Son dakika haberi!
Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin 61'nci turu sona erdi. Açıklama yapılması bekleniyor.
Diplomatik kaynaklardan gelen bilgiye göre, Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerde mevcut durum, son gelişmeler ve atılabilecek adımlar ele alındı.
İBRAHİM KALIN: EGE DAHİL TÜM SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ MÜMKÜNDÜR
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, "Türkiye ile Yunanistan arasında dört buçuk yıldır yapılmayan istikşafi görüşmeler bugün İstanbul’da başladı. Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde Ege dahil tüm sorunların çözümü mümkündür ve bunun için irademiz tamdır. Bölgesel barış ve istikrar herkesin menfaatinedir" ifadeleriyle görüşmeleri değerlendirdi.
Geçtiğimiz yıl Doğu Akdeniz’de karşı karşıya gelen Türkiye ve Yunanistan, gerilimin düşmesinin ardından bugün İstanbul'da "istikşafi görüşmeler" kapsamında doğrudan görüşmelere başladı. İlk olarak 2002 yılında başkayan ve 2016 yılından bu yana yapılmayan istikşafi görüşmeler 5 yıl aradan sonra tekrar yapılıyor. 61’nci turu yapılacak olan istikşafi görüşmelerde ana gündem Ege ve Doğu Akdeniz'deki sorunları olması bekleniyor.
AVRUPA BİRLİĞİ VE AB ÜYESİ ÜLKELER GÖRÜŞMEDEN MEMNUN
Ankara'nın ikili sorunların çözümünü diyalog ve müzakerede araması, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde olumlu yönde bir adım olarak değerlendiriliyor.
Atina ve Ankara arasındaki istikşafi görüşmelerin tekrar başlaması kararı, AB ve üye ülkeler tarafından da memnuniyetle karşılandı.
TÜRK HEYETİNE DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI BAŞKANLIK ETTİ
Türk ve Yunan heyetleri, Beşiktaş'taki Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Türk heyetinde Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer alırken Yunan heyetinin başkanlığını Kıdemli Büyükelçi Pavlos Apostolidis yürüttü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'yeni bir dönemin habercisi' olarak tanımladığı görüşmeler 2016 yılında yapılan 60'ıncı turdan sonra askıya alınmıştı.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise görüşmeler öncesi "iyimserlik ve öz güvenle" mesajını verdi ancak egemenlik hakları olarak gördükleri konuların müzakere edilmeyeceğini duyurdu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 11 Ocak'ta Yunanistan'ı davetiyle yeniden başlayacak görüşmeler, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri için de büyük önem taşıyor.
İLK İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER 2002’DE YAPILMIŞTI
Türkiye ve Yunanistan arasında ilk keşif amaçlı istikşafi görüşmeler, 2002'de Ankara'da, iki ülkenin dışişleri bakanlığı müsteşarları arasında yapıldı. Taraflar arasında 2016'ya kadar 60 tur görüşme gerçekleştirilirken en son görüşme olan 60’ncı tur ise Mart 2016'da Atina'da düzenlendi.
Son dakika gelişmesinin ayrıntıları birazdan ntv.com.tr'de...
- Etiketler :
- Haberler -
- Son Dakika
- Haberler
- Gündem
- Siyaset
- Haber
- Son Dakika Haberleri