Rusya: Libya'daki sivil ölümler araştırılsın

Rusya, NATO'dan, Libya'da NATO hava saldırıları sonucu meydana gelen sivil ölümleri araştırmasını istedi.

Rusya: Libya'daki sivil ölümler araştırılsın

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Çurkin, Libya'ya yönelik NATO hava saldırılarında sivil kayıplar meydana gelmediğine ilişkin NATO'dan yapılan açıklamanın doğru olmadığını savunarak, NATO'dan Libya'daki faaliyetlerine ilişkin ''eksiksiz bir raporu'' BM Güvenlik Konseyi'ne sunması için girişimlerde bulunduğunu ifade etti.

'NATO'NUN RAPORLARI BİLGİLENDİRİCİ DEĞİL'
Çurkin basın mensuplarına yaptığı açıklamada, buna karşılık NATO'nun, sadece ''bölük pörçük ve alelacele hazırlanmış, pek de bilgilendirici olmayan'' raporlar getirdiğini söyledi.

''Ne yazık ki NATO Libya'da sivil kayıpların sıfır olduğu gibi her şeyden önce tamamen akıl dışı ve sonra da doğru olmayan iddiaları ortaya atarak tam bir propaganda üslubu benimsemiştir'' diye konuşan Çurkin, bunun evleri yok edilen, akrabaları öldürülen veya yaralanan ve komşuları tarafından Kaddafi yanlısı olmakla suçlandığı için evleri vurulanlar için ''acımasız ve küçük düşürücü'' olduğunu söyledi.

Çurkin, İttifak'ın Libya'daki NATO hava saldırılarının neden olduğu sivil kayıpları araştırmaya isteksiz olması durumunda BM'nin buna ilişkin tam bir araştırma yapacağına emin olduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a da NATO'nun Libya'da sivil kayıp meydana gelmediğine ilişkin iddialarına destek verdiği için eleştiriler yönelten Çurkin, buna karşın Ban'ın ''Libya'daki sivil kayıplar konusunda hiçbir yanlış anlama olmamalıdır'' şeklindeki sözlerine yönelik de övgü dolu ifadeler kullandı.

BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığı görevini bu ay Rusya'nın üstleneceğini hatırlatan Çurkin, 22 Aralık Perşembe günü Libya konusunun görüşüleceği Güvenlik Konseyi oturumunda sivil kayıpları gündeme getireceğini sözlerine ekledi.

'OPERASYONLAR ULUSLARARASI HUKUĞA UYGUN'
Libya'da 7 ay süren ve 31 Ekim'de biten NATO operasyonunda, 26 bin sorti yapan NATO savaş uçakları, 9600'ü aşkın bombardıman görevi icra ederek, 1000'den fazla tank, araç ve silahı yok etmişti.

NATO sözcüsü Oana Lungescu geçen ay Brüksel'de yaptığı açıklamada, NATO güçlerince yapılan operasyonun ''uluslararası hukuka tamamen uygun olduğundan'' NATO'nun emin olduğunu bildirmişti.

Brüksel'de bulunan NATO temsilcileri, Libya'daki hava saldırılarının askeri hedeflere yönelik olduğunu belirtirken, NATO ülkelerinin liderleri de yaptıkları açıklamalarda saldırılar sonucu ortaya çıkan sivil kayıpların minimum düzeyde olmasının NATO'nun görevi ne kadar büyük bir hassasiyet içinde icra ettiğinin bir işareti olduğunu kaydetmişlerdi.

Sayfa Yükleniyor...