Rusya’dan ABD’ye yüzyılın teklifi

Rusya Başbakanı Putin, ABD Başkan Yardımcısı Biden’a karşılıklı olarak vizeleri kaldırmayı önerdi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin temaslarda bulunmak için Moskova’ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’le yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki vizelerin karşılıklı kaldırılmasını istedi.

Rusya’nın bazı AB üyesi ülkelerle vizelerin karşılıklı kaldırılması konusunu müzakere ettiğini söyleyen Putin, "AB-Rusya’dan ziyade ABD ve Rusya arasındaki vize rejimini kaldırabilirsek, bu iki ülke ilişkilerindeki gelişmede tarihi bir adım olur" dedi.

Putin vizelerin kaldırılmasının iki ülke halklarının kültürel anlamda birbirlerini daha iyi anlamasına ve iki ülkenin birbirleri hakkında eski önyargılarının ortadan kalkmasına yardımcı olacağına inandığını vurguladı.

Biden da bunun üzerine yaptığı açıklamada, Putin’in önerisini destekleyerek iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin daha da yakınlaştırılması gerektiğini kaydetti.

genelinde sorunları bulunan ülkelerin başka bir başkent yerine Moskova veya Washington’a geldiğini söyleyen Biden, "Bu iki yıl içinde sadece yeni Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması (START2) değil, aynı zamanda Afganistan, uyuşturucu ve bölgeyi ilgilendiren bir çok konuyla ilgili işbirliğini inşa etmemiz gerekiyor. Görüşmemizde bu konuları ele alacağız. Şu anda ekonomi üzerinde yoğunlaşma zamanı" dedi.

Biden, ABD Başkanı Barack Obama ve kendisinin düşünceleri arasında farkılıklar olabildiğini, ancak ikisinin Rusya ile yakın ilişkiler geliştirilmesi konusunda "yüzde 100" aynı görüşte olduklarını ifade etti.

ABD yönetiminin bu yüzden Münih Konferansı’nda verdiği ilk dış politika mesajının Rusya ile ilişkileri "sıfırlayarak yeniden başlatma" mesajı olduğunu vurgulayan Biden, "Önceki 8 yıl içinde (George Bush yönetimi) ülkelerimiz, fırsatların avantajlarını kullanamadı.

Bu kesinlikle bir fedakarlık değil, tamamen çıkarlarımıza uygun bir politika ve ümit ederim ilişkilerimizin daha da yakınlaşması sizin de çıkarlarına uygun bir politika" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...