Rusya ve ABD'nin Gürcistan restleşmesi

Rusya, Washington'dan silah talebinde bulunan Gürcistan'ı "Buna asla izin vermeyiz" diyerek uyardı.

Rusya ve ABD'nin Gürcistan restleşmesi

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı görkemli bir şekilde karşılayan Gürcistan, Güney Osetya ve Abhazya sınırlarında, ateşkesin gözetimi için, hem silah hem de Amerikalı gözlemci talep etti. Biden, talebe yanıt vermedi ama, ziyaretinin "‘su götürmez, açık ve yalın bir destek mesajı" olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Georgiy Karasin ise, Gürcistan'ın yeniden silahlanmasını engellemek için "somut önlemler" alacaklarını söyledi.

Karasin, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Tiflis ziyaretinin hemen ardından Rus İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, "Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili rejiminin yeniden silahlanmasını engellemeye devam edeceğiz ve buna karşı somut önlemler alacağız" dedi.

Gürcü yönetiminin ülkeyi yeniden silahlandırmaya çalışma faaliyetleriyle ilgili ciddi kaygıları bulunduğunu ifade eden Karasin, "Gürcistan'a Rusya'da veya Sovyetler Birliği'nde yapılan veya dizayn edilen silah ve savaş malzemesi sağlayan herhangi bir ülke olması halinde, bu ülkelerle askeri-teknik, askeri-ekonomik işbirliğini azaltmayı veya tamamen bitirmeyi düşüneceğiz" diye konuştu.

Karasin, bu sözleriyle hangi ülkeyi kast ettiği konusunda bilgi vermedi, ancak Rusya geçen yılki savaş sırasında Gürcistan'ın Ukrayna'dan satın aldığı silahları kendisine karşı kullandığı suçlamasında bulunmuştu.

Bazı ülkelerin insani yardım programları şemsiyesi altında askeri yardımda bulunduğunu belirten Karasin, "Geçmiş aylarda bazı ülkelerin olası bir çatışmanın sonuçlarından sorumlu tutulmamak için insani yardım başlığı altında Gürcü tarafına askeri yardımda bulunma çabalarını gözlemledik. Belirli ülkelerin Gürcü yönetiminin yeniden silahlanma faaliyetlerine sakin ve hatta olumlu yaklaşım göstermesinden son derece büyük endişe duyuyoruz" ifadesini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, "Gürcistan'a çifte amaçlı askeri malzemelerin sağlanmasının önlenmesiyle" ilgili bir kararnameyi Ocak ayında imzalamıştı. Kararname, Rusya'dan Gürcistan'a silah ve "çift amaç" için kullanılabilecek askeri malzeme ihracatını engelliyor.

Kararname, Gürcistan'a askeri amaçla yardımda bulunacak ülke, kuruluş ve şahıslara karşı da özel ekonomik önlemler alınmasını öngörüyor.





BD Başkan Yardımcısı Joseph Biden, Gürcistan Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, ziyaretinin bu ülkeye verdikleri desteğin göstergesi olduğunu yineledi.

Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile yaptığı görüşmenin ardından parlamentoda konuşan Biden, "Tiflis'e basit, açık bir mesajla geldim: ABD, güvenli, özgür, demokratik ve birleşik Gürcistan'a doğru yolculuğunuzda, sizin yanınızdadır" dedi.

Geçen ağustos ayında Senatör olarak, Cumhurbaşkanı Saakaşvili ile top sesleri ve bombardıman ışıkları altındaki bir restoranda bir araya geldiğini ve destek mesajını ilettiğini söyleyen Biden, "Bugün, burada, Başkan Yardımcısı olarak yeniden (destek konusunda) söz veriyorum" diye konuştu.

RUSYA İLE İLİŞKİLER
ABD'nin Rusya ile ilişkilerini yeniden normalleştirme çabalarının, "Gürcistan'a rağmen" gerçekleşeceği endişelerinden haberdar olduğunu belirten Biden, "bu olmadı, olmayacak, olamaz" dedi.

Biden, ABD'nin, 19. yüzyıla ait "etki alanları" anlayışına karşı olduğunu, 21. yüzyılda buna yer olmadığını kaydetti.

ABD Başkan Yardımcısı, ayrılıkçı Abhazya ve Güney Osetya'yı bağımsız devletler olarak tanımadıklarını ve dünyayı da tanımamaları yolunda uyardıklarını söyledi.

Rusya'nın, 12 Ağustosta imzalanan ateşkes anlaşmasında açık şekilde belirtilen "uluslararası taahhütlere" uyması gerektiğini söyleyen Biden, Rusya'ya bütün güçlerini çatışma öncesi pozisyonlarına çekmesi ve bölgelerden tamamen ayrılması çağrısı yaptı.

"ORDUNUN MODERNİZASYONUNA DESTEK VERİYORUZ"
Joseph Biden, Gürcistan ordusunun modernize edilmesi için eğitim, planlama ve organizasyon konusunda, Gürcistan ile yakın işbirliği içinde olduklarını söyledi.

Gürcistan'ın NATO'ya katılma isteğini "tam olarak desteklediklerini" belirten Biden, "NATO üyeliği için gereken standartlara ulaşmanız için, yardım çalışmaları yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Saakaşvili, Biden'ın ziyaretinden bir gün önce Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, ABD Başkan Yardımcısından "savunma silahı" isteyeceğini söylemişti.

Biden'ın Gürcistan ziyareti sırasında İtar-Tass ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Georgiy Karasin, Gürcistan'ın yeniden silahlanmasını engellemek için "somut önlemler" alacaklarını açıklamıştı. Karasin, "(Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail) Saakaşvili rejiminin yeniden silahlanmasını engellemeye devam edeceğiz ve buna karşı somut önlemler alacağız" demişti.

DEMOKRATİK REFORMLAR
Gürcistan'daki demokratik reformlara da değinen Biden, ABD'nin, Saakaşvili'nin parlamentoda açıkladığı reformlar konusunda sözünü tutmasını beklediğini kaydetti.

Biden, 2003'deki Gül Devrimi'nin, ekonomik zorluklar ve anti-demokratik uygulamalarla geçen yılların ardından, "tam anlamıyla bir özgürlük ve demokrasi çığlığı olarak dünyada yankılandığını" belirtti.

Gül Devrimi'nin ancak "hükümetin şeffaf, hesap sorulabilir ve tam olarak katılımcı olması koşuluyla tamamlanacağını" söyleyen Biden, "sorunların sadece sokakta değil meclis içinde de tartışılması, kuvvetler dengesinin sağlanması için gerekli anayasal düzenlemelerin yapılması, medyanın tamamen bağımsız ve profesyonel olması, yargının bağımsızlaşması ve iktidar değişiminin sokaklarda değil, barışçıl, anayasal ve demokratik süreçler yoluyla yapılması" gerektiğini söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden, Gürcistan Cumhurbaşkanı, hükümet üyeleri, muhalefet liderleriyle görüşmeleri ve parlamento konuşmasını kapsayan yoğun programının ardından Tiflis'ten ayrıldı.

Sayfa Yükleniyor...