Rum basınından çarpıcı iddia

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı’nın yardımcısının bilgisayarında bulunan gizli belgelerin geçen yıl çalınarak Rum basınına sızdırılmasının arkasında Rum İstihbarat Teşkilatı'nın olduğu öne sürüldü.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'in yardımcısının bilgisayarından çalınan, yazışmalar ve görüşme notlarını içeren dosyalar, geçen yıl Rum Filleftheros gazetesinde yayımlanmış ve söz konusu yayınların ardından Rum tarafında Downer aleyhinde kampanya başlatılmıştı.

Rum Politis gazetesi, bilgi çalınması konusunda Rum İstihbarat Teşkilatı'nın (KİP) şüpheli olduğunu ve ''hırsızlıktan bir yıl sonra Rum hükümetinin hala net bir pozisyon almadığını'' yazdı.

Habere göre Rum yönetimi, geçen hafta, Aleksander Downer'in elektronik yazışmalarının içeriği konusunun Rum Meclisi Kurumlar Komitesi'nde görüşülmesini engellemek için büyük çaba harcadı, ancak Downer'e ait belgeler ilk kez çalındığında aynı hassasiyeti göstermedi.

''BM Genel Sekreterliği'nin, BM tarihindeki en büyük gizli belge çalınması olayında Rum yönetiminin parmağı olduğuna inandığını ve Kıbrıs müzakerelerinin başarısızlığa uğraması halinde diğer şeyler yanında bu olguları da, Rum tarafının kötü niyetine işaret etmek için değerlendireceğini'' yazan gazete, Rum yönetiminin, konunun Rum meclisinde görüşülmesini kapatmaya çalışmasının nedenlerinden birinin de bu ''tehlike'' olduğuna işaret etti.

Haberde, çalınan belgelerin içeriğinin, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas tarafından bizzat kullanıldığına işaret edildi.

BM EKİP GÖNDERDİ
BM uzmanlarından oluşan özel bir birimin Ekim 2009'da Rum tarafına giderek olayı araştırdığını kaydeden gazete, ''çok iyi bilgi sahibi'' kaynaklara dayanarak, bu uzmanların yaptığı saptamaları şu şekilde aktardı:

''-Bilgiler Kıbrıs'ta çalındı. Aleksander Downer'ın yardımcısının elektronik postasına 11 saldırı saptandı. Uzmanlar saldırıların yapıldığı (IP) adresleri ayıkladılar ve tamamının Kıbrıs'tan olduğunu gördüler.

-Kullanılan metot, toplamada çok basit, ancak icraatta çok uzmandı. Bilgisayar korsanları Downer'in yardımcısının elektronik postasının şifrelerini çaldılar. Daha sonra bu şifreleri kullanarak elektronik postasına ulaştılar ve bütün arşivini indirdiler. Bu istenmeyen ziyaretler Downer'in yardımcısının seyahatte olduğu zamanlarda yapıldı. Bu da bilgisayar korsanlarının, Downer'in yardımcısının programından ve hareketlerinden tam bilgi sahibi olduğunu ortaya koyuyor.

-Hırsızlık, Downer'ın yardımcısının kaldığı otelden yapıldı. Birleşmiş Milletler, bilgi vermek için kullanılan personelin kim olduğunu biliyor. Bu kişi belgelerin sızdırıldığının açıklanmasından hemen sonra ortadan kayboldu. BM uzmanları otelin 'business center' bilgisayarında, bu işler için gelişmiş yazılımı saptadı.''

Bütün bu olgulardan, hırsızlığın özel bir faaliyet değil devlet biriminin, açıkçası da KİP'in işi olduğu sonucuna varıldığına işaret eden gazete, ''Bütün bulgular, hırsızlığın yapıldığı adresler (IP adresleri) ile birlikte BM tarafından Hristofyas'a verildi ve araştırılması istendi. Hükümet, herhangi bir araştırma yapıp yapmadığını açıklamadı, BM'ye de herhangi bir bilgi vermedi'' diye yazdı.

ÇALINMA İKİNCİ TURLA BAŞLADI
Belgelerin çalınmasına, BM'nin çok daha aktif bir rol oynamasının beklendiği ikinci tur doğrudan müzakerelerin başladığı tarih olan 10 Eylül 2009'da başlandığına dikkati çeken gazete, ''sızma'' kaynağının BM merkezi olduğu izlenimi yaratmak için belgelerin, New York'tan haber olarak yayımlanacağı konusunda anlaşma yapılarak Fileleftheros gazetesine sızdırıldığını kaydetti.

Sızdırma haberlerde, ''BM'nin hakemlik oynadığı, ancak Hristofyas'ın direndiği'' mesajının verilmeye çalışıldığını savunan gazete, ''Sızdırmanın, belirli bir kişiyi etkilemek, diğerlerine şantaj yapmak, BM'nin müzakerelere aktif katılımını engellemek ve Aleksander Downer'ın itibarını zedelemek hedefini taşıdığı açıktı'' ifadelerine yer verdi.

RUM YÖNETİMİ ARAŞTIRMADI
Rum yönetiminin belge hırsızlığını araştırmadığını ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı'nı asla savunmadığını belirten gazete, aksine Hristofyas'ın, basın tarafından Downer aleyhine yeni bir saldırı turu başlatılması gerekçesini yarattığını yazdı.

Gazete, ''Mesele boyut kazanmaya başladığında Downer, Hristofyas'la görüşme talebinde bulundu ve kendisiyle sert bir görüşme yaptı. Kendisine, hırsızlığın Kıbrıs'ta yapıldığını ve devlet olarak bunu araştırmanın görevi olduğunu söyledi'' ifadelerini kullandı..

Downer'in Hristofyas'a müdahalesinden sonra Fileleftheros gazetesinin, binlercesi çalınan belgelerin hiç birini bir daha yayımlamadığı kaydedilen haberde, çalınan malzemenin 15 adet PDF dosyası şeklinde yaklaşık 6 bin 500 sayfadan oluştuğu ve bu belgelerin artık birçok yere sızdığı belirtildi.

Bu çalınan belgelere dayanılarak yazılan ''İşaretli Deste'' isimli bir de kitap yayımlandığı ifade edilen gazete haberinde, ''Hedef açıktır: yürütülmekte olan doğrudan müzakereler prosedürünün alaşağı edilmesi'' yorumuna yer verildi.

Sayfa Yükleniyor...