Sırbistan: Srebrenitsa için özür dileriz

Sırbistan Parlamentosu, Srebrenitsa katliamını kınayan bir karar tasarısını onayladı.

Sırbistan: Srebrenitsa için özür dileriz

Sırbistan meclisi, Bosna savaşında Srebrenitsa'da Sırpların yaptığı katliamı kınadı.


Sırp parlamentosunun kabul ettiği tasarı, kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor ve onlardan özür diliyor.

Katliamın vahametini yıllardır görmemezlikten gelen Sırp meclisi, iktidardaki koalisyon partilerince desteklenen karar tasarısını dün gece kabul etti. Mecliste hazır bulunan 173 milletvekilinden 127'sinin oyuyla kabul edilen karar metninde, 1995 yılında Srebrenitsa'da 8 bin Boşnak'ın öldürülmesi kınanıyor, kurbanların ailelerinden özür dileniyor.

Metinde, "Sırbistan meclisi, Uluslararası Adalet Divanı'nın da tespit ettiği gibi, 1995 yılı Temmuzu'nda Srebrenitsa'da Boşnak halkına karşı işlenen suçu var gücüyle kınar" ifadesi kullanıldı.

Metinde soykırım kelimesine yer verilmedi. Ancak BM, Srebrenitsa katliamını soykırım olarak nitelemişti.

Oylamadan sonra konuşan hükümet yetkilisi Nenad Canak, "Bu bildiri sadece başlangıç, zira yüzleşmemiz gereken geçmişin sorunlarının sadece bir kısmına ilişkin..." dedi ve yakın geçmişi yeniden yazma sürecinin uzun ve acılı olacağını belirtti.

MLADİÇ YARGILANMALI
Karar metninde, eski Yugoslavya için kurulan uluslararası mahkemeyle işbirliğinin sürdürüleceği de belirtildi ve Srebrenitsa'da Sırp kuvvetlerine komuta eden Ratko Mladiç'in yakalanarak yargılanması gerektiğine de işaret edildi.

Srebrenitsa'da soykırım yapmakla suçlanan General Mladiç, yıllardır firarda.

Sırbistan: Srebrenitsa için özür dileriz - 1

AB YOLUNDA ÖNEMLİ ADIM
Sırbistan hükümeti, kınama kararını, ülkenin Avrupa Birliği üyeliği yolunda önemli bir adım olarak görüyor.

Bosna Hersek'in Srebrenica kasabasında 1995 yılında 8 bin Müslüman erkek ve çocuk, Bosnalı Sırp milislerce öldürülmüştü. Srebrenitsa olay öncesinde BM tarafından güvenli bölge ilan edilmişti. Kenti Hollandalı barış gücü askerleri koruyordu. Ancak askerler, Bosnalı Sırpların tehdidi üzerine buradan çekilmişti.

Birleşmiş Milletler tarafından koruma altında olması gereken Srebrenitsa kasabasındaki katliam, Balkan savaşlarındaki kanlı olayların bir sembolü haline gelmişti.

Sayfa Yükleniyor...