Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı başladı

Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye tarafından 'tahıl sevkiyatı' anlaşmasının imzalanmasının ardından ilk gemi yola çıktı. Odessa’dan hareket eden geminin 2 Ağustos gecesi İstanbul'da olması bekleniyor.

Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı başladı

Türkiye'nin girişimleri sonucu 22 Temmuz'da Rusya, , Birleşmiş Milletler ve Türkiye tarafından 'Tahıl sevkiyatı' anlaşması İstanbul'da imzalanmıştı.

Anlaşmanın ardından ilk tahıl gemisi ’dan yola çıktı.

Razoni isimli gemi Lübnan’ın Tripoli Limanına gitmek üzere Odesa’dan hareket etti. 

İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'nden de bir bilgilendirme yapıldı. Açıklamaya göre geminin yarın gece saatlerinde İstanbul'da olacak. 

Gemi bir limana girmeyecek, denetimler demirlendiği yerde yapılacak. Denetim basına kapalı yapılacak, sonrasında video ve fotoğraf paylaşılacak.

Geminin etrafına teknelerin yaklaşmasına izin verilmeyecek. Sahil Güvenlik Komutanlığı bu konuda gerekli tedbirleri alacak.

BAKAN AKAR'DAN AÇIKLAMA

Anlaşmanın taraflarından da açıklamalar geldi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bir açıklama yaptı. Akar, geminin yarın saat 15.00 sıralarında İstanbul'da olacağını söyledi.

İstanbul'daki koordinasyon merkezinin Rusya ve Ukrayna taraflarının bir arada olabildiği tek ortam olduğunu vurgulayan Bakan Akar, "Türkiye'ye olan teveccüh bizi oldukça gurulandırıyor" dedi. Akar, mutabakat muhtırasında "120 gün" şeklinde bir ibare olduğunu belirterek, "Eğer taraflardan bir istek gelmezse sözleşme uygulanmaya devam edecek. Aslolan insanların ihtiyaçlarının karşılanması" diye konuştu.

"ORTADOĞU VE AFRİKA İÇİN GÜVENLİK SORUNU"

Tahıl arzının dünya için büyük önem taşıdığını belirten Akar, şunları kaydetti:

"Rusya ve Ukrayna dünyadaki tahılın üçte birini üretiyor. Çatışma nedeniyle bir takım sıkıntılar yaşandı, tahılın Ukrayna'dan çıkışı problem haline geldi. Gıda maddelerin çıkamayışı özellikle Ortadoğu ve Afrika'da güvenlik sorununa dönüşebiliyor."

Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı başladı - 1 Razoni'nin limandan ayrılığına ilişkin fotoğraf Milli Savunma Bakanlığı tarafından paylaşıldı.

''ÇOK ÖNEMLİ BİR BAŞARI''

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan da bir açıklama geldi. Türk diplomasisinin çok önemli bir başarını olduğunu belirten Kalın,  '' gıda güvenliğini ve gıda fiyatlarının istikrarını güvence altına alıyor. Bu hassas süreci yürütürken savaşın sona ermesi için girişimlerimiz devam edecek'' dedi. 

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Rusya'dan da bir açıklama var. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gelişmeyi "Bu, çok hem de çok olumlu" olarak nitelendirdi. 

"Bu, İstanbul'daki görüşmelerde yapılan anlaşmaların uygulanmasını test etmek için iyi bir fırsat" diyen Peskov, "Anlaşmaların, tüm taraflarca uygulanacağını ve etkin şekilde çalışacağını umuyoruz" diye konuştu.

Rusya Savunma Bakanlığından da konuyla ilgili yapılan açıklamada ise geminin Karadeniz'in kuzey batısındaki koridor üzerinden hareket ettiği belirtildi. Açıklamada, "Tarım ürünlerini taşıyan ilk geminin çıkışı ile ilgili insani yardım operasyonu, İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi'nde yer alan Rus subaylarının aktif katılımıyla planlandı." ifadelerine yer verildi.

"İŞGALİNDEN BU YANA İLK TAHIL GEMİSİ"

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ise Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Rus işgalinden bu yana ilk tahıl gemisi limandan ayrıldı. Tüm müttefiklerimiz ve BM'nin desteği sayesinde İstanbul'da imzalanan anlaşmayı tam olarak uygulayabildik."

BM: MEMNUNİYET DUYUYORUZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan tahıl yüklü ilk ticari geminin ayrılmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Karadeniz tahıl girişimi kapsamında sefere çıkan ilk ticari gemi konusunda açıklama yapan Dujarric, "Genel Sekreter, 26 Şubat'tan bu yana Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan ayrılan ilk ticari gemi olan M/V Razoni'nin hareketini içten bir memnuniyetle karşılıyor" diye konuştu.

İstanbul'da 22 Temmuz'da imzalanan Karadeniz tahıl girişimi kapsamında yola çıkan ilk geminin, Lübnan’ın Trablus Limanı'na 26 bin 527 ton mısır taşıdığını belirten Dujarric, "Mevcut tahıl ve gıda maddelerinin küresel pazarlara taşınmasını sağlamak insani bir zorunluluk" değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı başladı - 2 Koridorun kontrolü Milli Savunma Üniversitesi'nde yer alan Müşterek Koordinasyon Merkezi'de olacak. 

20 MİLYON TON TAHIL

Diğer taraftan, İstanbul'da imzalanan anlaşma ile 20 milyon ton tahılın Ukrayna'nın Odessa, Pivdennyi ve Chornomorsk limanlarından tahliye edilmesi bekleniyor. Tahliye ile birlikte küresel gıda fiyatları da düşecek.

TAHIL YÜKLÜ OLMAYAN GEMİLERE İZİN YOK

Boş gemiler ve tahıl yüklü olmayan gemilerin limanlardan çıkmasına izin verilmeyecek.

İSTANBUL'DAKİ MERKEZDEN KONTROL EDİLECEK

20 milyon ton tahılı dünyaya ulaştıracak koridorun bütün kontrolü İstanbul'da kurulacak merkezde gerçekleştirilecek. Küresel gıda fiyatlarını düşürecek koridorun etkin şekilde çalışması için önlemler alındı.

Buna göre gemilerin takibi uydudan ve İHA'larla yapılacak. Kontroller varış limanında gerçekleştirilecek. Sinyalini kapatan, liman uğrak noktaları konusunda şeffaf bilgi vermeyen gemiler Türk karasularına alınmayacak. Rusya da tahıl ve gübre ihracatı yapabilecek.Sevkiyatın yönetileceği merkez de İstanbul'da. 27 Temmuz'da açılan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri yer alıyor.

VİDEO: İLK TAHIL GEMİSİ YOLA ÇIKTI

Sayfa Yükleniyor...