'Rabia' Berlin'de

Berlin'deki Mısırlılar ülkelerindeki anayasa referandumunu protesto etti. Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'dan da, referanduma katılım çağrısı geldi.

'Rabia' Berlin'de

Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşayan Mısırlılar, ülkelerindeki darbeyi ve yapılacak anayasa referandumunu protesto etti.

Berlin'deki Mısır Büyükelçiliği önünde toplanan Mısırlılar, üzerinde "Mursi bizim Cumhurbaşkanımız", "Yasal Cumhurbaşkanı Mursi", "Darbeyi süpürelim" ve "Demokratik yeni bir başlangıç askerin eline verilemez" yazılı pankartlar açtı.

Darbe yönetimi aleyhine sloganlar atan Mısırlılar, anayasa referandumunu protesto eden pankartlar ile ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğraflarını taşıdı.

"Rabia işareti" de yapan protestocular, Mursi'nin serbest bırakılması ve Mısır'da demokrasiye geçilmesini istedi.

KATILIM ÇAĞRISI
Öte yandan Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, referandumda yeni anayasanın kabul edilmesinin cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine zemin hazırlayacağını söyledi.

Başkent Kahire'deki İttihadiyye Sarayı'nda düzenlenen Mevlid Kandili kutlamalarında konuşan Mansur, 14-15 Ocak'ta yapılması planlanan anayasa referandumuna değindi.

Mısırlılara referanduma katılma çağrısında bulunan Mansur, "Salı ve çarşamba günü yapılacak referandumda yeni anayasanın kabul edilmesi, cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerine zemin hazırlayacak. Sizleri ulusal sorumluluğunuzu yerine getirmeye, ülkenin bugününü, yarınını korumaya ve sandık başına gitmeye çağırıyorum. Oylarınız güvendedir. Oyunuzu kullanın ve dünyaya medeniyetin ne olduğunu gösterin. Bu anayasanın kabul edilmesi, demokratikleşme yolunda atılacak diğer adımların önünü açacak, Mısır'ın seçilmiş bir cumhurbaşkanı ve İslami Şura'nın prensiplerini gerçekleştirecek bir meclis seçilecek" dedi.

'Rabia' Berlin'de - 1 Berlin

İttihadiyye sarayındaki Mevlid Kandili kutlamalarına, başta Başbakan Hazim el-Biblavi ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi olmak üzere çok sayıda hükümet yetkilisi katıldı.

Mısır'da 3 Temmuz'daki askeri darbenin ardından, 2012 yılında halk oylamasıyla kabul edilen anayasa askıya alınmış ve ülkedeki siyasi sürece ilişkin yeni bir yol haritası belirlenmişti. Söz konusu yol haritası doğrultusunda önce anayasa referandumu, ardından parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması öngörülüyor.

Bu çerçevede askıya alınan 2012 anayasası üzerinde, "Anayasa Hazırlık Komisyonu" tarafından yapılan düzenlemelerin ardından hazırlanan 247 maddelik yeni anayasa taslağının 14-15 Ocak 2014 tarihinde referanduma sunulacağı açıklanmıştı. Yurt dışındaki Mısırlılar ise referandum için 8 Ocak tarihinden itibaren oy kullanmaya başlamıştı.

Sayfa Yükleniyor...