Rumlara rağmen Türkiye istediğini aldı

Türkiye, Rum Kesimi ve Yunanistan'ın muhalefetine karşın, Akdeniz İçin Birliğin "Enerjiden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı" görevini elde etti.

Rumlara rağmen Türkiye istediğini aldı

Fransa ile İspanya'nın önderliğinde geçtiğimiz yıl kurulan Akdeniz İçin Birliğin kuruluş çalışmalarının imza aşamasına gelindi.

NTV'nin ulaştığı 7 sayfalık mutabakat ve kurucu anlaşma metninde Türkiye'nin tüm talepleri karşılandı. Türkiye, Akdeniz için Birliğin 6 genel sekreter yardımcılığından birini 3 yıllığına elde etti.

Türkiye'nin isteklerinin karşılanmasında Fransa ve İspanya önemli rol oynadı.

Rum Kesimi, Akdeniz İçin Birliğin üst yönetiminin bir genel sekreter ve 5 genel sekreter yardımcısı ile sınırlandırılmasını talep ediyordu. Ancak Ankara, Rum Kesimi'nin aksine genel sekreter yardımcılığı sayısının 6'ya yükseltilmesini talep etti ve bu alanda istediğini elde etti.

Ankara'nın talepleri bununla sınırlı kalmadı. 6 genel sekreter yardımcılığından bir tanesinin de kurucu üye sıfatıyla Türkiye'ye verilmesini şart koştu.

Rum Kesimi'nin itirazlarına rağmen Fransa, Türkiye'nin bu talebini de kabul etti.

Ancak İspanya, Fransa ve Yunanistan arasında yapılan görüşmede Türkiye'ye Enerjiden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığının verilmesi öngörülüyordu.

Türkiye, Fransa ve AB dönem Başkanlığı'nın bu isteğine karşı çıktı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin AB ile sürdürmüş olduğu üyelik müzakerelerinde enerji başlığının askıda olmasına karşın Türkiye'ye Akdeniz İçin Birliğin içerisinde enerjiden sorumlu bir genel sekreter yardımcılığının verilmesinin mantıksız olduğunu dile getirerek, Türk genel sekreter yardımcısının ulaştırmadan sorumlu olmasını talep etti. Oysa ulaştırma zaten Yunanistan'a verilmişti.

İspanya'daki temasları esnasında AB dönem başkanı olan İspanya Başbakanı Zapatero ile görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Akdeniz İçin Birliğin kuruluş prensipleri ve Türkiye'nin ulaştırma gibi milli çıkarlarını doğrudan ilgilendiren bir alan konusunda ödün vermeye hazır olmadığını ve gerekirse kuruluş çalışmalarını veto edebileceklerini dile getirdi.

YUNANİSTAN VE TÜRKİYE ARASINDA DEĞİŞ-TOKUŞ YAPILDI
Türkiye'nin bu alanda blöf yapmadığını sezen İspanyollar da Fransa ve Almanya üzerinden Yunanistan'a baskı uygulayarak Yunanistan ile Türkiye arasında değiş tokuş yapılmasını sağladılar. Türkiye de İspanyolların bu jestine karşın, genel sekreter ve yardımcılarının görev sürelerinin sadece bir kereye mahsus olmak kaydı ile uzatılmasını kabul etti. Türkiye görev süresinin toplam 9 yıla kadar çıkmasını talep ediyordu.

Sayfa Yükleniyor...