Son 5 yılda 141 ülkede işkence

Uluslararası Af Örgütü işkence uyarısı yaptı. İşkenceye karşı yeni bir kampanya başlatan örgüt, BM'nin 30 yıl önce istisnasız yasaklamasına rağmen işkencenin yaygın bir tehdit olmayı sürdürdüğünü belirtti. Son 5 yılda 141 ülkede de işkence yapıldı.

Son 5 yılda 141 ülkede işkence

Örgüt, "2014'te işkence- 30 yıldır tutulmayan sözler" adlı raporunda işkence konusunda küresel kriz uyarısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, BM sözleşmesini imzalayan 155 ülkenin çoğunda hala işkence yapılıyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün yeni yayımladığı raporda, dünyanın dört bir yanında insanların neredeyse yarısı gözaltındayken işkence görmekten korkuyor.

Raporda, BM'nin işkenceyle mücadele sözleşmesini imzalayan 155 ülkenin çoğunun buna uymadığına, son 5 yılda 141 ülkede işkence yapıldığına dikkat çekildi.

İşkencenin yaygın olduğuna ve terörle mücadele kapsamında normalleştirildiğine de vurgu yapıldı. Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda, 21 ülkede 21 bin kişiyle yapılan bir ankete de yer verildi.

Buna göre, anketi yanıtlayanların yüzde 44'ü gözaltındayken işkence görmekten korkuyor. Bu korku en çok yüzde 80 ile Brezilya'da ve yüzde 64 ile Meksika'da var.

Anketteki çarpıcı bir bilgi de Çin ve Hindistan'da işkenceye yüzde 74 destek verilmesi.

Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda Türkiye'ye de yer veriliyor. Türkiye'nin, Avrupa ve Orta Asya'da işkencenin azaltılmasında en büyük adımı atan ülke olduğuna dikkat çekildi.

Ancak buna karşın Gezi olayları örnek verilerek göstericilere karşı kötü muamelenin halen sürdüğü, hükümetin bu sorunu gidermede daha fazla çaba harcaması gerektiği belirtildi.

Sayfa Yükleniyor...