Rusya: Türkiye'ye füzenin peşini bırakmıyor

Rusya, Türkiye'nin Suriye sınırı için talep ettiği füzelerin peşini bırakmıyor. Moskova konuyu NATO ile görüşeceğini açıkladı.

Rusya: Türkiye'ye füzenin peşini bırakmıyor

Türkiye'nin NATO'dan Suriye sınırı için Patriot füzelerini istemesinin ardından Rusya ile başlayan gerilim büyüyor.

Rusya, Türkiye'nin bu talebini NATO ile görüşeceğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Patriotların Türkiye'ye konuşlanmasına ilişkin NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile bugün görüşme yapacağını söyledi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da gazetecilere konuşan Lavrov, "Görüşme isteği Rasmussen'den geldi. Büyük olasılıkla NATO'nun Türkiye ile ilgili tutumunu netleştirmek istiyor. Ben, tabbi ki dinleyeceğim" dedi.

Hiç kimsenin NATO'yu Suriye krizine çekme gibi bir niyeti olmadığını vurgulayan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Bunu NATO'da bizlere defalarca söyledi. Ancak önemli olan niyet değil, eylemdir" ifadesini kullandı.

DAVUTOĞLU: RUSYA KAYGILANMASIN
Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, Patriot füze sisteminin savunma amaçlı olduğunu vurguladı.

Bölge ülkelerin sistemden kaygı duymaması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu: “Süreçler en başından beri bellidir. Hangi aşamada hangi kararların alınacağı bellidir. Nasıl karar alınacağı, nasıl uygulanacağı bellidir. Rusya’nın kaygı beyan etmesini gerektirecek bir durum yoktur. Türkiye, kendi güvenliğini kendisi alır, güvenliğini ittifak sistemiyle de alır. Suriye’den sınır ihlalleri olmuştur. Uçağımız uluslararası kara sularında düşürülmüştür. O günden sonra NATO sistemi içinde yürütülen çalışmalar vardı. Bu, tamamen savunma amaçlı bir adımdır.”

RUSYA İLK UYARIYI DÜN YAPTI
Rusya, dün de Türkiye'nin bu girişiminin çözüme katkıda bulunmayacağı tepkisini göstermişti.  Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, "Türkiye-Suriye sınırının silahlandırılması tabii ki, endişe edilmesi gereken bir durum" demişti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise, Türkiye'nin Suriye sınırına Patriot füzeleri yerleştirilmesi girişimine karşı Rusya'nın eleştirilerini reddetti.

Zürih Üniversitesinde dün bir konuşma yapan Rasmussen ise bir soruya karşılık, "Müttefikimiz Türkiye'yi savunmak için ne gerekiyorsa yapacağımızı en başından beri açıkça belirttik" dedi.

Rasmussen, füzelerin hatta uçakların yolunu kesebilecek özellikteki Patriot füzelerinin konuşlandırılmasının "Bir saldırıyı aklından geçirebilecek olası düşmanları caydıracağını" ve "Güney sınırlarımızın (NATO) istikrarını korumaya yardımcı olacağını" söyledi.

Genel Sekreter, bu girişimin "Sadece savunma amaçlı" olduğunu da vurguladı.

Türkiye-Suriye sınırındaki durumun çok endişe verici olduğunu belirten Rasmussen, "Türkler durumdan giderek daha çok kaygılanıyorlar" dedi.

Türkiye'nin 900 km uzunluğundaki Suriye sınırında güvenliğin nasıl güçlendirileceği konusu haftalardır Ankara ile NATO arasında görüşülüyor.

Türkiye'nin bu hafta yaptığı resmi talep Çarşamba günü NATO üyesi ülkelerin Brüksel'deki temsilcileri tarafından ele alındı.

Büyükelçiler kesin bir karar açıklamadılar ancak bir NATO diplomatına göre, Patriot füzelerini sağlayabilecek üç NATO üyesi olan ABD, Almanya ve Hollanda, Türkiye'nin talebine olumlu baktıklarını belirttiler.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'da dün bir açıklama yaparak Türkiye'nin talebini destekledi. Fabius, "İtiraz etmek için bir neden yok. Tamamen savunma amaçlı" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye lideri Beşar Esad'ı eleştiren üç ayrı karar metnini veto etmiş olan Rusya, Batılı ülkeleri muhalifleri desteklemekle suçluyor.

Rusya kendisinden büyük çaplı silah alımları yapan ve bu ülkeye eski Sovyetler Birliği'nin sınırları dışındaki tek deniz üssünü sağlayan Esad'ı desteklediğini de kabul etmiyor.

Sayfa Yükleniyor...