Putin'in "umarım kullanmayız" dediği nükleer silahları

Suriye'deki gelişmeler dünya güvenliğini tehdit eden boyutlara ulaştı. Bunun en çarpıcı örneği dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'ın Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşmesinde yaşandı. "Umarım IŞİD'e karşı nükleer silah kullanmak zorunda kalmayız" diyen Putin ülkesinin nükleer silah gücünü bir kez daha dünyaya hatırlatmış oldu.

Putin'in "umarım kullanmayız" dediği nükleer silahları

Uluslararası düzeyde bir referans kuruluşu olan ACA - Silah Kontrol Birliği"nin son verilerine göre, dünyada nükleer silah başlığı konusunda envanteri en kalabalık ülke Rusya Federasyonu.

Rusya yaklaşık 7 bin 700 nükleer başlıkla kitle imha silahları sıralamasında dünyada en fazla ölümcül silaha sahip olan ülke. Bunların yaklaşık 3 bin 200'ü kullanılabilir durumda olmasına rağmen, artık demode ve depolara taşınması da konuşuluyor.

Rusya'nın aktif olarak kullanabileceği "nükleer başlık" tipindeki silahlarının toplamı ise 4 bin 500 civarında.
Bunlardan 3 bini savaş gemileri, denizaltılar, kara birlikleri ve hatta tren hatlarında seyyar platformlarda bulunduruluyor.

Balistik füze olarak her an fırlatılamaya hazır nükleer başlıkların sayısı 1 bin 500 civarında. Rusya söz konusu nükleer gücünü 3 şekilde hazırda bekletiyor:

RS-24 tipi başlıklarını karadaki sabit silo veya depolarda, RSS-27 Topol tipi füzelerini karada ama seyyar platformlarda, RSS-N-30 Bulava tipi füzeleri denizaltılarda ve hava kuvvetleri bünyesindeki stratejik bombardıman filosunda bekletiyor.

Moskova bu muazzam nükleer gücüyle sınırlarını en güçlü ve kararlı şekilde savunacağını söylüyor. Nitekim, bunu yeni açıklanan askeri doktrininin kamuoyuna sunulan kısmında altını çizerek belirtiyor.

Putin'in "umarım kullanmayız" dediği nükleer silahları - 1 Rusya'nın yanısıra nükleer silah sahibi diğer ülkelerin envanterindeki nükleer silahların sayısı üstteki grafikte gösteriliyor.  

Hatta bu doktrin 2000 yılı doktrininden daha da ileri giderek Rusya'nın kendisine dönük muhtemel hem nükleer hem de klasik saldırılara karşı önleyici nükleer saldırıda bulunabileceğine de işaret ediyor.

Rusya tabii bu uyarılarla yetinmiyor. Dostlarını ve müttefiklerini de aynı şekilde koruyacağını söylüyor.

Bu çerçevede en son Ortak Güvenlik Anlaşması Teşkilatı OGAT Genel Sekreteri Nikolay Bordyuzha, Rusya'nın nükleer şemsiyesinin söz konusu teşkilat üyelerini de içine alacak şekilde genişletildiğini açıkladı.

Sayfa Yükleniyor...