Ratko Mladiç kimdir?
Sırp general Ratko Mladiç, Bosna savaşında onbinlerce kişinin ölümünden sorumlu tutuluyordu. Her yerde aranan savaş suçlusu, 15 yıldır saklanmayı başarmıştı.
O, Radovan Karaciç'le birlikte Bosna'nın kana bulanmasının en büyük sorumlusuydu. Ratko Mladiç, 1942'de Bosna'nın Kali-Novik köyünde doğdu. Askeri kariyerine Tito'nun Yugoslavya'sında, "halk ordusu”nda başladı.
Yugoslavya'nın 1991'de dağılmaya başlamasının ardından önce Hırvatlara karşı Yugoslav 9'uncu Kolordusu’nun başına, ardından da Saraybosna'daki İkinci Bölge Komutanlığı’na getirildi. Mayıs 1992'de Bosna Sırp parlamentosu, kurmayı kararlaştırdığı ayrı ordunun genelkurmay başkanı olarak onu seçti.
İkinci Dünya Savaşı’nda yakınlarını öldürdükleri gerekçesiyle Müslümanlardan nefret ediyordu. Bosna savaşında başkent Sarabosna'yı kuşatan, kentteki müslüman mahallelerini tank ve topçu ateşiyle bombardımana tutan Sırp güçlerini komuta etti.
Dünya onu Srebrenitsa katliamıyla tanıdı. Sırp saldırılarından kaçan Bosnalı Müslümanların sığındığı, Birleşmiş Milletler askerlerinin kontrolündeki Srebrenitsa'nın kuşatılması emrini verdi. Birleşmiş Milletler askerleri, tehditlere boyun eğerek kasabadaki Müslümanları Sırp güçlere teslim etti.
Srebrenitsa, Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana tanık olduğu en büyük katliamdı. Önce kadınlar ve küçük çocuklar erkeklerden ayrıldı, ardından da yaşları, 12-77 arasında değişen yaklaşık 8 bin Bosnalı Müslüman, Mladiç'in emriyle katledilerek toplu mezarlara gömüldü.
Mladiç, gazetecilere Bosnalı Sırpların lideri Karaciç'e gelişmelerle ilgili rapor verdiğini ancak savaşı esas olarak kendisinin yönettiğini söylüyordu.
Bosna savaşının sona erdiği 1995'ten, Sırp lider Slobodan Miloşeviç'in yakalanarak Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim edildiği 2001'e kadar Belgrad'da rahat bir yaşam sürdü. Bu tarihten itibarense gizlenmeye başladı. Çünkü Miloşeviç'ten sonra gözler soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekten sorumlu tutulan Karaciç ve Mladiç'e çevrilmişti.
Karaciç, ancak 2008 yazında ele geçirilebildi ve Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim edildi. Bu gelişmeyle birlikte, Avrupa Birliği üyeliğini hedefleyen Sırbistan'da iktidar üzerindeki baskı giderek artmaya başladı. Mladiç artık her yerde aranıyordu.
- Etiketler :
- Haberler