'Protokolden 2 ay sonra sınır açılacak'

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye-Ermenistan arasında imzalanan protokolün yürürlüğe girmesinden 2 ay sonra iki ülke arasındaki sınır açılacağını açıkladı.

'Protokolden 2 ay sonra sınır açılacak'

Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkiler kurulması yönünde önemli adımlar atılırken, iki ülke arasındaki sorunların çözüm süreci ile ilgli de haberler gelmeye devam ediyor.


Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamaya göre, Türkiye ile Ermenistan 31 Ağustos’ta imzalanan ve diplomatik ilişkilerin kurulmasını öngören protokol yürürlüğe girdikten 2 ay sonra sınır açacak.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’na dayanarak ‘Panarmenian’ ajansının geçtiği habere göre ise, taraflar 1915 olaylarını da araştıracak ortak hükumetlerarası komisyonun kurulmasına ‘yeşil ışık’ yaktı. İşte ‘soykırım’ meselesi bu komisyona bağlı altkomisyonlarda görüşülecek.

Hükumetlerarası arası komisyon ise protokol onaylandıktan 3 ay sonra kurulacak. Komisyonun çalışma mekanizması iki ülke Dışişleri Bakanları tarafından belirlenecek.

BAKÜ: İŞGAL BİTMEDEN SINIR AÇILIRSA ZARAR GÖRÜRÜZ
Türkiye ile Ermenistan arasında bu gelişmeler yaşanırken, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan ilk açıklama geldi. Bakanlık Sözcüsü Elhan Poluhov, ‘Resmi Bakü’nün Ankara-Erivan normalleşmesine ilişkin tutumu Türkiye yöneticilerinin şimdiyedek yaptıkları açıklamalara dayanıyor’ dedi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta Azerbaycan Parlamentosu’nda yaptığı konuşması hatırlatan Poluhov, ‘Türkiye Başbakanı net olarak söyledi: sınır Ermenistan Azerbaycan topraklarını işkal etti diye kapatıldı ve işgal bitmeden sınır kapıları açılmayacak. Ankara’nın bu konudaki tutumu azeri kardeşler istemedikçe değişmeyecek. Bu süreçler bağlantılıdır’ hatırlatmasında bulundu.

Azeri diplomat, üşüncü devlet arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sürecine karışmama tezine sadık kaldıklarını vurgulayara, “İlişkileri belirlenmesi her bir ülkenin doğal hakkıdır. Buna karışamayız. Ancak konunun Bakü’nün çıkarlarını ne denli etkilediği dikkate alınırsa, bir daha açıkça belirtmemide yarar var – Türkiye-Ermenistan sınırı Dağlık Karabağ sorunu çözülmeden açılırsa Azerbaycan çıkarları zarar görür” dedi.

AZERİLER BEKLEMEDE
Azeri basını ve kamuoyu ise son gelişmeler karşısında susukun... Yerel basın haberi suskunlukla karşılarken, çoğu basın kuruluşu Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan gelecek tepkiyi beklemeyi tercih ederek geç saatlerde duyulan bu gelişmeyi yayımlamadı bile.

Daha birkaç ay öncesinedek AKP hükumetinin Erivan politikasına karşı kampanyanın sürdüğü Azerbaycan’da tekrar Türkiye karşıtı sloganların sesleneceğine ise kesin bir gözle bakılıyor.

İşte bu kapsamda Bakü yönetiminin tavrı önem kazanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın daha iki gün önce Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le Kafkasya’dakı gelişmeleri telefonla görüşmesi ve ardından görüşlerini Ankara’nın görüşlerini anlatmak için Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz’ü Bakü’ye göndermesi gözlerden kaçmadı.

Bu iki diplomatın Aliyev’e söyledikleri kısa vadede Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin şekillenmesine etkileyeceği kesin.

TAŞNAK PARTİSİ: NORMALLEŞMENİN GARANTİSİ YOK
Ermenistan cephesinde ise ilk tepki aşırı sağcı Taşnak Partisi’nde geldi.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin nornalleşmesine yönelik son açıklamanın Erivan’ı “oyun içinde tutmayı” amaçladığını belirten Taşnak Partisi liderlerinden Kiro Manoyan’a göre, iç siyasi danışmalara başlama açıklaması “real normalleşmenin sağlanacağı garantisi vermez.”

“Gerçi bu kez Erivan’ı Dağlık Karabağ konusunda tavizlere zorlama gibi bir niyet ortaya konmadı. Süreç tamamen Devlet Başikanı Serj Sarkisyan’ın son açıklamalına bağlantılı şekilde gelişti” diyen Manoyan, gelişmeleri körükleyen en önemli etkenin Sarkisyan’ın Bursa ziyareti olduğunu kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...