Rehn: 3'te 2 Türkiye'yi destekliyor

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ilk sonuçlarını NTV'ye değerlendirdi.

Rehn: 3'te 2 Türkiye'yi destekliyor

AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu seçimlerine ilişkin değerlendirmesinde, bütün oyların sayılması gerekliliğini belirttikten sonra, uzun süredir devam eden eğilimin sürdüğünü söyledi.


Rehn, "Belirli bir bölünme söz konusu. Bu da daha fazla ayak işi yapmamız anlamına geliyor" derken, parlamentonun 3'te 2'sinden fazlasının Türkiye'nin üyelik sürecini desteklediğine dikkat çekti.

Rehn, NTV Brüksel Temsilcisi Güldener Sonumut'un sorularını yanıtladı:

İlk sonuçlara ilişkin yorumunuz nedir?
Daha iyi bir yargıya varabilmek açısından bütün oyların sayılması gerekiyor ancak ilk etapta uzun süredir devam eden eğilimin sürdüğünü söylemek yanlış olmaz. İkinci olarak da parlamentonun oluşumunda ufak tefek değişiklikler söz söz konusu. Parçalanma, bölünme oldu ve yeni gruplar parlamentoya girdi. Bu da bizim daha fazla ayak işi yapmamız gerektiği anlamına geliyor.

Türkiye pekçok ülkede; Fransa, Almanya, Avusturya Hollanda gibi, seçim malzemesiydi. Durum nedir sizce?
Türkiye'nin seçimlerde yüksek profile sahip olması hem Türkiye hem de Avrupa'nın çıkarına olmayacaktır. İkinci olarak, parlamentonun oluşumu bakımından çok büyük bir değişiklikten söz etmek mümkün değil. Parlamentonun 3'te 2'sinden fazlasının Türkiye'nin üyelik sürecini onaylayan partilerden oluştuğunu söyleyebiliriz.

Parçalanmadan bahsettiniz. Çeşitli görüşler var ve bunların Türkiye'nin üyeliği açısından önemli bir etkiye sahip olacağını düşünüyor musunuz?
Bence çok büyük ve doğrudan bir etkisi olmayacak. Sizin bahsettiğiniz ülkeler dışında Avrupa'da pekçok ülke yasa dışı göç meselesi üzerinde duruyor ve nedense Türkiye'yi bununla bağlantılı zannediyorlar. Türkiye'yi günah keçisi olarak görüyorlar. Bu gerçekler bağlamında doğru değil.

Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini daha sağlam bir şekilde devam ettirmek gibi niyetimiz var. Bu süreç adil olmalı. Hem bizim sözlerimizi devam ettirmemiz, hem de Türkiye'nin reformalarını devam ettirmesi gerekli. Türkiye reformları devam ettirecek ki müzakere süreci de yürüsün.

Türkiye'deki yerel seçimler ve AP seçimleri artık geride kaldı. Şimdi ilerleme nasıl olacak?
Bence reformların Türkiye'deki temel özgürlükler açısından; ifade özgürlüğü, Kürt sorunu, güneydoğu bölgesindeki konular gibi, buralardaki reformların devam etmesi gerekiyor. Washington'u ziyaretimde de, Kıbrıs sorununun çözümüne olan desteği gördüm. Bu da çok önemli. Üçüncü unsur, bizim yakın bir işbirliği yürütmemiz; Irak, Afganiistan, Ortadoğu, Pakistan gibi konularda, başarı için kesinlikle gerekli.

İsveç Başkanlığı'ndan ne bekliyorsunuz?
1 Temmuz'dan itibaren başkanlığı üstlenecek olan İsveç, Türkiye'yi ve bölgeyi çok iyi tanıyor. Çok odaklanmış bir şekilde, Türkiye'de ve Avrupa'da mevcut konuların çözümü için üst seviyede işbirliği olacak ve Türkiye reformalara teşvik edilecektir. Bu yıl Kıbrıs konusunda çözüm bulunması için de işbirliği yapılacaktır.

Türkiye'yi motive etme konusunda neler düşünüyorsunuz? Yeniden reformlar için nasıl bir motivasyon olmalı?
Her şeyden önce Türk vatandaşları önemli. Başbakan da birkaç yıl önce Ankara kriterlerinden bahssetmişti. Reformların Türk vatandaşları için önemli olduğunu söylemişti. Reformaları gerçekleşitrimek AB yolunu hızlandıracak. Fasılların açılması motivasyon olacaktır. Daha fazla hak ve satandartlar, Türk vatandaşları açısından önemli.

AB - Türkiye ilişkilerinin temelini oluşturan önemli insanlardan birisiniz. Türkiye'deki sivil topluma ve milletvekillerine ne gibi mesajlar vermek istersiniz?
AB Parlementosu ile yakın ilişkileri devam ettirmek çok önemli. Aynı zamanda Türkiye, muhalefeti, iktidarı, sivil toplumu ile birlikte içtenlikle AB vatandaşlarının da gönüllerini ve akıllarını fethetmeye çalışmalı. Böylece Türkiye lehine, imaj konusunda, çok daha olumlu bir gelişme olacaktır.

Sayfa Yükleniyor...