Rusya-Ukrayna barış görüşmeleri | Avrupa'dan Riyad tepkisi: Fransa'da gayriresmi AB liderleri zirvesi

Amerikan heyeti Ukrayna'da barışı görüşmek için bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gidiyor. Masada Rus heyeti yer alacak. Ancak Ukrayna ve Avrupa ülkeleri müzakerelerde yer almadıkları için tepkili. Bu nedenle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Avrupa'nın Ukrayna'da barış müzakerelerinde masa dışında kalma endişesiyle acil olarak başkent Paris'te organize ettiği gayriresmi AB liderleri zirvesi yapıldı.

Rusya-Ukrayna barış görüşmeleri | Avrupa'dan Riyad tepkisi: Fransa'da gayriresmi AB liderleri zirvesi

Suudi Arabistan’da Rusya ve ABD’den üst düzey yetkililer arasında yarın sabah başlaması beklenen müzakereler öncesinde Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ev sahipliğinde Elysee Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıya Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İspanya Başbakanı Pedro Snchez, Hollanda Başbakanı Dick Schoof ve Polonya Başbakanı Donald Tusk’ın yanı sıra Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de katıldı.

"BARIŞ GÜCÜ TARTIŞMALARI ZAMANSIZ"

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada Ukrayna’ya Avrupa barış gücü gönderilmesine ilişkin tartışmaların "tamamıyla zamansız" ve "fazlasıyla yanlış" olduğunu söyledi. Açıklamasında savaş devam ederken Ukrayna’ya Avrupa barış gücü gönderilmesinin söz konusu olamayacağını vurgulayan Scholz, "Bu tartışmayı şu anda yapmak tamamen zamansız ve yanlış. Hatta bu tartışmaların beni sinirlendirdiğini de açık bir şekilde ifade etmek istiyorum" dedi. Scholz, "Bu tartışma, Ukrayna’nın onayı olmadan, henüz yapılmamış olan barış müzakerelerinin sonucu üzerine ve Ukrayna’nın masada olmadığı bir ortamda yapılıyor. Açık ve dürüst olmak gerekirse, bu son derece uygunsuz. Sonucun ne olacağını bilmiyoruz" dedi.

Rusya-Ukrayna barış görüşmeleri | Avrupa'dan Riyad tepkisi: Fransa'da gayriresmi AB liderleri zirvesi - 1 Macron ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz

"ABD VE AVRUPA AYRI DÜŞMEMELİ"

ABD ve Avrupa’nın Ukrayna planı konusunda ayrılığa düşmemesi gerektiğini vurgulayan Scholz, "Avrupa ve ABD’nin sorumluluk paylaşımı ve güvenlik açısından ayrı düşmemeleri gerekiyor. NATO, her zaman için birlikte hareket etmemiz ve riski paylaşmamız üzerine kurulu ve güvenliğimiz bu şekilde garanti altında bulunuyor. Bunun tartışmaya açılmaması gerekli" dedi.

"ABD, UKRAYNA'YA GÜVENCE SAĞLAMALI"

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya yeniden saldırmasını engellemek için ABD tarafından güvence sağlanması gerektiğini söyledi. Söz konusu olan şeyin sadece Ukrayna’nın geleceği değil bir bütün olarak Avrupa’nın varoluş meselesi olduğunu ifade eden Starmer, "Putin'i daha fazla saldırganlıktan alıkoyacak tek şey, Ukrayna’nın egemenliğini muhafaza eden kalıcı bir barış olacaktır" dedi. Starmer, "Ukrayna konusunda sürecin çok erken aşamasındayız. Avrupa üzerine düşen rolü oynamalı. Kalıcı bir barış sağlanırsa, İngiltere güçlerini diğer ülkelerle birlikte sahada görevlendirmeyi düşünmeye hazırım. Ancak bir ABD güvencesi olmalı. Çünkü, Rusya’yı Ukrayna’ya saldırmaktan etkili bir şekilde caydırmanın tek yolu, ABD’nin sağlayacağı bir güvenlik garantisidir" dedi.

"ASKER KONUŞLANDIRMADAN ÖNCE BİRÇOK KONU AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMALI"

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen de Danimarka askerlerinin Ukrayna’ya konuşlandırılmasını konuşmadan önce açıklığa kavuşturulması gereken birçok konu olduğunu söyledi. Frederiksen, halihazırda odaklanılması gereken konunun müzakere masasında Ukrayna’nın pozisyonunun güçlendirilmesi olması gerektiğini ifade etti.

"POLONYA ASKERİ GÖDNERİLMESİNİ ÖNGÖRMÜYORUM"

Polonya Başbakanı Donald Tusk ise Polonya’nın görüşlerinde değişiklik olmadığını ifade ederek Polonya’nın Ukrayna’ya lojistik destek ve insani yardım ulaştırılması konusundaki rollerinin önemine dikkat çekti. Tusk, "Eğer ABD ve NATO varlığı üzerinden bazı güvenlik garantileri verilmesi mümkünse o halde Polonya çeşitli şekillerde aktif olacaktır. Fakat Ukrayna’ya Polonya askeri gönderilmesini öngörmüyorum" dedi.

AB LİDERLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa da toplantının ardından sosyal medya üzerinden ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Bugün Paris’te Ukrayna’nın güç yoluyla barışı hak ettiğini bir kez daha teyit ettik. Ukrayna’nın bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne saygı gösteren ve güçlü güvenlik garantileri sunan bir barış. Avrupa, Ukrayna’ya yapılan askeri yardımlardaki payını tam olarak üstleniyor. Aynı zamanda, Avrupa’nın savunma kapasitesini de artırmamız gerekiyor" denildi.

İNGİLTERE: BARIŞA GİDEN TEK YOK ABD'NİN GÜVENLİK GARANTİSİDİR

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, zirvenin ardından açıklamalarda bulundu.

Ukrayna'nın geleceği değil, bir bütün olarak "Avrupa için varoluşsal bir sorunun" söz konusu olduğu değerlendirmesinde bulunan Starmer, bunun İngiltere'nin ulusal çıkarları için "hayati önem" taşıdığının altını çizdi.

İngiltere ve Avrupa'nın savunma harcamaları ve kabiliyetleri konusunda adım atma ihtiyacını kabul ettiğini söyleyen Starmer, Fransa'da yapılan görüşmelerin mevcut zorluğa yanıt vermede önemli olduğunu vurguladı.

Starmer, mevcut durumun Avrupa'nın kolektif güvenliği için nesilde bir kez yaşanacak bir an olduğuna dikkati çekerek, "Rusya'yı Ukrayna'ya yeniden saldırmaktan etkili şekilde caydırmanın tek yolunun ABD'nin güvenlik garantisi olduğunu" bildirdi.

Gelecek hafta Washington'a giderek ABD Başkanı ile görüşeceğini duyuran Starmer, ABD'yi kalıcı barışın temel unsurları olarak gördüklerini dile getirdi.

İSPANYA: UKRAYNA'YA ASKER GÖNDERMEK İÇİN ERKEN

Paris'teki toplantıya katılan Avrupalı liderler arasında, Avrupa basınına göre "fikir ayrılığına neden olduğu" iddia edilen, AB'nin Ukrayna'ya asker göndermesi olasılığı için İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Bunu düşünmek için erken, henüz barışın koşulları oluşmadı. Ukrayna'da halen savaş var. Orada ülkelerinin bağımsızlığını, güvenliğini, Avrupa modelini savunan askerler var." diye konuştu.

Sanchez, "Ukrayna'nın halen uluslararası toplumun ve özellikle de Avrupa'nın desteğine ihtiyacı var. İşgalci (Rusya) dışında kimsenin istemediği bu savaş devam ettiği sürece İspanya hükümeti olarak Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"ABD yönetiminin olası barış müzakerelerine başlamak için temelleri attığını ve barış için bir fırsat olduğunu" kaydeden Sanchez, "Putin Rusya'sının kendisine yabancı toprakları ilhak etmesi ilk kez olmuyor. Bu barış görüşmelerini yeni bir sahte kapanışa dönüştüremeyiz. Kalıcı ve adil bir barış olmalı. Bu da Ukrayna ve AB'nin katılımını gerektiriyor." açıklamasında bulundu.

Sayfa Yükleniyor...