Saldırı sonrası Lübnan'da siyasi kriz

Lübnan'da dün düzenlenen bombalı saldırıda istihbarat şefi Vissam el Hasan'ın öldürülmesi ülkede gerilimi tırmandırdı. Saldırıyı protesto eden göstericilere polis ateş etti. Başbakan Necip Mikati'nin istifası ise kabul edilmedi.

Saldırı sonrası Lübnan'da siyasi kriz

Lübnan'nın başkenti Beyrut'ta dün düzenlenen saldırıda İç Güvenlik Birimi İstihbarat Başkanı Vissam el Hasan ile birlikte 7 kişi öldürüldü, 80 kişi de yaralandı.

Dün düzenlenen saldırı sonrası ülkede tansiyon yüksek. Muhalefet başkent Lübnan ve diğer kentlerde gösteriler düzenledi. Sünni istihbarat şefi Vissam el Hasan'ın öldürülmesini protesto eden göstericiler de Bekaa vadisinde yol kapattı. Bekaa vadisindeki gösteride güvenlik güçlerinin ateş etmesi sonrası iki kişi yaralandı.

BAŞBAKAN'IN İSTİFA KARARINA RET
Lübnan'da muhalefeti temsil eden 14 Mart İttifakı ise, hükümeti istifa etmeye çağırdı. Bu gelişme üzerine Başbakan Necip Mikati, Cumhurbaşkanı Michel Süleyman'a istifasını sundu. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Süleyman, ülkede daha fazla karışıklığa neden olmaması için Başbakan Mikati'nin istifasını kabul etmedi.

SURİYE'YE SUÇLAMA
Muhalefet lideri Saad Hariri ve Durzi lider Velid Canpolat, saldırının Esad rejimi tarafından Lübnan'ı karıştırmak amacıyla düzenlendiğini iddia etti.

Saldırının ardından acil olarak toplanan 14 Mart İttifakı, "Visam el-Hasan'ın öldürülmesindeki nedenlerden biri Lübnan'ı büyük bir fitnenin içine çekmektir. Saldırı Suriye rejimi, bölgesel müttefikleri ve ülkedeki uzantıları eksenli olarak gerçekleştirilmiştir" denildi.

Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil ise, saldırıda istihbarat şefinin ölmesini büyük bir kayıp olarak değerlendirdi.

'ÖLÜM TEHDİDİ ALIYORDU'
Lübnan radyosuna açıklama yapan Şerbil, Hasan'ın eski Enformasyon Bakanı Mişel Samaha'nın dosyasını ele almadan önce ölümle tehdit edildiğini belirtti. İçişleri Bakanı Şerbil, "Biz şu anda büyük bir felaket yaşıyoruz. Kişisel olarak ben kendisine çok güveniyordum. Onun kaybı Lübnan için büyük bir kayıp" dedi. Hasan'ın ölüm tehditleri aldığını ifade eden Şerbil, ''Kendisine yönelik ölüm tehditleri bizi endişelendiriyordu'' değerlendirmesi yaptı.

Lübnan'da Şiiler, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı desteklerken, muhalefet lideri Saad Hariri'nin başını çektiği Sünniler ise Suriyeli muhaliflere destek veriyor.

Sayfa Yükleniyor...