Rumların Enosis kararı müzakereleri vurdu

Rum Temsilciler Meclisi, Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması konusunda, 1950 yılında yapılan Enosis referandumunun okullarda kutlanması yönünde aldığı kararın Türk tarafında yarattığı büyük tepki, müzakere sürecine yönelik bir krize dönüştü.

Rumların Enosis kararı müzakereleri vurdu

Rum meclisinin Enosis kararına ilk andan itibaren “müzakerelere vurulan en ağır darbe” diye çok sert tepki gösteren KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis’e kararın düzeltilmesi için Perşembe gününe kadar süre tanıdı.

Yarın yapılması planlanmış olan müzakereciler görüşmesinin gerçekleştirilmeyeceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum meclisinin aldığı Enosis kararıyla ilgili adım atılmaması halinde Perşembe günü yapılacak liderler görüşmesine gideceğini ancak sadece bu konuyu konuşacağını, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili diğer hiçbir konuyu görüşmeyeceğini açıkladı.

Bununla da yetinmeyen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki özel temsilcisini makamına çağırarak, Genel Sekreter’e bildirilmesi üzere ultimatom niteliğinde bir kınama mesajı iletti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Meclisi’nin ENOSİS kararının hafife alınacak bir konu olmadığını belirterek “Rum lider çözüm için mi uğraş verecek mi? Seçimi daha sonra düşünecek ve federal bir çözümün getireceği seçim olasılıklılarını mı değerlendirecek? Yoksa kendi toplumu içindeki seçimlerle mi meşgul olacak? Artık bir karar vermeli” dedi.

KKTC Cumhuriyet Meclisi de ortak bir deklarasyon yayınlayarak, Rum meclisinin aldığı Enosis oylamasının okullarda kutlanması kararını kınadı.

Meclis’in deklarasyonunda, Enosis’in Rum tarafınca gündeme getirilmesinin çözüm çabalarına aykırı bir yaklaşım olduğu vurgulandı ve bunun ilerde telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğuracağına dikkat çekildi. KKTC meclisi Rumların kararının geri alınması konusunda BM tarafından girişim başlatılmasını talep etti.

Rum Temsilciler meclisi, Yunanistan’daki aşırı milliyetçi Altın Şafak örgütünün Kıbrıs’taki uzantısı olan ve 56 sandalyeli mecliste sadece 2 vekille temsil edilen ırkçı ELAM partisinin önerisiyle, adanın Yunanistan’a ilhakını öngören ve 1950 yılında yapılmış olan referandumun 67 yıl sonra okullarda kutlanması, anılması yönünde karar almıştı.

Öneriyi komisyonda destekleyen Rum lider Anastasiadis’in 19 sandalyeli lider partisi DİSİ, genel kuruldaki oylamada da çekimser kalarak girişime açıkça destek vermişti. Rum meclisinin kararı, Türk tarafında toplumsal tepkiye dönüştü. Önce Cumhurbaşkanı ardından da meclis karara çok sert tepki gösterdi.

Türk tarafının tepkisi Rumları harekete geçirdi, Enosis referandumunun anılması kararına çekimser kalarak destek veren DİSİ partisinin Başkanı Averof, “Enosis'i gündeme getirmenin sırası değildi, gerekli adımları atacağız” açıklaması yaptı.

Sayfa Yükleniyor...