

Wilders, "Sıfır Noktasında ya da yakınında bir camiye hoşgörü gösteremeyiz, New York yeni Mekke olamaz, özgürlük adına buraya cami yok" diye konuştu.

İslam karşıtı "Fitne" filminin yönetmeni olan aşırı sağcı Wilders'ın konuşması sırasında, kalabalık Amerikalı gruplar tarafından sık sık alkışlanması dikkati çekti. Bu arada Wilders sahneye çıkınca Hollanda asıllı bir Amerikan vatandaşının Flemenkçe kendisine seslenmesi üzerine, Amerikalı göstericiler Hollanda asıllı kadını Amerikan bayraklarıyla susturmaya çalıştılar ve onu polise şikayet ederek alandan çıkarttılar.

ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi John Bolton da gösteride konuştu. Bolton, İslami Kültür Merkezi'nin kurulmasının gerçek nedeninin ortaya çıkması gerektiğini, İmam Rauf'un vaktini ABD'de bulunmaktan ziyade Arap ülkelerinde geçirdiğini savundu ve bu caminin böyle hassas bir yerde yapılmaması gerektiğini söyledi.

İki saat süren protesto gösterisindeki bazı konuşmacılar caminin arkasında İran'ın olduğunu iddia ettiler ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın 22 Eylülde New York'a BM'de konuşma yapmak için gelecek olmasını da protesto etti. Konuşmacılar, Obama yönetimini de eleştirerek Obama'nın bir sonraki seçimlerde "ne olacağını göreceğini" söylediler.

Gösteride protestocular ellerinde, "Bloomberg Camisine, Obama Camisine, Zafer Camisine Hayır", "Bizim Mezarlığımızda Camiye İzin yok", "Amerika'nın İslamileştirilmesine Son" gibi pankartlar taşıdılar. Bazı Amerikalıların Kur'an-ı Kerim'i küçük düşürücü pankartlar taşıdıkları da gözlemlendi.

Sayfa Yükleniyor...